TRENDING: TEA AND FOOD PAIRING

teaandfoodpairing_teemaa_sunspelt_sundayblondie_1.jpg

Oletko jo kokeillut tea pairingia – teen ja ruoan yhdistämistä?

Itse kokeilin tea pairingia ensimmäisen kerran maaliskuussa Japanissa. Tokiolaisen teehuoneen moderni teeseremonia oli upea elämys: kaikki yksityiskohdat oli hiottu viimeisintä piirtoa myöten. Teemestari tuntui suorastaan vaipuvan transsiin teevettä kulhoihin kaataessaan, tunnelma pienessä teehuoneessa oli aistikas. Teen kanssa nautimme esimerkiksi vihreitä teenlehtiä sekä perinteisiä japanilaisia wagashi-leivonnaisia.

Tea pairing ei ole ilmiönä mitenkään uusi juttu Euroopassakaan: trendikäs teehetki saapui Pariisiin vuonna 1636. Siitä se levisi Britanniaan, joskin kello viiden teen kerrotaan saaneen alkunsa Kuningatar Victorian hovissa. Kuningattaren kamaripalvelijan verensokeri pääsi ikävästi laskemaan pitkien ateriavälien myötä, sillä kevyt lounas nautittiin yleensä puolenpäivän aikaan ja illallinen noin kello 20. Niinpä kello 17 tienoille kehitettiin pahinta nälkää helpottava teehetki.

Nyt tea pairingista voi nauttia Suomessakin TeeMaa-teehuoneella. Tällä viikolla sain esimakua siitä, minkälaiselta suomalainen tea pairing voi näyttää, maistua ja tuoksua, kun kokki Arto Rastas loihti SunSpeltin tuotteista ruokalajeja TeeMaan valitsemien teiden kaveriksi.

Aamupäivän menu oli seuraava:

– vihersmoothie kesäkurpitsasta, avokadosta ja tyrnikuitulisästä
– spelttimannapuuroa, paahdettua kvinoaa ja puolukoita / teepari: GABA Oolong
– punajuuri-spelttikeksejä ja piparjuurikreemiä / teepari: Dragon’s Nest
– speltti-lakritsipannacotta ja vadelmaa / teepari: Zhi Lan Xiang Oolong

teaandfoodpairing_teemaa_sunspelt_sundayblondie_2.jpgteaandfoodpairing_teemaa_sunspelt_sundayblondie_3.jpg

Oma suosikkini oli silkkisen pehmeä mannapuuro, jonka päälle oli ripoteltu öljyssä rapeaksi paahdettua kvinoaa sekä agavesiirapilla makeutettuja puolukoita. Mutta kokonaisuudessaan kaikki Rastaan valmistamat ruoat olivat ihania, ja mikä hauskinta, todella sopivat yhteen niiden yhteyteen valittujen teelaatujen kanssa. Teistä ehdoton suosikkini oli viimeisen ruokalajin kanssa tarjoiltu Zhi Lan Xiang Oolong, raikas oolong-tee, joka keveytensä vuoksi toi vahvahti esille pannacotan rikkaat maut. 

”Much like wine, a good quality whole-leaf tea contains colorful aromas with many different tastes and nuances. Therefore, pairing tea with food is an art in itself. Tea adds another dimension to food; it can accentuate certain notes on the palate and create a whole new melody of tastes altogether!” – Xinyan Sui & Peng Luo / TeeMaa 

TeeMaa-teehuoneen perustaja Peng Luo tuo Suomeen teelaatuja, jotka ovat uniikkeja Suomessa. Tea pairingin lisäksi TeeMaalla voi osallistua teemaisteluihin ja workshopeihin, joissa pääsee tutustumaan teesekoitusten luomiseen ja tekemään oman tee- tai yrttisekoitteen.

Tällä teehuoneella jokainen tee valmistetaan tinkimättömästi jokaisen teelaadun parhaiden puolien esilletuomiseksi – kuin Kiinassa tai Japanissa. Teeharrastaja ilahtuu myös puodin upeista teenvalmistusvälineistä ja Suomessa valmistetuista keraamisista astioista.

teaandfoodpairing_teemaa_sunspelt_sundayblondie_4.jpgteaandfoodpairing_teemaa_sunspelt_sundayblondie_5.jpg

Psst! Habitare-kisan voittaja on nyt arvottu. Käy tarkistamassa, voititko liput vuoden kiinnostavimmille sisustusmessuille!

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *