TREENAAJAN SUOSIKKI: LINSSI-BATAATTI-NYHTÖKAURAMUHENNOS

linssi-bataatti-nyhtökaura-muhennos-resepti-sundayblondie-1.jpg

Pääsiäinen tuli ja meni, juuri sopivaan aikaan. Neljän päivän breikki arjesta maaseudulla teki hyvää: nukuin paljon, luin, söin hyvin ja kävelin ulkona. Noina rauhallisina päivinä pysähdyin miettimään paljon ajankäyttöäni – mutta jutellaan siitä lisää myöhemmin.

Yksi lupauksettomista uudenvuodenlupauksistani oli tehdä itse enemmän arkiruokaa, ja siksi päätinkin aloittaa maanantain – anteeksi, tiistain – valmistamalla kattilallisen ruokaa koko loppuviikolle.

Ihastuin talvella lämpimään linssi-bataatti-muhennokseen, jonka reseptin bongasin Hesarin nettisivuilta. Tätä helppoa, edullista ja terveellistä arkiruokaa tulikin syötyä kylminä kuukausina lähes kyllästykseen asti.

Tänään muistin reseptin jälleen ja treenihurmoksessani päätin hieman edata reseptiä lisäämällä mukaan nyhtökauraa. Linssit sisältävät kyllä jo itsessään runsaasti proteiinia: GoGreenin punaisissa linsseissä on 24 grammaa proteiinia 100 grammaa kohden. Nyhtökaura, linssit ja hyvin sulava, hiilihydraattipitoinen bataatti muodostavat yhdessä täyteläisen päivällisen, joka tarjoaa sopivassa suhteessa tarvitsemiasi ravintoaineita.

Varoituksen sana: muhennos ei synny nopeasti, mutta lupaan, että satsista riittää koko loppuviikoksi. Kun panostat yhtenä iltana ruoanlaittoon, voit keskittyä muina iltoina kivoihin juttuihin (esimerkiksi lukemiseen tai blogin kirjoittamiseen).

linssi-bataatti-nyhtökaura-muhennos-resepti-sundayblondie-2.jpg

Vegaaninen linssi-bataatti-nyhtökauramuhennos

  • oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • tuoretta inkivääriä
  • 1 bataatti
  • 2 tomaattia
  • 2 dl punaisia linssejä
  • 2,5 dl kaurakermaa
  • 3,5 dl vettä
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl chilijauhetta (tai tuoretta chiliä silputtuna)
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 120 g nyhtökauraa

Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli, inkivääri ja bataatti. Viipaloi tomaatit. Huuhtele linssit huolellisesti.

Kuullota sipulia, valkosipulia ja inkivääriä muutama minutti öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon pilkotut bataatit ja tomaatit. Paista muutama minuutti koko ajan käännellen. Lisää huuhdellut linssit, kauramaito, vesi ja mausteet.

Anna muhennoksen porista liedellä keskilämmöllä kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Lisää nyhtökaura muhennokseen ja sekoita huolellisesti. Taskista maku ja lisää lempimausteitasi tarvittaessa. Muhennos on valmis, kun suurin osa nesteestä on haihtunut ja bataatit sekä linssit ovat pehmenneet.

Nauti muhennos sellaisenaan tuoreiden yrttien kera.

linssi-bataatti-nyhtökaura-muhennos-resepti-sundayblondie-3.jpglinssi-bataatti-nyhtökaura-muhennos-resepti-sundayblondie-4.jpg

muita ihania vegaanireseptejä arkeen:

vegaaninen lasagne

ravitseva buddha bowl

vegaaninen pinaattikeitto

vegaaninen pestopasta

vihreä papu-tofucurry

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Ajattelin tänään

VEGAANINEN LASAGNE

vegaaninen-lasagne-resepti-sundayblondie-1.jpg

 

Viikonloppuun mahtui jälleen paljon ystäviä, hyvää ruokaa, saunomista ja rentoutumista. Tasapainon vuoksi olen viettänyt tämän päivän kotioloissa: luimme poikaystäväni kanssa ihanassa hiljaisuudessa aamun lehden, kävimme ruokakaupassa ja kävelyllä, minä tein ruokaa.

Sain viikolla ison lähetyksen Urtekramilta erilaisia ruoka-aineita. Monet niistä liittyivät aamiaiseen – esimerkiksi rakastamani myslit ja maapähkinävoit – mutta joukosta löytyi myös muutamia muita juttuja, joiden pohjalta ajattelin tehdä erilaisia helppoja arkireseptejä.

Rakastan italialaista ruokakulttuuria, niin aromikkaita juustoja, rapeita pitsoja kuin mehevää pastaa. Mielessäni oli itänyt jo jonkin aikaa ajatus nyhtökauralasagnesta, joka soveltui erinomaisesti laiskan sunnuntaipäivän kokkailuksi. Olen tällä hetkellä hullaantunut nyhtiksestä: se kun tuntuu sopivan ruokaan kuin ruokaan.

Lopputuloksesta tuli – näin vaatimattomasti sanottuna – täydellinen. Ihanan mehevä, mahaa ja mieltä lämmittävä ruoka, jossa tomaatti ja basilika maistuvat vahvasti. Mieskin totesi, että tämä vegaaninen lasagne maistuu yhtä hyvältä kuin liha- ja juustopitoinen lasagne.

Tässäpä siis teillekin jakoon superhelppo vegaaninen lasagne, joka maistuu arkenakin! Nimimerkki ihanaa tulla huomenna ”valmiiseen pöytään”.

 

vegaaninen-lasagne-resepti-sundayblondie-2.jpgvegaaninen-lasagne-resepti-sundayblondie-3.jpgvegaaninen-lasagne-resepti-sundayblondie-4.jpg

 

Vegaaninen lasagne 

  • Urtekram ekstraneitsytoliiviöljyä*
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 370 tlk tomaattimurskaa (yrtti)
  • 1 tlk tomaattipyrettä
  • 1 rasia minitomaatteja
  • 3 dl vettä
  • 240 g nyhtökauraa (tomaatti)
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • Urtekram italialaista yrttimausteseosta*
  • suolaa
  • pippuria

Kaurakermakastike:

  • 4 dl kaurakermaa
  • 4 rkl ravintohiivaa
  • pippuria

+ 1 pkt Urtekram Italian -lasagnelevyjä*

 

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja paista ne pannulla oliiviöljyssä. Pese minitomaatit ja pilko ne ohuiksi siivuiksi. Lisää siivutetut minitomaatit, tomaattimurska ja vesi pannulle. Mausta kastike, lisää nyhtökaura ja hienonnetty basilika. Ota kastikepannu pois liedeltä.

Lämmitä kaurakerma kattilassa ja sekoita joukkoon ravintohiivahiutaleet. Älä kiehauta.

Voitele lasagnevuoka oliiviöljyllä. Levitä voidellun vuoan pohjalle ensin nyhtökaurakastiketta ja sitten kaurakermakastiketta. Lado päälle 2-3 lasagnelevyä. Laita sitten taas päälle nyhtökaurakastiketta ja kaurakermakastiketta. Jatka samaan tapaan ja jätä päällimmäiseen kerrokseen nyhtökaurakastiketta ja kaurakermaa. Voit ripotella päälle myös ravintohiivaa.

Kypsennä lasagnea uunissa 175 asteessa noin tunti. Anna lasagnen vetäytyä rauhassa 510 minuuttia ennen tarjoilua.

*tuotteet saatu Urtekramilta

 

vegaaninen-lasagne-resepti-sundayblondie-5.jpgvegaaninen-lasagne-resepti-sundayblondie-6.jpg

lue myös:

vegaaninen pinaattikeitto

vegaaninen pestopasta

vihreä papu-tofucurry

 

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Ajattelin tänään