Palmikolliset ylipolvensukat

Pitkän tauon jälkeen sain vihdoin aikaiseksi kirjoitella tänne blogin puolelle. Käsitöitä olen tehnyt melkeinpä päivittäin ja useampi on valmistunutkin, mutta jotenkin en ole saanut aikaiseksi esitellä niitä täällä. Tänään minulla on kuitenkin vapaapäivä ja ulkona niin kova pakkanen, että pysyn mieluusti sisällä viltin alla ja kirjoittelen jalassani olevista ylipolvensukista.

Minulla on herkästi palelevat jalat ja siitä syystä kasa erilaisia lämpösukkia, mutta yksiäkään ylipolvensukkia minulla ei itselläni ollut. Niinpä aloin suunnittelemaan polvien yli ulottuvaa sukkamallia, johon halusin lisäksi yhdistää palmikoita. Sain idean polven yli menevästä palmikkoresorista ja sitten aloin vain etsimään siihen sopivaa palmikkokuviota sukan vartta varten. Löysin täydellisen palmikkokuvion Novitan sivuilta ja sen pohjalta suunnittelin itselleni sopivat ylipolvensukat. Ohje on 38/39-kokoiselle jalalle.

IMG_0342.jpg

Tarvikkeet:

Falkgarn Skotte –lankaa 250 g

Sukkapuikot nro 3 ½

Palmikkopuikko

Neula ja sakset

Luo 80 s ja jaa silmukat 4 sukkapuikolle. Sukan keskitaka on ensimmäisen ja neljännen puikon välissä. Neulo noin 13 cm (60 krs) alla olevan ruutupiirroksen mukaisesti aloittaen piirroksen keskeltä.

Ruutupiirros.png

Neulo sitten seuraavasti: neulo 28 s sileää nurjaa ja kavenna samalla tasavälein yhteensä 3 s neuloen 2 s nurin yhteen, neulo 24 s Novitan ruutupiirros II mukaan (kerros nro 20.), neulo 28 s sileää nurjaa ja kavenna samalla tasavälein yhteensä 3 s neuloen 2 s nurin yhteen (yhteensä 74 s). Jatka neuloen 25 s sileää nurjaa, 24 s ruutupiirroksen mukaan ja lopuksi 25 s sileää nurjaa.

IMG_0371.jpg

Kun olet neulonut ruutupiirroksen 9 ensimmäistä kerrosta, aloita pohjekavennukset: kavenna palmikkokuvion molemmilla puolilla 1 s neuloen 2 s nurin yhteen. Tee kavennukset yhteensä 9 kertaa joka 14. krs (yhteensä 56 s). Kavennukset tehdään siis ruutupiirroksen kerroksilla 10, 4, 18, 12, 6, 20, 14, 8 ja 2.

Neulo vielä ruutupiirroksen kerrokset 3-11 ja aloita sitten kantapää. Jätä palmikkokuvion 24 s odottamaan ja neulo 32 kantapään silmukalla sileää nurjaa 5 ½ cm (19 krs). Aloita kantapäänkavennukset:

1. krs (oikea puoli): neulo sileää nurjaa kunnes jäljellä on 9 s, neulo 2 s nurin yhteen, käännä

2. krs (nurja puoli): neulo ensimmäinen s kiertäen oikein, neulo sileää oikeaa kunnes jäljellä on 9 s, neulo 2 s oikein yhteen, käännä

3. krs (oikea puoli): neulo sileää nurjaa kunnes jäljellä on 8 s, neulo 2 s nurin yhteen, käännä

(jatka näin kunnes jäljellä on 16 s)

IMG_0368.jpg

Jaa kantapään 16 s kahdelle puikolle, poimi kantapään molemmista reunoista 13 s ja neulo samalla ruutupiirroksen kerros 12 (yhteensä 66 s). Jatka päällimmäisillä 24 silmukalla ruutupiirroksen neulomista ja lopuilla silmukoilla sileää nurjaa.

Aloita sitten kiilakavennukset: kavenna palmikkokuvion molemmilla puolilla 1 s neuloen 2 s nurin yhteen. Tee kavennukset yhteensä 7 kertaa joka toinen kerros (yhteensä 52 s).

Neulo sitten noin 19 cm niin, että viimeiseksi on tehty ruutupiirroksen krs 15 (30 krs). Neulo Novitan ruutupiirros IV mukaan kerrokset 1-3. Jatka neulomalla saman ruutupiirroksen kerrokset 4-20 ja kavenna ruutupiirroksen kavennusten kanssa samoilla kerroksilla I puikon lopussa ja IV puikon alussa seuraavasti: kun I puikon lopussa on 3 s, kavenna 1 s neulomalla 2 s nurin yhteen ja neulo sitten 1 s nurin. IV puikon alussa neulo 1 s nurin ja sitten 2 s nurin yhteen. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele.

IMG_E0367.JPGOlen aina iloinen, kun voin yhdistää erilaisia ohjeita ja ideoita luodakseni juuri oman näköiseni käsityön. Toivon mukaan myös tämä minun versioni ylipolvensukista toimii inspiraationa joko sellaisenaan tai itselle sopivaksi muunneltuna.

muoti trendit diy
Kommentit (1)
  1. Voiko nää tehdä 7veljestä langasta? Onko sama vahvuus?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *