Virkattu merenneitoviltti vauvalle

Jokin aika sitten ystäväni kysyi, jos voisin tehdä vauvalle sopivan merenneitoviltin, jonka hän antaisi lahjaksi oman ystävänsä vastasyntyneelle vauvalle.  Ainoat ohjeet olivat, että viltti olisi laventelin värisestä puuvillalangasta.

En ollut aiemmin tehnyt vastaavaa käsityötä, joten aloitin projektin etsimällä ideoita ja ohjeita netistä. Löysin monta upeaa työtä, mutta en kovin montaa ohjetta. Niinpä päädyin suunnittelemaan oman virkatun merenneitoviltin, jonka päätin esitellä täällä ohjeineen.

Työssä virkataan ensin vyötärökaistale, jonka kapeat päät virkataan viimeisellä kerroksella yhteen. Tämän jälkeen vyötärökaistaleen reunasta aletaan suoraan virkkaamaan vartalo-osaa ylhäältä alaspäin. Sitten virkataan erikseen evä, joka lopulta kiinnitetään vartalo-osan alareunaan ompelemalla.

Valmis työ on tarkoitettu vastasyntyneelle ja sen mitat ovat seuraavat: vyötärön ympärysmitta n. 42cm, vyötärökaistaleen korkeus 7cm, vartalo-osan korkeus 45cm, vartalo-osan leveimmän kohdan ympärysmitta 60cm ja evän korkeus 20cm.

Lanka.jpg

Tarvikkeet:

Mayflower Cotton 8/4 400g

Virkkuukoukko nro 3 ½

Neula ja sakset

Vyötärö

Luo 17 kjs (ketjusilmukka) ja virkkaa seuraavasti:

 1. krs: 16 ks (kiinteä silmukka), 1 kjs, käännä.
 2. krs: 16 ks edellisen kerroksen kiinteän silmukan takareunaan, 1 kjs, käännä.

Tee 2. krs yhteensä 176 kertaa.

Asettele vyötärökaistale kaksinkerroin niin, että alkupää on edessä ja viimeisempänä virkattu pää on takana (koukku ja lanka ovat oikealla puolella). Kiinnitä päät yhteen virkkaamalla piilosilmukoita: vie koukku alkupään ensimmäisen silmukan läpi, vie koukku sitten viimeisimpänä virkatun kerroksen ensimmäisen silmukan läpi, vedä lanka koukulla molempien silmukoiden läpi ja lopulta vielä koukulla olevan silmukan läpi.

Vyötärö.jpg

Vartalo

1. krs

Vyötärökaitale koostuu koholla ja alempana olevista kerroksista. Luo ks ensimmäiseen alempana olevan kerroksen reunasilmukkaan. Virkkaa 5 p (pylväs) kiinteästä silmukasta laskien toiseen koholla olevan kerroksen reunasilmukkaan. Virkkaa sitten ks pylväistä laskien toiseen alempana olevan kerroksen reunasilmukkaan. Jatka näin kerroksen loppuun luoden yhteensä 15 viuhkaa. Päätä krs virkkaamalla ps (piilosilmukka) ensimmäisenä virkattuun ks:aan. Vyötärökaistaleen lähikuvasta näkyy, miten viuhkojen tulisi asettua vyötärökaistaleen kerroksiin.

2. krs

Virkkaa ks:aan 3 pylvästä.  *Luo ks edellisen krs:n viuhkan keskelle. Virkkaa 5 p edellisen krs:n ks:aan.* Toista *-* kunnes jäljellä on viimeinen puolikas viuhka. Virkkaa 2 p ks:aan ja lopuksi 1 ps ensimmäiseen p:seen.

3. krs

*Virkkaa ks edellisen kerroksen viuhkan keskimmäiseen p:seen. Virkkaa 5 p edellisen krs:n ks:aan.* Toista *-* kerroksen loppuun ja lopuksi virkkaa ps ensimmäiseen ks:aan.

4.-7. krs

Toista kerroksia 2 ja 3 vuorotellen.

8. krs (lisäyskrs)

Virkkaa ks:aan 3 p, luo 3 kjs ja virkkaa samaan ks:aan vielä 3 p. Virkkaa ks edellisen kerroksen viuhkan keskimmäiseen p:seen. Luo 3 tavallista viuhkaa, 1 lisäysviuhka, 6 tavallista viuhkaa, 1 lisäysviuhka ja lopuksi 3 tavallista viuhkaa. Kun olet virkannut viimeisen ks:n edellisen krs:n viuhkan keskelle, liiku 3 ps:lla krs:en ensimmäisten p:den ohi. Nyt työssä on yhteensä 18 viuhkaa.

9.-13. krs

Jatka viuhkojen virkkaamista tavalliseen tapaan luoden uusi viuhka lisäyskerroksella tehtyjen 3 kjs:n kohdalle.

14. krs (lisäyskrs)

Luo 4 tavallista viuhkaa, 1 lisäysviuhka, 8 tavallista viuhkaa, 1 lisäysviuhka ja lopuksi 4 tavallista viuhkaa. Työssä on nyt yhteensä 20 viuhkaa.

15.-37. krs

Jatka viuhkojen virkkaamista tavalliseen tapaan luoden uusi viuhka lisäyskerroksella tehtyjen 3 kjs:n kohdalle.

38. krs (kavennuskrs)

Virkkaa 3 p edellisen krs:n ks:aan. Luo 4 tavallista viuhkaa. Luo kavennus: luo viimeiseksi virkatun tavallisen viuhkan lopuksi ks:n sijaan ps edellisen krs:n viuhkan keskelle, ks edellisen krs:n ks:aan ja lopulta ps edellisen krs:n viuhkan keskelle. Luo 9 tavallista viuhkaa, toista kavennus ja vielä 4 tavallista viuhkaa. Virkkaa lopuksi edellisen krs:n ks:aan vielä 2 p ja  ps krs:n ensimmäiseen p:seen. Nyt työssä on 18 viuhkaa.

39.-43. krs (kavennuskrs)

Jatka kavennusten tekemistä työn sivuissa niin, että viuhkojen määrä laskee joka krs:lla kahdella (16, 14, 12, 10 ja 8).

Katkaise lanka ja virkkaa evä erikseen.

 

Evä

Luo 42 kjs.

 1. krs (oikea puoli): 41 ks, käännä.
 2. krs (nurja puoli): 39 ks, virkkaa 2 ks yhteen, käännä.
 3. krs: 40 ks edellisen krs:n ks:n takareunaan, käännä.
 4. krs: 38 ks, virkkaa 2 ks yhteen, käännä.
 5. krs: 39 ks edellisen krs:n ks: takareunaan, käännä.
 6. krs: 37 ks, virkkaa 2 ks yhteen, käännä.

Toista kavennuksia kunnes työssä on jäljellä 36 s. Jatka sitten kavennuksia samaan tapaan, mutta virkkaa nurjan puolen kerroksen lopussa kahden sijaan 3 ks yhteen kunnes työssä on jäljellä 20 s.

Virkkaa yksi oikean puolen krs ja jatka sitten lisäyksillä.

 1. krs (nurja puoli): 19 ks, 3 ks viimeiseen ks:aan, käännä.
 2. krs (oikea puoli): 22 ks edellisen krs:n ks:n takareunaan, käännä.
 3. krs: 21 ks, 3 ks viimeiseen ks:aan, käännä.
 4. krs: 24 ks edellisen krs:n takareunaan, käännä.

Toista lisäyksiä kunnes työssä on 36 s. Jatka sitten lisäyksiä samaan tapaan, mutta virkkaa nurjan puolen kerroksen lopussa viimeiseen s:aan kolmen sijaan 2 ks kunnes työssä on 41 ks.

Katkaise sitten lanka ja aloita evän kiinnitys vartalo-osaan.

Evä.jpg

Kiristä ensin evän yläreuna. Itse ompelin langalla harvoja pistoja yläreunaan, kiristin reunan niin, että se oli saman pituinen kuin vartalo-osan alareuna ja ompelin langan päät evään kiinni, jotta evä pysyisi kiristettynä. Asettelin evän yläreunan vartalo-osan alareunan sisään ja ompelin sen kiinni seuraten viimeisenä virkattujen viuhkojen muotoa.

Merenneito.jpg

Vauvan merenneitoviltin suunnittelu ja tekeminen oli todella hauska ( ja suloinen) projekti, mutta myös suhteellisen haastava. En siis suosittele tätä sellaiselle, joka on vasta aloittelemassa virkkausharrastusta, mutta auttelen mielelläni kommenttiosion puolella, jos joku päätyy tämän projektin pariin.

muoti trendit lapset diy
Kommentit (2)
 1. Kun tämä kuvaamasi toistuma: ”ks ensimmäiseen alempana olevan kerroksen reunasilmukkaan. Virkkaa 5 p (pylväs) kiinteästä silmukasta laskien toiseen koholla olevan kerroksen reunasilmukkaan. Virkkaa sitten ks pylväistä laskien toiseen alempana olevan kerroksen reunasilmukkaan”, kuluttaa laskujeni mukaan 8 kerrosta. Ja näin vihkoja syntyisi enemmän. Vai laskenko väärin?

 2. Moikka! Kysyisin tuosta, kun aletaan tekemään ensimmäistä viuhkakierrosta vyötärökaistaleeseen. Tarkoitatko tosiaan, että ensimmäisestä kierroksesta muodostuisi vain 15 viuhkaa?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *