6 TÄRKEÄÄ DOKUMENTTIA, JOTKA KANNATTAA KATSOA

parhaat-dokumentit-sundayblondie.jpg

Eikö telkkarista tai Netflixistä tunnu löytyvän yhtään kiinnostavaa elokuvaa?

Rentoudu viikonloppuna dokumenttien parissa! Rakastan dokumentteja, sillä ne ovat mitä mahtavin tapa tutustua lyhyessä ajassa kiinnostaviin ja ajankohtaisiin aiheisiin. Innoittava, ajatuksia herättävä dokumentti on parhaimmillaan sekä viihdyttävä että hieman ahdistava: sellainen, joka saa katsojansa ottamaan lisää selvää käsiteltävästä aiheesta.

Tässä omat dokkarisuosikkini kulutuksen, lihansyönnin ja ilmastonmuutoksen saralta, olkaa hyvät! Inspiroivaa viikonloppua ♡

Minimalism: A Documentary About the Important Things

Minimalism tutkii minimalismin puolia tutustumalla erilaisten minimalistien elämään, jotka pyrkivät elämään merkityksellistä elämää vähemmällä: perheiden, yrittäjien, arkkitehtien, taiteilijoiden, toimittajien tutkijoiden ja entisen Wall Streetin meklarin. Miminalismissa ei ole kyse sitä, että luopuu kaikesta tavarasta. Minimalismi on sitä, että luopuu tavaroista, jotka kokee turhiksi – ja oppii arvostamaan asioita, jotka todella tuovat sisältöä ja merkitystä omaan elämään. Jos rakastat kirjoja, ja täysinäinen kirjahylly tekee sinut onnelliseksi, keep it! Tämän dokumentin jälkeen tekee mieli konmarittaa kaikki kodin kaapit.

Cowspiracy

Vuonna 2015 julkaistu dokumentti herätti laajan keskustelun siitä, kykeneekö maapallo tuottamaan lihaa nykyisessä mittakaavassa. Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan lihatuotanto aiheuttaa lähes 18 prosenttia ihmisen tuottamista päästöistä. Cowspiracy avaa lihatuotannon ympäristövaikutuksia ja tarjoaa ehdotuksia (ja ennen kaikkea erittäin hyviä syitä) lihansyönnin vähentämiseen.

What the Health

What the Health on lihansyönnin terveysvaikutuksiin pureutuva dokumenttielokuva Cowspiracyn tekijöiltä. Elokuva paljastaa salaisen yhteistyön ja korruption Yhdysvaltain hallituksen ja suuryritysten välillä, jotka maksavat miljardeja dollareita ja ohjaavat ihmisiä kyseenalaisiin ruokavalintoihin. Kääntöpuolena sanottakoon, että tämän dokumentin (kuten myös Cowspiracyn) jälkeen tulee fiilis, ettei tee mieli laittaa suuhunsa enää mitään.

Before the Flood

Leonardo DiCaprion tähdittämä dokumentti vie katsojansa maailman ääriin todistamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja suuryhtiöiden lobbausta. Leo kyselee, ottaa selvää ja ihmettelee. Matkat ympäri maailman kohdistuvat esimerkiksi tulvivaan Floridaan, savusumuiseen Pekingiin, sateiden turmelemaan Intiaan ja Grönlannin sulaville jäätiköille. Dokumentin tyyli ei ole saarnaava, mutta se antaa kehotuksia oman hiilijalanjäljen pienentämiseen.

A Plastic Ocean

Vuonna 2016 julkaistu dokumentti on edelleen, surullista kyllä, kouriintuntuvan ajankohtainen. Nimi kertoo olennaisen: A Plastic Ocean paneutuu muovijätteen hälyttävän suureen määrään maailman merissä ja muovijätteen vaikutuksiin. Kirjoitin aiheesta itsekin jonkin aikaa sitten ja vinkkasin 8 tapaa, joiden avulla voit vähentää muovijätteen määrää.

Chasing Coral

Koralliriutat ympäri maailmaa katoavat ennennäkemätöntä vauhtia. Chasing Coral -dokumentissa sukeltajat, valokuvaajat ja tiedemiehet selvittävät mistä koralliriuttojen kuihtuminen johtuu. Spoilerina mainittakoon, että ilmaston lämpenemisellä ja muovijätteellä saattaa olla osuutensa asiaan.

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (4)
 1. Laura / Tässä kaupungissa tuulee aina
  11.2.2018, 04:32

  Hei kiitos hyvistä vinkeistä! Näistä olen nähnyt puolet, ja Minimalism on ehdottomasti nähtävien listalla. Nyt meillä on kesken Areenalta löytyvä Human, joka myös on tosi pysäyttävä, ja Netflixistä suosittelen myös The True Cost -dokkaria, jonka jälkeen ei ole tehnyt mieli hakea Hennesiltä enää yhtään parinkympin kertakäyttöneuletta.

  1. Ooh, tuo Human oli mulle ihan uusi, mutta näytti tosi kiinnostavalta! Täytyy katsoa! Kiitos vinkistä 

   The True Costkin on vielä katsomatta, trailereita olen kyllä vilkuillut. Nuo vaatetuotantodokkarit ovat kyllä kans sellaisia, jotka aiheuttavat jäätävän maailmantuskan… :–D Mikä on tietysti hyvä, koska jokaisen meistä kannattaisi pohtia omia kulutustottumuksiaan ja nähdä todellisuus vaatetuotannon takana!

 2. Kiitos vinkistä! Tässä on useampi, joita en ole nähnyt. Tuosta Minimalism-dokkarista en oikein välittänyt, vaikka aihe on lähellä sydäntä. Se jäi jotenkin liikaa kasaksi hajanaisia ja vähän pintapuolisia otteita sieltä täältä. Oli siinä kuitenkin joitakin insipiroivia palasia, niitä minikoteja ja MONIkäyttöisiä tiloja nähtyäni innostuin niin, että tutkin aihetta aika paljon lisää muualta.

  1. No hei, kiva, että tästä löytyi useampi sulle tuntematon dokkari! 

   Mä taas jotenkin inspiroiduin kovasti Minimalism-dokkarista – oli siistiä nähdä, miten eri tavoin ihmiset elävät ja minimalismia elämässään harjoittavat. Juuri minikodeista minäkin inspiroiduin! Pysähdyin myös pohtimaan, miten paljon sitä tilaa loppujen lopuksi edes tarvitsee. :–)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *