TOKYO, YOU’RE WEIRD

tokyo_2.jpg

Yhtenä päivänä löydät itsesi matkalaukkuinesi Shinjukun ihmisvilinästä hämmentyneenä keskellä katua etsimässä hotellia. Toisena olet jälleen Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Viikko Tokiossa ei riittänyt mitenkään antamaan kokonaisvaltaista kuvaa Japanin pääkaupungista ja sen asukkaista. Silti se antoi jo jonkinlaisen käsityksen siitä, mistä japanilaisessa kulttuurissa on kyse.

En rakastunut Tokioon heti ensi silmäyksellä. Betoninen kaupunki tuntui rakentuvan vastakkaisuuksien varaan: toisaalta se tuntui upottavan harmaalta, toisaalta sadat värikkäät mainosvalot liian räikeiltä. Sama päti myös ihmisiin: japanilaiset olivat hillittyjä ja varovaisia, mutta iltaisin kadut ja ravintolat täyttyivät täyttä kurkkua huutavista ja nauravista ihmisistä, jotka näyttivät avoimesti tunteensa.

tokyo_4.jpg

tokyo_8.jpg

tokyo_11.jpg

tokyo_3.jpg

tokyo_9.jpg

tokyo_7.jpg

tokyo_6.jpg

En kuvaisi Tokiota kauniiksi kaupungiksi samassa mielessä kuin Pariisia, jonka kadut ovat täynnä vanhoja, arkkitehtonisesti upeita rakennuksia. Tokio onkin kohtuullisen ”uusi” kaupunki: vuonna 1923 kaupunkiin iski suuri Kanton maanjäristys, joka romutti rakennuksia maan tasalle ja vei yli 100 000 ihmisen hengen. Maanjäristyksen aiheuttamien tuhojen jälkeen Tokiosta rakennettiin moderni suurkaupunki, uuden kaupunkiyhteiskunnan symboli.

Harmauden keskeltä löytyy kuitenkin yhä joitakin kauniita vanhoja rakennuksia. Ennen kaikkea Tokio on täynnä pieniä, kauniita yksityiskohtia, jotka saivat sydämeni läikehtimään.

Yksinäinen bonsai-puu keskellä betoniaukeaa. Yksinkertainen, eteerinen teehuone suuren toimisto- ja kauppakeskuksen ylimmässä kerroksessa. Pikkukujilta löytyneiden ränsistyneiden baarien keskittymä. Huolellisuus, jolla mestari valmistaa jokaisen sushipalan. Vaaleanpunainen kirsikkapuu, joka kukkii yksinäisenä vielä talven kellertämässä puistossa. Pienet, värikkäät wagashi-leivokset.

Viikon aikana tein niitä asioita, joista olin unelmoinutin. Osallistuin japanilaiseen teeseremoniaan useita kertoja ja join joka päivä vähintään kaksi kupillista matchaa. Maistelin paikallisia ruokia, sushin lisäksi esimerkiksi tempuraa, tonkatsua ja soba-nuudeleita. Ihailin vastapuhjenneita kirsikankukkia puistoissa, katselin Tokiota yläilmoista ja kävelin päämäärättömästi ympäri kaupunkia.

tokyo_13.jpg

tokyo_10.jpg

tokyo_12.jpg

tokyo_1.jpg

tokyo_5.jpg

tokyo_14.jpg

Vaikka eräs Omotesandossa nauttimamme teeseremonia jäi lähtemättömästi mieleeni matkan kauneimpana kokemuksena, tunsin voimakkaimmin rakkautta Tokiota kohtaan viimeisenä iltanamme, jolloin illallistimme Lost in Translation -elokuvasta tutussa American Barissa Shinjukussa.

Nimensä mukaisesti paikassa ei ollut mitään japanilaista, hupaisaa kyllä. Mutta jostain syystä juuri se hetki tuntui oikealta: pehmeä live-jazz, hämärä baari ja ikkunapöytä, jonka edessä Tokio avautui miljoonine tuikkivine valoineen. Vasta silloin käsitin, miten valtavassa, mahtavassa kaupungissa olen viikkoni viettänyt.

Ja miten paljon salaisuuksia Tokiolla onkaan vielä annettavanaan.

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (7)
  1. Olenki kaipallut jo kuulla, että miten koit Tokion. Tosi mielenkiintoinen ja hienosti kirjoitettu postaus! Vaikka lisää on tulossa blogiin, haluan kuulla myös livenä tästä lisää pian! =) Ja kaikesta muusta myös. Miss you! <3 

    Mää tykkäsin Japanista silloin kun olin siellä, mutta jälkikäteen mulle ei ole tullut sitä palavaa poltetta joka sais lähtemään just sinne uudestaan. Varmsti jos sinne päätyisin niin nauttisin monesta asiasta, mutta saa nähdä kohtaako mun ja Japanin polut. Aasiassa on niin paljon kaupunkeja, että ellei kyläilemään lähdetä, niin ens kerralla varmaan pitäis antaa mahdollisuus jollekin toiselle idän metropolille kuten vaikka Hongkongille. 

  2. Sä osaat kyllä kuvailla kaiken niin kaunisti! Oon niin iloinen että teillä oli kivaa, ihana nähdä tänään ja kuulla lisää. <3

    1. Voi Saranda, niin ihanasti sanottu! Kiitos!  Oli ihanaa nähdä tänään, joskin suurin osa ajasta kului raakakakkujen värkkäilyyn ;–) Ensi viikolla vaihdetaan kunnolla kuulumiset! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *