USKALLA ELÄÄ LUOVASTI

elizabeth-gilbert-big-magic-uskalla-elaa-luovasti-sundayblondie-1.jpg

 

Lapsena haaveilin, että minusta tulisi kirjailija.

Sittemmin ajatus jäi toisten haaveiden alle, mutta kirjan kirjoittaminen pulpahtelee edelleen mieleeni silloin tällöin. Erityisen vahvasti haave nousi ajatuksiini viime viikolla, kun luin Elizabeth Gilbertin kirjan Big Magic – Uskalla elää luovasti.

Ystäväni Ulla oli lukenut kirjan kannesta kanteen jo muutaman kerran Kalifornian-matkallaan, ja hehkutti sitä siihen malliin, että minun (kuten kymmenen muun, joille Ulla on kirjasta kertonut) oli pakko lukea se itsekin. Big Magic -kirjassa kun tuntui olevan nimensä mukaisesti jotakin taikaa. Vaikka kirjan nimi saattaa kuulostaa mahtipontiselta, käsittelee se varsin arkipäiväistä aihetta: luovuutta.

Monet mieltävät luovuuden taiteilijoiden ja muusikoiden kaltaisten tyyppien etuoikeudeksi. Tosiasiassa luovuus kuuluu meille kaikille: luovuuden harjoittaminen ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi tehdä suuria taiteellisia ihmeitä. Gilbert kertoo esimerkkinä ystävästään, joka harrasti lapsena taitoluistelua, mutta lannistui jäädessään jälkeen taitavimmista luistelijoista ja lopetti harrastuksen teini-ikäisenä. Nelikymppisenä hän kuitenkin löysi lajin uudelleen ja nauttii nyt uudelleen sen tuomasta ilosta ja inspiraatiosta. Omasta luovasta ilmaisustaan.

Ihailen äitiäni, joka lähti viime syksynä kuusikymppisenä piirustuskurssille. Äitini on aina pitänyt piirtämisestä, muttei ole koskaan harjoittanut sitä harrastusmielessä. Nyt hänellä oli vihdoinkin aikaa piirtämiselle – ja miten iloiseksi piirustuskurssi hänet on tehnytkään! Sain itsekin jouluna kauniin kortin, jota koristi hiilipiirros.

Mitä luovuus merkitsee minulle? En ole koskaan kokenut itseäni taiteelliseksi, mutta olen aina tiennyt olevani luova. En ollut aikaisemmin tullut ajatelleeksi asiaa, mutta harjoitan luovuuttani oikeastaan joka päivä. Erityisen luovaksi tunnen oloni, kun saan luoda kauniita asioita: valokuvata, tehdä videoita, osallistua kuvauksiin, kirjoittaa, soittaa pianoa, laulaa ja tanssia. Koen olevani luova myös silloin, kun näpertelen viikonloppuisin omaksi ilokseni smoothiekulhoja tai värikkäitä mehuja.

Mutta takaisin Gilbertiin ja Big Magiciin. Kirjan tärkeimmät avainsanat ovat rohkeus, lumous, lupa, sinnikkyys ja luottamus. Voisin lainata kirjasta kymmeniä kohtia, jotka upposivat minuun, mutta päädyn jakamaan vain muutaman – kenties sinäkin saat näistä inspiraatiota omalle luovalle polullesi.

Iloa ja inspiraatiota torstaihin! Who knows  ehkä lapsuuden haaveestani tulee vielä jonakin päivänä totta, kun maltan uhrata aikaa kirjan kirjoittamiselle. Tällä hetkellä juuri bloggaaminen ja työ viestinnän parissa tuntuu niin inspiroivalta, etten malta istua alas kirjan kirjoittamisen pariin.

 

elizabeth-gilbert-big-magic-uskalla-elaa-luovasti-sundayblondie-2.jpg

 

ROHKEUS

”Nyt varmaankin luulet, että aion kehottaa sinua ryhtymään pelottomaksi, jotta voisit elää luovempaa elämää. Mutta en aio tehdä niin, koska en usko siihen. Luovuus on kyllä rohkeiden tie, mutta se ei ole pelottomien tie, ja tuo ero on tärkeää huomata. Rohkeus on sitä, että tekee jotain pelottavaa.

Pelko nousee aina pintaan, ja se on oleellinen osa luovaa prosessia, mutta kuten Gilbert toteaa: luovan ilmaisun alueella pelko ei ole tarpeen. Pelkoa pitää siis opetella käsittelemään, jotta se ei lamaannuttaisi omaa luovaa ilmaisua.

 

elizabeth-gilbert-big-magic-uskalla-elaa-luovasti-sundayblondie-6.jpg

 

LUMOUS

”Uskon, että inspiraatio tekee aina kaikkensa saadakseen työskennellä jonkun ihmisen kanssa – mutta jos tuo joku ei ole valmis tai vapaa, se voi todellakin päättää jättää hänet ja etsiä uuden yhteistyökumppanin muiden ihmisten joukosta. Tätä tapahtuu paljonkin. Siksi on mahdollista, että avaat jonakin aamuna lehden ja huomaat, että joku toinen on kirjoittanut sinun kirjasi tai ohjannut sinun näytelmäsi tai julkaissut sinun levysi tai tuottanut sinun elokuvasi tai perustanut sinun yrityksesi tai avannut sinun ravintolasi tai patentoinut sinun keksintösi – tuonut tavalla tai toisella julki sen saman inspiraation kipinän, joka sinulla oli vuosia sitten, mutta jota et koskaan ruvennut viljelemään tai jota et koskaan saattanut loppuun asti. Tämä voi tuntua harmittavalta, mutta oikeastaan sen ei pitäisi, koska sinähän et tarttunut ideaan!”

Tämä oli kirjan kiinnostavinta antia. Gilbert uskoo, että inspiraatiolla ja ideoilla on ikään kuin sielu – että ne vaeltelevat keskuudessamme ja etsivät otollista maaperää, jossa voisivat tulla toteutetuiksi.

Itse olen sen verran realisti, etten osaa heittäytyä näin villiin ajatustapaan. Mutta on totta, että jos et itse tartu tuumasta toimeen, joku toinen varmasti keksii saman idean jossakin vaiheessa ja toteuttaa sen. Siksi kannattaakin aina huolella harkita, mitkä ideat todella ovat toteuttamisen arvoisia, mitkä eivät.

 

elizabeth-gilbert-big-magic-uskalla-elaa-luovasti-sundayblondie-3.jpg

 

LUPA

”Luovaan elämään ei tarvita kenenkään lupaa. Tai jos kuitenkin pelkäät tarvitsevasi lupalapun – TÄSSÄ, minä annoin sen juuri sinulle. Voit pitää itseäsi täysin oikeutettuna. Mene nyt ja tee jotain luovaa.”

Luulen, että juuri tämä asia kaihertaa meistä useimpia. Onko ajanhukkaa käydä piirustus-, tanssi- tai soitintunneilla, vaikka minusta ei koskaan tulisi suurta taiteilijaa? Samapa tuo! Toisinaan asioita kannattaa tehdä siksi, että niitä rakastaa – ei ainoastaan siksi, että se olisi järkevää tai hyödyllistä. Luova ilmaisu tuo iloa elämään.

 

elizabeth-gilbert-big-magic-uskalla-elaa-luovasti-sundayblondie-4.jpg

 

SINNIKKYYS

”Muista kuitenkin, ettei ahkera työ takaa luovuuden alueella yhtään mitään. (Luovuuden alueella mikään ei takaa mitään.) Mutta en voi olla ajattelematta, että työlle omistautuminen on kuitenkin paras lähestymistapa. Tee sitä mitä mieluiten teet, ja tee se yhtä lailla vakavasti ja kevyesti. Silloin ainakin tiedät yrittäneesi ja toimineesi jalosti, oli tulos millainen tahansa.”

”Kun tekee jotain rakkaudesta, sen tekee joka tapauksessa.”

Parikymppisenä Gilbert kirjoitti joka päivä ja lähetti sinnikkäästi kirjoituksiaan lehtiin. Hän tiesi jo nuoresta pitäen, että hänestä tulisi kirjailija. Joka kerta, kun teksti tuli takaisin hylkäyskirjeen kera, hän postitti tekstinsä toiseen lehteen ja jäi odottamaan seuraavaa hylkäyskirjettä. Noiden vuosien aikana Gilbert työskenteli mitä erilaisimmissa ammateissa, esimerkiksi tarjoilijana ja lastenhoitajana. Hän ryhtyi todella kirjailijaksi vasta kun hän oli julkaissut useita kirjoja, viimeisimpänä kansainvälisen bestsellerinsä Eat, Pray, Love. Hän ei koskaan kirjoittanut menestymisen takia, vaan kirjoittamisesta saamansa ilon takia.

 

elizabeth-gilbert-big-magic-uskalla-elaa-luovasti-sundayblondie-5.jpg

 

LUOTTAMUS

”Mitä ikinä tapahtuukin, jatka ahkeraa työntekoa. Keksi jotain tekemistä – mitä tahansa, vaikka kokonaan toisenlaista luovaa työtä – vain jotta saisit irrotettua ajatuksesi ahdistuksesta ja paineista.” 

Tämän olen itsekin huomannut: toisinaan tekstiä ei synny. Toisinaan yhdenkin onnistuneen kuvan ottaminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta. Silloin kannattaa pitää pieni breikki – päiviä, viikkoja, kuukausia, vuosia – tehdä jotakin muuta ja kokeilla sitten uudelleen, kun ideat ja inspiraatio ovat saaneet jonkin aikaa muhia päässä.

 

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (2)
  1. Niin hyviä viisauksia! Munkin pitää lukea tää! 😀

    1. Tämä kirja on kyllä viisauksia ja inspiraatiota täynnä! Lämmin suositus <3 Kirjastosta löytyy! :–)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *