Ladataan...

Marraskuu on lempikuukautena, sillä pidän pimenevistä illoista ja pikkuhiljaa asuntojen pihoihin ja ikkunoihin ilmestyvistä jouluvaloista. Omassa kodissani on ollut kaikki jouluvalot ja koristeet esillä jo jonkin aikaa ja eilen pääsin viimein myös avaamaan joulukalenterin ensimmäisen luukun. Eilisaamun vietinkin joulumusiikkia kuunnellen ja uuniriisipuuroa valmistaen.

Vaikka joulukuu vasta alkoi, olen ehtinyt jo tehdä ja antaa yhden joululahjan. Marraskuussa syntymäpäiväänsä viettävä ystäväni sai nimittäin syntymäpäivä-joululahjaksi neulotut palmikkovillasukat.

Ohje sukkiin löytyi Garnstudion sivuilta. Muutoin seurasin ohjeen kokoa 38/40, mutta lankana käytin Pirtin kehräämön kampalankaa, joka oli odottanut lankakorissa jo jonkin aikaa.

Tarvikkeet:

Sukkapuikot nro 3 1/2

Palmikkopuikko

Pirtin Kehräämön kampalanka 110 tex x4

Neula ja sakset

Varren yläosassa olevan käännetyn reunan ja suhteellisen monimutkaisen palmikkokuvion vuoksi näiden sukkien neulomiseen kuluu jonkin verran aikaa. Jos siis haluat itse antaa tällaiset jollekin joululahjaksi, kannattaa projekti aloittaa mahdollisimman pian.

Neulon tällä hetkellä toisia sukkia, jotka olisi tarkoitus antaa kollegalleni Secret Santa –lahjana ensi viikolla. Sen jälkeen pääsen takaisin jo aiemmin aloittamani neuleprojektin pariin. Kerron myös näistä molemmista projekteista täällä blogin puolella kunhan saan ne valmiiksi. Nyt jatkan kuitenkin joulukuun alusta nauttimisesta glögimukillisen merkeissä.

Ladataan...

Virkkasin itselleni pari vuotta sitten puuvillaiset sisätossut, jotka ovat olleet viime vuosien aikana kovassa käytössä. Itse asiassa niin kovassa, että ne kuluivat kirjaimellisesti puhki nyt kesän aikana. Tossut olivat niin hyvät ja kätevät, että halusin tehdä uudet samanlaiset.

Koska julkaisin tossujen ohjeen täällä blogissa, pystyin seuraamaan täsmälleen samoja ohjeita tällä kertaa. Ainut muutos oli lanka, sillä näihin uusiin tossuihin ostin kierrätetystä puuvillasta valmistettua REKO bomull –lankaa. Värin valitseminen oli tuskainen prosessi, kun tykästyin niin moneen eri vaihtoehtoon, mutta lopulta päätin valita tämän vihreän sävyn, joka jostain syystä houkutteli eniten. Virkkuukoukku oli sama nro 5 ja virkkasin langan kaksinkertaisena kuten viime kerrallakin.

Tykkään näistä uusista tossuista vähintään yhtä paljon kuin niistä edellisistäkin. Nämä ovat mukavat jalassa, joten ne on kiva laittaa jalkaan muuten vain näin syksyllä, kun alkaa olla viileämpi. Lisäksi ne ovat kätevät, kun käyn alakerrassa olevassa pesutuvassa. Ne on myös helppo pitää puhtaana, kun ne voi vain heittää pyykkikoneeseen muiden pyykkien sekaan. Pesun jälkeen niitä on hyvä vähän venyttää muotoonsa kosteana, mutta ne kyllä venyvät ja muotoutuvat käyttäessäkin.

 

Ladataan...

Jokin aika sitten ystäväni kysyi, jos voisin tehdä vauvalle sopivan merenneitoviltin, jonka hän antaisi lahjaksi oman ystävänsä vastasyntyneelle vauvalle.  Ainoat ohjeet olivat, että viltti olisi laventelin värisestä puuvillalangasta.

En ollut aiemmin tehnyt vastaavaa käsityötä, joten aloitin projektin etsimällä ideoita ja ohjeita netistä. Löysin monta upeaa työtä, mutta en kovin montaa ohjetta. Niinpä päädyin suunnittelemaan oman virkatun merenneitoviltin, jonka päätin esitellä täällä ohjeineen.

Työssä virkataan ensin vyötärökaistale, jonka kapeat päät virkataan viimeisellä kerroksella yhteen. Tämän jälkeen vyötärökaistaleen reunasta aletaan suoraan virkkaamaan vartalo-osaa ylhäältä alaspäin. Sitten virkataan erikseen evä, joka lopulta kiinnitetään vartalo-osan alareunaan ompelemalla.

Valmis työ on tarkoitettu vastasyntyneelle ja sen mitat ovat seuraavat: vyötärön ympärysmitta n. 42cm, vyötärökaistaleen korkeus 7cm, vartalo-osan korkeus 45cm, vartalo-osan leveimmän kohdan ympärysmitta 60cm ja evän korkeus 20cm.

Tarvikkeet:

Mayflower Cotton 8/4 400g

Virkkuukoukko nro 3 ½

Neula ja sakset

Vyötärö

Luo 17 kjs (ketjusilmukka) ja virkkaa seuraavasti:

 1. krs: 16 ks (kiinteä silmukka), 1 kjs, käännä.
 2. krs: 16 ks edellisen kerroksen kiinteän silmukan takareunaan, 1 kjs, käännä.

Tee 2. krs yhteensä 176 kertaa.

Asettele vyötärökaistale kaksinkerroin niin, että alkupää on edessä ja viimeisempänä virkattu pää on takana (koukku ja lanka ovat oikealla puolella). Kiinnitä päät yhteen virkkaamalla piilosilmukoita: vie koukku alkupään ensimmäisen silmukan läpi, vie koukku sitten viimeisimpänä virkatun kerroksen ensimmäisen silmukan läpi, vedä lanka koukulla molempien silmukoiden läpi ja lopulta vielä koukulla olevan silmukan läpi.

Vartalo

1. krs

Vyötärökaitale koostuu koholla ja alempana olevista kerroksista. Luo ks ensimmäiseen alempana olevan kerroksen reunasilmukkaan. Virkkaa 5 p (pylväs) kiinteästä silmukasta laskien toiseen koholla olevan kerroksen reunasilmukkaan. Virkkaa sitten ks pylväistä laskien toiseen alempana olevan kerroksen reunasilmukkaan. Jatka näin kerroksen loppuun luoden yhteensä 15 viuhkaa. Päätä krs virkkaamalla ps (piilosilmukka) ensimmäisenä virkattuun ks:aan. Vyötärökaistaleen lähikuvasta näkyy, miten viuhkojen tulisi asettua vyötärökaistaleen kerroksiin.

2. krs

Virkkaa ks:aan 3 pylvästä.  *Luo ks edellisen krs:n viuhkan keskelle. Virkkaa 5 p edellisen krs:n ks:aan.* Toista *-* kunnes jäljellä on viimeinen puolikas viuhka. Virkkaa 2 p ks:aan ja lopuksi 1 ps ensimmäiseen p:seen.

3. krs

*Virkkaa ks edellisen kerroksen viuhkan keskimmäiseen p:seen. Virkkaa 5 p edellisen krs:n ks:aan.* Toista *-* kerroksen loppuun ja lopuksi virkkaa ps ensimmäiseen ks:aan.

4.-7. krs

Toista kerroksia 2 ja 3 vuorotellen.

8. krs (lisäyskrs)

Virkkaa ks:aan 3 p, luo 3 kjs ja virkkaa samaan ks:aan vielä 3 p. Virkkaa ks edellisen kerroksen viuhkan keskimmäiseen p:seen. Luo 3 tavallista viuhkaa, 1 lisäysviuhka, 6 tavallista viuhkaa, 1 lisäysviuhka ja lopuksi 3 tavallista viuhkaa. Kun olet virkannut viimeisen ks:n edellisen krs:n viuhkan keskelle, liiku 3 ps:lla krs:en ensimmäisten p:den ohi. Nyt työssä on yhteensä 18 viuhkaa.

9.-13. krs

Jatka viuhkojen virkkaamista tavalliseen tapaan luoden uusi viuhka lisäyskerroksella tehtyjen 3 kjs:n kohdalle.

14. krs (lisäyskrs)

Luo 4 tavallista viuhkaa, 1 lisäysviuhka, 8 tavallista viuhkaa, 1 lisäysviuhka ja lopuksi 4 tavallista viuhkaa. Työssä on nyt yhteensä 20 viuhkaa.

15.-37. krs

Jatka viuhkojen virkkaamista tavalliseen tapaan luoden uusi viuhka lisäyskerroksella tehtyjen 3 kjs:n kohdalle.

38. krs (kavennuskrs)

Virkkaa 3 p edellisen krs:n ks:aan. Luo 4 tavallista viuhkaa. Luo kavennus: luo viimeiseksi virkatun tavallisen viuhkan lopuksi ks:n sijaan ps edellisen krs:n viuhkan keskelle, ks edellisen krs:n ks:aan ja lopulta ps edellisen krs:n viuhkan keskelle. Luo 9 tavallista viuhkaa, toista kavennus ja vielä 4 tavallista viuhkaa. Virkkaa lopuksi edellisen krs:n ks:aan vielä 2 p ja  ps krs:n ensimmäiseen p:seen. Nyt työssä on 18 viuhkaa.

39.-43. krs (kavennuskrs)

Jatka kavennusten tekemistä työn sivuissa niin, että viuhkojen määrä laskee joka krs:lla kahdella (16, 14, 12, 10 ja 8).

Katkaise lanka ja virkkaa evä erikseen.

 

Evä

Luo 42 kjs.

 1. krs (oikea puoli): 41 ks, käännä.
 2. krs (nurja puoli): 39 ks, virkkaa 2 ks yhteen, käännä.
 3. krs: 40 ks edellisen krs:n ks:n takareunaan, käännä.
 4. krs: 38 ks, virkkaa 2 ks yhteen, käännä.
 5. krs: 39 ks edellisen krs:n ks: takareunaan, käännä.
 6. krs: 37 ks, virkkaa 2 ks yhteen, käännä.

Toista kavennuksia kunnes työssä on jäljellä 36 s. Jatka sitten kavennuksia samaan tapaan, mutta virkkaa nurjan puolen kerroksen lopussa kahden sijaan 3 ks yhteen kunnes työssä on jäljellä 20 s.

Virkkaa yksi oikean puolen krs ja jatka sitten lisäyksillä.

 1. krs (nurja puoli): 19 ks, 3 ks viimeiseen ks:aan, käännä.
 2. krs (oikea puoli): 22 ks edellisen krs:n ks:n takareunaan, käännä.
 3. krs: 21 ks, 3 ks viimeiseen ks:aan, käännä.
 4. krs: 24 ks edellisen krs:n takareunaan, käännä.

Toista lisäyksiä kunnes työssä on 36 s. Jatka sitten lisäyksiä samaan tapaan, mutta virkkaa nurjan puolen kerroksen lopussa viimeiseen s:aan kolmen sijaan 2 ks kunnes työssä on 41 ks.

Katkaise sitten lanka ja aloita evän kiinnitys vartalo-osaan.

Kiristä ensin evän yläreuna. Itse ompelin langalla harvoja pistoja yläreunaan, kiristin reunan niin, että se oli saman pituinen kuin vartalo-osan alareuna ja ompelin langan päät evään kiinni, jotta evä pysyisi kiristettynä. Asettelin evän yläreunan vartalo-osan alareunan sisään ja ompelin sen kiinni seuraten viimeisenä virkattujen viuhkojen muotoa.

Vauvan merenneitoviltin suunnittelu ja tekeminen oli todella hauska ( ja suloinen) projekti, mutta myös suhteellisen haastava. En siis suosittele tätä sellaiselle, joka on vasta aloittelemassa virkkausharrastusta, mutta auttelen mielelläni kommenttiosion puolella, jos joku päätyy tämän projektin pariin.

Ladataan...

Vietin kesälomaa kesäkuussa ja halusin keksiä lomalle käsityön, jota voisin tehdä ilman ohjetta ja jonka voisi kuljettaa helposti mukana paikasta toiseen. Nähtyäni kaikkialla virkattuja verkkokasseja, päätin tehdä sellaisen myös itselleni.

Halusin tehdä pohjaan pienen kiinteä osan tukemaan ja itse verkko-osan halusin koostuvan alhaalta ylöspäin suurentuvista ketjuista. Kahvoista suunnittelin sen pituiset, että verkkokassi voi roikkua kädessä ilman, että se osuu maahan.

Verkkokassin virkkaaminen ei ole erityisen vaikeaa, mutta siihen menee yllättävän paljon aikaa, kun ketjusilmukoita lopulliseen työhön tulee aikamoinen määrä. Kyseessä ei siis ole mikään yhdessä illassa valmistuva käsityö, mutta helppouden vuoksi sitä oli ainakin itsestä kiva virkkailla loman lomassa.

Valmis laukku on  tasolle levitettynä noin  34cm leveä ja 35 cm korkea. Kahvat ovat 35 cm pitkät ja niistä on helppo tehdä itselle sopivat silmukkamäärää vähentämällä tai lisäämällä.

Tarvikkeet:

Novita kalalanka 9-säikeinen vajaa 150g

Virkkuukoukko nro 2

Luo kaksinkertainen aloitussilmukka. Virkkaa spiraalina seuraavat 16 krs.

1. krs: 1 kjs (ketjusilmukka), 6 ks (kiinteä silmukka). Yhteensä 6 s.

2. krs: 2 ks jokaiseen edellisen kerroksen ks:aan. Yhteensä 12 s.

3. krs: Toista *2 ks edellisen kerroksen ks:aan, 1 ks* 6 kertaa. Yhteensä 18 s.

4. krs: Toista *2 ks edellisen kerroksen ks:aan, 2 ks* 6 kertaa. Yhteensä 24 s.

5. krs: Toista *2 ks edellisen kerroksen ks:aan, 3 ks* 6 kertaa. Yhteensä 30 s.

6. krs: Toista *2 ks edellisen kerroksen ks:aan, 4 ks* 6 kertaa. Yhteensä 36 s.

7. krs: Toista *2 ks edellisen kerroksen ks:aan, 5 ks* 6 kertaa. Yhteensä 42 s.

8. krs: Toista *2 ks edellisen kerroksen ks:aan, 6 ks* 6 kertaa. Yhteensä 48 s.

9. krs: Toista *2 ks edellisen kerroksen ks:aan, 7 ks* 6 kertaa. Yhteensä 54 s.

10. krs: Toista *2 ks edellisen kerroksen ks:aan, 8 ks* 6 kertaa. Yhteensä 60 s.

11. krs: Toista *2 ks edellisen kerroksen ks:aan, 9 ks* 6 kertaa. Yhteensä 66 s.

12. krs: Toista *2 ks edellisen kerroksen ks:aan, 10 ks* 6 kertaa. Yhteensä 72 s.

13. krs: Toista *2 ks edellisen kerroksen ks:aan, 11 ks* 6 kertaa. Yhteensä 78 s.

14. krs: Toista *2 ks edellisen kerroksen ks:aan, 12 ks* 6 kertaa. Yhteensä 84 s.

15. krs: Toista *2 ks edellisen kerroksen ks:aan, 13 ks* 6 kertaa. Yhteensä 90 s.

16. krs: Toista *2 ks edellisen kerroksen ks:aan, 14 ks* 6 kertaa. Yhteensä 96 s.

Aloita sitten verkko-osuus.

17. krs: Toista *1 ks, 3 kjs, jätä 1 edellisen kerroksen ks väliin*  48 kertaa, 1 ps (piilosilmukka) ensimmäiseen ks:aan. Yhteensä 48 ketjua.

18-23. krs: 1 ps kjs-ketjuun, toista *1 ks ketjuun, 3kjs* 48 kertaa, 1 ps ensimmäiseen ks:aan. Yhteensä 48 ketjua.

24. krs: 1 ps kjs-ketjuun, toista *1 ks ketjuun, 4 kjs* 48 kertaa, 1 ps ensimmäiseen ks:aan. Yhteensä 48 ketjua.

25-30. krs: 2 ps kjs-ketjuun, toista *1 ks ketjuun, 4 kjs* 48 kertaa, 1 ps ensimmäiseen ks:aan. Yhteensä 48 ketjua.

31-37. krs: 2 ps kjs-ketjuun, toista *1 ks ketjuun, 5 kjs* 48 kertaa, 1 ps ensimmäiseen ks:aan. Yhteensä 48 ketjua.

38. krs. 2 ps kjs-ketjuun, toista *1 ks ketjuun, 6 kjs* 48 kertaa, 1 ps ensimmäiseen ks:aan. Yhteensä 48 ketjua.

39-72. krs: 3 ps kjs-ketjuun, toista *1 ks ketjuun, 6 kjs* 48 kertaa, 1 ps ensimmäiseen ks:aan. Yhteensä 48 ketjua.

Jatka sitten kahvojen alle jäävien osien virkkaamisella. Työ jaetaan niin, että kahvojen alle jää 10 ketjua ja kahvojen väliin 14 ketjua.

1. krs: Tee 3 ps kjs-ketjuun, toista *1 ks ketjuun, 4 kjs* 10 kertaa, 1 ks ketjuun. Käännä työ.

2. krs: 1 kjs, 4 ks jokaiseen ketjuun. Yhteensä 40 s. Käännä työ.

3-8. krs: 1 kjs, 40 ks. Käännä työ.

Katkaise lanka ja tee toinen samanlainen vastakkaiselle puolelle niin, että osien väliin jää 14 ketjua.

Tee sitten päällimmäinen osio, josta muodostuu verkkokassin kahvat. Aloita toisen jo valmiin virkatun osion vasemmasta alareunasta. Yllä olevasta kuvasta näet kerroksen vaihtumiskohdan vasemmalla.

1. krs: 1 ps ks:aan, toista *4kjs, 1 ks ketjuun* 13 kertaa, 4 kjs, 1 ps virkatun osion ensimmäiseen ks:aan. Kulje virkatun osion yläreunaan luomalla 8 ps osion reunaan. Luo 90 kjs (=kahva). Kulje virkatun osion alareunaan luomalla 8 ps osion reunaan. 1 ps osion alimpaan ks:aan, toista *4 kjs, 1 ks ketjuun* 13 kertaa, 4 kjs, 1 ps virkatun osion ensimmäiseen ks:aan. Kulje virkatun osion yläreunaan luomalla 8 ps osion reunaan. Luo 90 kjs (=kahva). Kulje virkatun osion alareunaan luomalla 8 ps osion reunaan. 1 ps osion alimpaan ks:aan.

2. krs: 1 kjs, 4 ks jokaiseen ketjuun, 8 ks ps:hin, 100 ks (=kahva), 8 ks ps:hin, 4 ks jokaiseen ketjuun, 8 ks ps:hin, 100 ks (=kahva), 8 ks ps:hin, 1 ps ensimmäiseen ks:aan. Yhteensä 344 s

3-8. krs: 1 kjs, 344 ks, 1 ps.

Katkaise lanka ja päättele.

Otin verkkokassin käyttöön ensimmäisen kerran eilen kaupungille mennessä. Se on todella kätevä, sillä verkkokassi venyy tarvittaessa ja on siroudestaan huolimatta yllättävän tilava. Koska lankaa jäi kerästä aika paljon yli, lupauduin tekemään samanlaisen verkkokassin kaverillenikin. Tätä työtä on kiva päästä tekemään uudelleen varsinkin nyt, kun sille on kirjoittanut ohjeet.

Ladataan...

Pitkän tauon jälkeen sain vihdoin aikaiseksi kirjoitella tänne blogin puolelle. Käsitöitä olen tehnyt melkeinpä päivittäin ja useampi on valmistunutkin, mutta jotenkin en ole saanut aikaiseksi esitellä niitä täällä. Tänään minulla on kuitenkin vapaapäivä ja ulkona niin kova pakkanen, että pysyn mieluusti sisällä viltin alla ja kirjoittelen jalassani olevista ylipolvensukista.

Minulla on herkästi palelevat jalat ja siitä syystä kasa erilaisia lämpösukkia, mutta yksiäkään ylipolvensukkia minulla ei itselläni ollut. Niinpä aloin suunnittelemaan polvien yli ulottuvaa sukkamallia, johon halusin lisäksi yhdistää palmikoita. Sain idean polven yli menevästä palmikkoresorista ja sitten aloin vain etsimään siihen sopivaa palmikkokuviota sukan vartta varten. Löysin täydellisen palmikkokuvion Novitan sivuilta ja sen pohjalta suunnittelin itselleni sopivat ylipolvensukat. Ohje on 38/39-kokoiselle jalalle.

Tarvikkeet:

Falkgarn Skotte –lankaa 250 g

Sukkapuikot nro 3 ½

Palmikkopuikko

Neula ja sakset

Luo 80 s ja jaa silmukat 4 sukkapuikolle. Sukan keskitaka on ensimmäisen ja neljännen puikon välissä. Neulo noin 13 cm (60 krs) alla olevan ruutupiirroksen mukaisesti aloittaen piirroksen keskeltä.

Neulo sitten seuraavasti: neulo 28 s sileää nurjaa ja kavenna samalla tasavälein yhteensä 3 s neuloen 2 s nurin yhteen, neulo 24 s Novitan ruutupiirros II mukaan (kerros nro 20.), neulo 28 s sileää nurjaa ja kavenna samalla tasavälein yhteensä 3 s neuloen 2 s nurin yhteen (yhteensä 74 s). Jatka neuloen 25 s sileää nurjaa, 24 s ruutupiirroksen mukaan ja lopuksi 25 s sileää nurjaa.

Kun olet neulonut ruutupiirroksen 9 ensimmäistä kerrosta, aloita pohjekavennukset: kavenna palmikkokuvion molemmilla puolilla 1 s neuloen 2 s nurin yhteen. Tee kavennukset yhteensä 9 kertaa joka 14. krs (yhteensä 56 s). Kavennukset tehdään siis ruutupiirroksen kerroksilla 10, 4, 18, 12, 6, 20, 14, 8 ja 2.

Neulo vielä ruutupiirroksen kerrokset 3-11 ja aloita sitten kantapää. Jätä palmikkokuvion 24 s odottamaan ja neulo 32 kantapään silmukalla sileää nurjaa 5 ½ cm (19 krs). Aloita kantapäänkavennukset:

1. krs (oikea puoli): neulo sileää nurjaa kunnes jäljellä on 9 s, neulo 2 s nurin yhteen, käännä

2. krs (nurja puoli): neulo ensimmäinen s kiertäen oikein, neulo sileää oikeaa kunnes jäljellä on 9 s, neulo 2 s oikein yhteen, käännä

3. krs (oikea puoli): neulo sileää nurjaa kunnes jäljellä on 8 s, neulo 2 s nurin yhteen, käännä

(jatka näin kunnes jäljellä on 16 s)

Jaa kantapään 16 s kahdelle puikolle, poimi kantapään molemmista reunoista 13 s ja neulo samalla ruutupiirroksen kerros 12 (yhteensä 66 s). Jatka päällimmäisillä 24 silmukalla ruutupiirroksen neulomista ja lopuilla silmukoilla sileää nurjaa.

Aloita sitten kiilakavennukset: kavenna palmikkokuvion molemmilla puolilla 1 s neuloen 2 s nurin yhteen. Tee kavennukset yhteensä 7 kertaa joka toinen kerros (yhteensä 52 s).

Neulo sitten noin 19 cm niin, että viimeiseksi on tehty ruutupiirroksen krs 15 (30 krs). Neulo Novitan ruutupiirros IV mukaan kerrokset 1-3. Jatka neulomalla saman ruutupiirroksen kerrokset 4-20 ja kavenna ruutupiirroksen kavennusten kanssa samoilla kerroksilla I puikon lopussa ja IV puikon alussa seuraavasti: kun I puikon lopussa on 3 s, kavenna 1 s neulomalla 2 s nurin yhteen ja neulo sitten 1 s nurin. IV puikon alussa neulo 1 s nurin ja sitten 2 s nurin yhteen. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele.

Olen aina iloinen, kun voin yhdistää erilaisia ohjeita ja ideoita luodakseni juuri oman näköiseni käsityön. Toivon mukaan myös tämä minun versioni ylipolvensukista toimii inspiraationa joko sellaisenaan tai itselle sopivaksi muunneltuna.

Ladataan...

Uusi elämä ja ennen kaikkea uusi työ täällä Ruotsin puolella on vienyt niin mennessään, etten ole ehtinyt taas pitkään aikaan kirjoitella mitään. Siitä huolimatta, että käsitöitä olen ehtinyt täällä ollessa tehdä jo useammankin. Nyt päätin vihdoin ja viimein istahtaa hetkeksi alas ja kirjoittaa ensimmäisestä täällä tekemästäni käsityöstä, nimittäin virkatuista istuintyynyistä.

Asuntoni oli kalustettu, kun muutin tänne ja kalusteisiin kuuluu muun muassa valkoinen ruokapöytä kahden tuolin kera. Koska minulla tulee oleskeltua ja työskenneltyä pöydän äärellä jonkin verran, päätin tehdä tuolien päälle istuintyynyt mukavuuden lisäämiseksi.

Alun perin olin ajatellut hankkia joitain värikkäitä lankoja ja yrittää etsiä jonkun kivan kuvion, jonka tyynyihin tekisin. Pitkän harkinnan jälkeen päädyin kuitenkin lempiväriyhdistelmääni, eli mustavalkoiseen, ja kuvioksikin valikoitui vanha tuttu Pohjanmaa Molla Millsin Virkkuri-kirjasta.

Koska halusin istuintyynyjen olevan todella pehmeitä, ostin niihin neliön malliset sisätyynyt. Itse päälliseen käytin Mayflowerin Cotton 8 –lankaa sekä virkkuukoukkua nro 3. Yhdessä kuviossa on 22 silmukkaa ja omaan tyynyyni tuli yhteensä 8 kuviota eli 176 silmukkaa. Kerroksia tein yhteensä 65, jotta kuviosta tuli symmetrinen ja tyynystä oikean kokoinen.

Kun päällinen oli valmis, ompelin alasauman kiinni, kostutin työn ja annoin kuivua oikean malliseksi venytettynä. Tämän jälkeen asettelin sisätyynyn päällisen sisään ja ompelin yläsauman kiinni. Ostamissani sisätyynyissä sattui olemaan tuoliin kiinnitettävät narut, joten ne jätin työn ulkopuolelle yläsauman molemmin puolin.

Koska ruokapöydässäni on kaksi tuolia, tein tyynyjäkin kaksi. Istuintyynyt ovat todella ajaneet tehtävänsä ennen kaikkea mukavuuden osalta, mutta ne ovat tietenkin myös todella ihanan näköiset.

Pages