Virkattu tiskirätti

Olen ihastellut erilaisia ekologisia tiskirättejä jo jonkin aikaa ja kerran tajusin, että voisin tehdä sellaisen itsekin. Lankavaihtoehtoja on monenlaisia ja itse päädyin Blend Bamboo –lankaan, jossa on 70 % bambua ja 30 % puuvillaa. Kyseisen merkin värivaihtoehdot ovat todella laajat, joten niistä löytyy varmasti jokaisen makuun sopiva väri. En ehkä kuitenkaan suosittelisi valitsemaan supervaaleita värejä, sillä silloin lika näkyy rätissä paremmin.

Yhdestä lankakerästä tulee kaksi rättiä, mikä on todella kätevää, koska näin sinulla on aina yksi rätti käytössä, vaikka toinen olisikin pesussa. Itse olen ostanut paria eri väriä, joita vuorottelen vaihtelun vuoksi. Blend Bamboon vyötteessä pesulämpötila on 40 astetta, mutta itse pesen sekä rätit että vaatteet muutenkin aina 60 asteessa, lukuun ottamatta herkempiä kuituja.

Rätin voi virkata mitä erilaisemmilla tavoilla ja itse ihastuin käyttämääni malliin, koska se on hyvin yksinkertainen, se näyttää samalta kummaltakin puolelta ja se on vähän ilmavampi kuin perinteiset kiinteiden silmukoiden kerrokset, jolloin rätti kuivuu nopeammin. Rätin virkkaaminen on helppoa ja nopeaa, joten sen tekeminen sopii myös virkkaamista vasta aloittelevillekin.

rätti1.jpg

Tarvikkeet:

Blend Bamboo 50g

Virkuukoukku nro 2 ½

Neula

Sakset

rätti2.JPG

Luo 49kjs.

Aloita jokainen kerros yhdellä kjs:lla (=ketjusilmukka). Virkkaa ketjuun *1ks, 1kjs*, toista *—* kunnes jäljellä on yksi silmukka ja virkkaa siihen 1ks (=kiinteä silmukka). Käännä työ.

(Muista tehdä kerroksen alussa 1 kjs). Virkkaa ensimmäiseen ks:aan 1ks, virkkaa tämän jälkeen jokaiseen kjs:aan 1ks ja jokaisen ks:n kohdalla 1kjs. Kiinteät silmukat ja ketjusilmukat siis vuorottelevat. Virkkaa lopuksi viimeiseen ks:aan 1ks. Käännä työ. Huomaathan, että kjs:hin virkatut ks:t virkataan kjs:n ali eikä kjs:n läpi. Yllä olevasta kuvasta näkyy tarkemmin virkkauskuvio ja se, miten silmukat lomittuvat keskenään.

rätti3.JPG

Toista näitä kerroksia yhteensä 49 kertaa. Päättele työ hyvin, pese ja ota käyttöön.

puheenaiheet vastuullisuus diy sisustus
Kommentit (2)
  1. Virkkasin itse pari vuotta sitten muutaman tiskirätin, kun innostuin saadessani vihdoin mahdollisuuden saada mustia tiskirättejä. :’D

    Voin sanoa, että taitoni ovat sen verran enemmän neulomisen puolella, että virkatut näyttivät kamalilta. Neuloen sain lopulta yhden onnistumaan ihan nätisti.

    1. Itsekin olen aina ollut enemmän neulomisen ystävä, mutta viime aikoina olen alkanut tykästyä virkkaamiseenkin. Kuten kirjoitin, niin tämä ohje on superhelppo, kun ei tarvitse tehdä muuta kuin ketjusilmukoita ja kiinteitä silmukoita. Joten jos on rätille tarvetta ja vaikka ennen ei olisi virkkaaminen oikein sujunut, niin suosittelen kyllä kokeilemaan. Ja vinkiksi, että tätäkin lankaa saa mustana (itsellä on näiden turkoosien lisäksi juuri mustat rätit). 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *