ÄÄNESTÄ VALINNOILLASI

Kaupallinen yhteistyö: Népra

nepra-activewear-sundayblondie-1.jpg

Joka kerta kun ostamme tavaran kaupasta – oli se sitten tomaatti, kosteusvoide tai urheiluvaate – äänestämme erilaisten arvojen puolesta.

Haluanko kannattaa ulkomaista vai kotimaista yritystä? Haluanko ostaa tuotteita, jotka on kyllästetty erilaisilla lisä-, väri- ja torjunta-aineilla vai ostaa mahdollisimman puhtaista raaka-aineista valmistettuja tuotteita? Haluanko ostaa mahdollisimman halpaa vai hieman hintavampaa?

Niin kauan kuin olemme ajattelematta ostamiemme tavaroiden takana olevaa tarinaa, voimme kuluttaa mitä ja miten tahansa mieleemme juolahtaa. Kuten moni muukin, olen viime vuosien aikana todennut, ettei se ole kovin kestävää ympäristön tai muiden ihmisten kannalta.

En ole todellakaan mikään ekojeesus (vitsit, miten tuota sanaa inhoankaan). Vaikka kiinnitänkin nykyään huomattavasti enemmän huomiota kulutustottumuksiini kuin kymmenen vuotta sitten, voin ostaa joskus vaatteen ketjuvaateliikkeestä. Syön edelleen maitotuotteita ja kalaa, vaikka tiedän, että ympäristöni kiittäisi, kun jättäisin ne pois lautaseltani. Kuljen autolla töihin, vaikka yksityisautoilua inhoankin: oma auto vain säästää valtavasti aikaani julkisiin verraten. Yksinkertaistettuna olen sekaani, joka on kiinnostunut tekemään eettisiä valintoja silloin kun ne todella tarjoavat hyvän vaihtoehdon niin sanotuille ”normaaleille” tuotteille tai palveluille.

 

nepra-activewear-sundayblondie-2.jpgnepra-activewear-sundayblondie-3.jpg

 

Kerroin teille viime vuonna suomalaisesta NéprastaAnna-Mari Niutasen ja Essi Enqvistin perustamasta urheiluvaatemerkistä, jonka tuotteet pyritään valmistamaan mahdollisimman eettisin periaattein. Essi suunnittelee vaatteet Lahdessa, ja ne valmistetaan Virossa. Kestävän tuotannon materiaalit saadaan Italiasta. Sukat valmistetaan Suomessa, ja oloasumalliston t-paidat tehdään 100% kierrätetyistä materiaaleista yhteistyössä Pure Wasten kanssa.

Kuvissa päälläni on Népran uusin luomus: Epona-toppi*, jonka valmistuksessa on käytetty 88% kierrätysmateriaaleja. Way to go! Vaikka kierrätysmateriaaleista valmistettuja vaatteita näkee jo siellä täällä, ovat ne vielä varsin marginaalisessa osassa vaatetuotannossa. Epona-toppi tuntuu päällä aivan samanlaiselta kuin mikä tahansa laadukas urheilutoppi: kangas on miellyttävän pehmeää, sileää sekä hengittävää.

Olen käyttänyt Népran urheiluvaatteita puoli vuotta ja rakastanut jokaista omistamaani vaatekappaletta. Pitkähihaisessa Juno Longsleeve -paidassa* ja suloisen pehmeissä Saturnus Tights -legginseissä (päälläni kuvissa) voi paitsi urheilla myös oleilla 24/7. Juuri tätä rakastankin Néprassa ja uuden sukupolven eettisissä yrityksissä: eettisyyden tai ekologisuuden ei tarvitse olla alleviivatusti luonnonvärejä tai maanläheisyyttä korostavaa, vaan vaatteet voivat näyttää tyylikkäiltä. Saturnukset ovatkin päätyneet jalkaani muutaman kerran töihinkin asti, koska miksipä ei: täydellinen toimistovaate on paitsi siistin näköinen myös supermukava.

 

nepra-activewear-sundayblondie-4.jpgnepra-activewear-sundayblondie-5.jpgnepra-activewear-sundayblondie-6.jpg

 

En halua paasata tai etenkään syyllistää ketään omista kulutustottumuksistaan, koska koen, että parhaimmat muutokset tapahtuvat ilon ja innostuksen kautta. Itse heräsin ajattelemaan urheiluvaatteiden eettisyyttä vasta viime vuonna, kun törmäsin Anna-Mariin I love me -messuilla ja tutustuin Népraan. Kannustaisinkin ihmisiä ennen kaikkea olemaan kiinnostuneita: tutustumaan brändeihin pintaa syvemmältä, kyseenalaistamaan ja myös kysymään, jos nettisivuilta ei löydy tarpeeksi tietoa. Yksi asia, mitä arvostankin Népran toiminnassa, on läpinäkyvyys. Esimerkiksi tämä blogipostaus avaa kattavasti, mistä Népran tuotteiden hinta koostuu.

Vaatteiden hinnat ovat laskeneet vuosikymmeniä samaan aikaan kun sosiaaliset kustannukset ja ympäristökustannukset ovat kasvaneet dramaattisesti. Siinä missä yritykset aiemmin ajattelivat lähinnä tuottavuutta, asettavat kuluttajat yhä enemmän paineita läpinäkyvyydelle ja ympäristön huomioimiselle. Yksi Népran ydinarvoista alusta asti on ollut se, ettei yritys halua tehdä tuottoa vahingoittamalla ihmisoikeuksia tai tietoisesti vahingoittaa ympäristöä. Népraa on rakennettu nyt kaksi vuotta, ja näyttää siltä, että kestävistä arvoista kiinni pitäminen on mahdollista. Mikä tärkeintä, jokainen meistä voi omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen, minkälaisia tuotteita meille tarjotaan.

*tuotteet saatu blogin kautta

 

EETISIÄ JA KESTÄVIÄ URHEILUVAATTEITA SULLEKIN ♡

Saat koodilla ”SUNDAYBLONDIE” kaikista Népran tuotteista 10% alennuksen 20.5. asti. Kannattaa myös hyödyntää ilmainen postitoimitus, joka on voimassa keskiviikkoon 16.5. asti! Tutustu tuotteisiin Népran verkkokaupassa ♡

 

lue myös:

lempilaukku – Balmuir Estelle Shopper

Kämp Garden – Suomi-designia parhaimmillaan

Pura Finland – kestävää pehmeyttä

 

Kuvat: Ani Frei / naked truth, editointi Hanna

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *