NÄIN PÄÄSET URHEILULLISEMMAN ELÄMÄN ALKUUN

nepra-ethical-activewear-sundayblondie-1.jpg

Monet ystävistäni kyselevät usein, miten jaksan liikkua säännöllisesti 4–5 kertaa viikossa.

Aikaisemmin en ollut varsinainen liikunnan ystävä. Minulla ei ollut lapsena mitään liikuntaharrastusta, ja inhosin erityisesti koulun liikuntatuntien joukkuelajeja. Lukio-ikäisenä kokeilin milloin mitäkin: tanssia, joogaa, juoksemista, kuntosalia. Vuosien varrella olen löytänyt itselleni sopivimmat liikunnan muodot ja oppinut rakastamaan liikunnasta aiheutuvaa hyvän olon tunnetta.

Tuo hyvän olon tunne onkin tärkein syy, miksi jaksan ja tykkään liikkua useamman kerran viikossa: jos en liiku, tunnen oloni väsyneemmäksi ja laiskemmaksi, ja lipsun helpommin terveellisestä ruokavaliosta. Olen totuttanut kroppani liikkumaan.

Liikunnan tuoma ilokaan ei aina patistele lenkkipolulle – etenkään niinä harmaina marraskuun iltoina, kun tekisi mieli vain kiskoa villapaita päälle ja jäädä sohvannurkkaan lukemaan kirjaa.

Kokosin alle muutamia vinkkejä, miten sinäkin pääset kesätauon (tai pidemmän tauon) jälkeen urheilullisemman elämän alkuun:

nepra-ethical-activewear-sundayblondie-3.jpgLöydä itsellesi mieluinen laji. Omasta mielestäni liikunnan mielekkyys vaikuttaa pitkälti siihen, kuinka säännöllisesti sitä jaksaa harrastaa. Liikunnan on tarkoitus tuoda hyvää oloa niin fyysisesti kuin henkisesti, eikä se siksi saisi olla pakkopullaa. Oma tavoitteeni on liikkua kokonaisvaltaisesti: siksi kolme suosikkilajiani ovatkin kuntosaliharjoittelu (lihaskunto), juoksu (kestävyys) ja jooga tai tanssi (palautuminen ja henkinen hyvinvointi).

Varaa urheilulle aikaa kalenterista. Kun olet päättänyt etukäteen, että lähdet urheilemaan esimerkiksi neljä kertaa viikossa ja varaat nämä päivät kalenterista etukäteen, on niistä helpompi pitää kiinni. Kun olet merkannut treenit kalenteriin (tai mieleesi), on sinun myös helpompaa sopia menoja kavereiden kanssa lepopäiville tai treenipäivien yhteyteen. Muista myös, että yksi mahtava tapa nähdä ystävää on treenata yhdessä.

Aseta tavoite. Tavoite voi olla esimerkiksi se, että päätät käyväsi salilla kaksi kertaa viikossa. Tai se, että sä osallistut puolimaratonille ensi vuonna ja treenaat sitä varten. Tai se, että saat pudotettua muutaman kilon tai kasvatettua lihasta. Mikä tahansa tavoite onkin, se motivoi liikkumaan niinäkin hetkinä, kun et jaksaisi.

Lähde liikkeelle myös silloin kun ei huvittaisi. Etenkin pimeään vuoden aikaan tulee iltoja, jolloin ei huvittaisi liikahtaa sohvalta yhtään minnekään. Sen takia singahdan salille aina heti töiden jälkeen, jotten lipsu tavoitteistani. Ja ikinä en ole katunut – päinvastoin, sillä liikunta antaa iloa ja energiaa arkeen (tai ainakin muutaman desilitran verran hikeä). Toki kannattaa myös kuunnella omaa kehoa ja tunnistaa sen tarpeet: jos keho kaipaa lepoa, voi rauhallinen kävely tai venyttely olla kovaa treeniä parempi vaihtoehto. Kipeänä pitää osata ottaa aikaa levolle.

nepra-ethical-activewear-sundayblondie-2.jpgnepra-ethical-activewear-sundayblondie-4.jpgTreenaa jonkun kanssa. Toisinaan liikunta voi tuntua yksinäiseltä puurtamiselta. Silloin kannattaa ottaa kaveri, poikakaveri, perheenjäsen tai liikuntaryhmä avuksi ja lähteä yhdessä harrastamaan, oli kyse sitten vakituisesta sulkapallovuorosta tai lenkkihetkestä. Yhdessä aika kuluu kuin huomaamatta, kun syvennyt juostessa vaihtamaan kuulumisia tai intoudut kisaamaan vastapeluriasi vastaan. Huom! Salilla juoruaminen ei ole yhdessä treenaamista – se on vain juoruamista, jota voi harrastaa myös kahviloissa.

Aina löytyy aikaa. Omasta mielestäni liikunnan harrastaminen on päätöksestä sekä pitkäjänteisyydestä kiinni. Arvostan kiireisiä, työssäkäyviä perheenäitejä ja -isiä, jotka arjen pyörityksestä huolimatta löytävät aikaa liikunnalle. Itselläni on huono tapa tuupata kalenteri täyteen erinäisiä menoja, mutta liikunnallekin on silloin oma aikansa ja paikkansa. Muista, että jo 20–30 minuutin intensiivinen HIIT-treeni on hyvä urheilusuoritus.

Kiinnitä huomiota pieniin asioihin. Valitsetko aina töissä hissin, vaikka vieressä olisi portaat? Portaiden käveleminen on mitä parhain tapa harjoittaa arkiliikuntaa, sillä lihakset tekevät töitä jokaisella askeleella. Mikäli teet toimistotyötä ja omistat säätöpöydän, pyri myös istumisen sijasta seisomaan välillä. Seisoessa energiankulutus on 1,5 kertainen ja portaiden nousussa 6,5 kertainen istumiseen verrattuna, tietää Yle. Mikäli kuljet töihin autolla tai julkisilla, pohdi, voisitko kulkea osan matkasta tai koko matkan kävellen tai pyöräillen.

Kävele! Vasta Aki Hintsan Voittamisen anatomia -kirjan luettuani (suosittelen kaikille!) tajusin, kuinka hyvää perusliikuntaa käveleminen on. Hintsan mukaan päivittäinen arkiliikunta on terveyden kannalta tärkeämpää kuin tiukka treeni: siksi urheilua harrastamaton mutta työssään päivittäin jatkuvasti liikkuva asiakaspalvelija voi olla elämäntavoiltaan terveellisempi kuin viidesti viikossa urheileva toimistotyöntekijä. Kun kävelet päivittäin 10 000 askelta, varmistat, että saat päivässä riittävästi perusliikuntaa. Omasta mielestäni 10 000 askeleen tavoitteeseen ei kannata suhtautua maanisesti. Se on kuitenkin hyvä tavoite ja ohjenuora aktiivisempaan elämään. Tärkeintä on, että liikut!

* Kuvissa näkyvät urheiluvaatteet saatu Népralta, joka valmistaa treenivaatteita eettisin periaattein. Lue lisää Neprasta näistä postauksista!

ÄÄNESTÄ VALINNOILLASI

EETTISIÄ URHEILUVAATTEITA – WEAR NÉPRA

nepra-ethical-activewear-sundayblondie-5.jpg

Kuvat: Ani Frei / Naked Truth

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (1)
  1. Eettiset urheiluvaatteet | 365 days with Ida
    6.3.2019, 20:31

    […] Nepran Saturn Tightsit ovat myös mun harkintalistalla – ne on tosi kivat  ainakin Hannan päällä ja tykkään niistä Nepran tuotteista eniten siksi, ettei niissä ole isolla logoa. Isot ja […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *