TREENAAJAN SUOSIKKI: LINSSI-BATAATTI-NYHTÖKAURAMUHENNOS
Pääsiäinen tuli ja meni, juuri sopivaan aikaan. Neljän päivän breikki arjesta maaseudulla teki hyvää: nukuin paljon, luin, söin hyvin ja kävelin ulkona. Noina rauhallisina päivinä pysähdyin miettimään paljon ajankäyttöäni – mutta jutellaan siitä lisää myöhemmin.
Yksi lupauksettomista uudenvuodenlupauksistani oli tehdä itse enemmän arkiruokaa, ja siksi päätinkin aloittaa maanantain – anteeksi, tiistain – valmistamalla kattilallisen ruokaa koko loppuviikolle.
Ihastuin talvella lämpimään linssi-bataatti-muhennokseen, jonka reseptin bongasin Hesarin nettisivuilta. Tätä helppoa, edullista ja terveellistä arkiruokaa tulikin syötyä kylminä kuukausina lähes kyllästykseen asti.
Tänään muistin reseptin jälleen ja treenihurmoksessani päätin hieman edata reseptiä lisäämällä mukaan nyhtökauraa. Linssit sisältävät kyllä jo itsessään runsaasti proteiinia: GoGreenin punaisissa linsseissä on 24 grammaa proteiinia 100 grammaa kohden. Nyhtökaura, linssit ja hyvin sulava, hiilihydraattipitoinen bataatti muodostavat yhdessä täyteläisen päivällisen, joka tarjoaa sopivassa suhteessa tarvitsemiasi ravintoaineita.
Varoituksen sana: muhennos ei synny nopeasti, mutta lupaan, että satsista riittää koko loppuviikoksi. Kun panostat yhtenä iltana ruoanlaittoon, voit keskittyä muina iltoina kivoihin juttuihin (esimerkiksi lukemiseen tai blogin kirjoittamiseen).
Vegaaninen linssi-bataatti-nyhtökauramuhennos
- oliiviöljyä
- 1 iso sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- tuoretta inkivääriä
- 1 bataatti
- 2 tomaattia
- 2 dl punaisia linssejä
- 2,5 dl kaurakermaa
- 3,5 dl vettä
- 1 tl kurkumaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1/2 tl chilijauhetta (tai tuoretta chiliä silputtuna)
- mustapippuria
- suolaa
- 120 g nyhtökauraa
Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli, inkivääri ja bataatti. Viipaloi tomaatit. Huuhtele linssit huolellisesti.
Kuullota sipulia, valkosipulia ja inkivääriä muutama minutti öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon pilkotut bataatit ja tomaatit. Paista muutama minuutti koko ajan käännellen. Lisää huuhdellut linssit, kauramaito, vesi ja mausteet.
Anna muhennoksen porista liedellä keskilämmöllä kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Lisää nyhtökaura muhennokseen ja sekoita huolellisesti. Taskista maku ja lisää lempimausteitasi tarvittaessa. Muhennos on valmis, kun suurin osa nesteestä on haihtunut ja bataatit sekä linssit ovat pehmenneet.
Nauti muhennos sellaisenaan tuoreiden yrttien kera.
muita ihania vegaanireseptejä arkeen: