15 mielenkiintoista uutuussarjaa vuodelle 2020

Suosikkiasia: uudet sarjat!

Kuvat: HBO, BBC, Hulu, Comedy Central, The CW & Amazon Prime

Näyttää vahvasti siltä, että sarjat eivät lopu maailmasta ainakaan vuonna 2020. Pelkästään Yhdysvalloista tykitetään tänä vuonna kymmenittäin ja kymmenittäin uutuussarjoja –  vanhojen suosikkien lisäksi tietysti. Määrä ei aina korvaa laatua, mutta suoratoistopalveluiden kohdalla määrästä ei ainakaan tunnu olevan haittaa. Kovan kilpailun myötä Netflix, HBO, Amazon ja kumppanit laittavat dollareita palamaan saadakseen talleihinsa A-luokan näyttelijöitä ja huipputekijöitä. Tuloksena on usein laatukamaa.

Tänä vuonna sarjakisaan hyppää uutuutena ainakin Quibi, jonka sisältö – lyhyehköt sarjapätkät – on tarkoitettu katsottavaksi mobiililaitteilla. Palvelun Suomeen rantautuminen on vielä kysymysmerkki. Ja koska ihmiset luonnollisesti haluavat lisää kuukausimaksuja maksettavikseen, HBO Max on aloittamassa maaliskuussa.

Disney+ on IL:n mukaan tulossa Suomeen alkuvuodesta. Suoratoistopalvelu Hulu on nykyään Disneyn omistuksessa, joten jää nähtäväksi, laajeneeko senkin sisällöt entistä paremmin Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Nyt Hulun sarjoja, esim. kruununjalokivi The Handmaids’ Tale, on ollut Suomessa nähtävillä ainakin HBO Nordicilla.

Listaukseni sisältää siis julkaisuaikojen ja -alustojen kannalta parit kysymysmerkit, mutta tässä joka tapauksessa 15 mielenkiintoista uutuussarjaa vuodelle 2020 (samat disclaimerit kuin viime vuonna):

(mikä / mistä tulee / milloin alkaa – jos julkaisupäivä tiedossa)

Normal People / BBC+Hulu / alkuvuosi 2020

Normal People / Hulu / uutuussarja kevät 2020
Kuva: Normal People / Hulu / Enda Bowe

Oli kai vain ajan kysymys, ennen kuin jompikumpi Sally Rooneyn hittikirjoista muokataan sarjaksi. Rooneyn vuonna 2018 julkaistu toinen kirja, Normal People, saa kunnian ensimmäisenä. Tämän hetken hypetetyimpiin kirjailijoihin lukeutuva Rooney on ollut mukana käsikirjoittamassa BBC:llä ja Hululla nähtävää 12-jaksoista minisarjaa, joka kertoo irlantilaisnuorten Mariannen (sarjassa Daisy Edgar-Jones) ja Connellin (Paul Mescal) ystävyydestä ja ollako vai eikö olla -romanssista läpi lukion ja yliopiston. Sarjaa on kuvattu kirjasta tutusti muun muassa Dublinissa ja Sligossa, joten yksityiskohdat lienevät ainakin kunnossa. Toivottavasti tulee pikaisesti myös Suomeen katsottavaksi, kirja on huippu.

Little Fires Everywhere / Hulu / 18.3.

Toinenkin hittikirja saa sarjaversion; Celeste Ngn Little Fires Everywhereen (suom. Tulenarkoja asioita) pohjautuvan sarjan pääosissa nähdään Reese Witherspoon ja Kerry Washington. Kaksikko toimii myös kahdeksanosaisen minisarjan tuottajina. Liekö tulossa Big Little Liesin kaltainen hitti? Kirja ainakin oli mainio.

Space Force / Netflix / ?

The Office mutta avaruudessa? Vuoden odotetuimpiin uutuuskomedioihin lukeutuvan Space Forcen ovat luoneet Jenkki-Officen showrunner Greg Daniels ja Michael Scott itse, näyttelijä Steve Carell. Carell on myös pääosassa sarjassa, joka kertoo Yhdysvaltain kuudennen puolustushaaran, avaruusvoimien perustamisesta. Saattaa olla, että sisältää pientä kuittailua erään nimeltä mainitsemattoman presidentin suuntaan… Carellin lisäksi rooleissa muun muassa John Malkovich ja Ben Schwartz.

Hunters / Amazon Prime / 21.2.

Natsien metsästystä 1970-luvun New Yorkissa. Ja jälleen yksi A-luokan leffatähti hyppää sarjamaailmaan, natsien vastaisen salaisen organisaation johtajana nähdään muuan Al Pacino. Muissa rooleissa mm. Logan Lerman, Lena Olin ja Josh Radnor. Viimeksi mainittu on suurin syy sille, että toivon sarjalle menestystä; haluan aina vain hyviä asioita Ted Mosbylle.

Bridgerton / Netflix / ?

Megatuottaja/showrunner/sarjapomo Shonda Rhimes (mm. Greyn Anatomia, Scandal, How to Get Away with Murder) teki vuonna 2017 megasopimuksen Netflixin kanssa. Sopimuksen eka hedelmä kypsyy tänä vuonna Julia Quinnin Bridgerton-kirjasarjaan pohjautuvan samannimisen sarjan muodossa. Kirjasarja ei ole mulle tuttu, mutta sitä kuvaillaan termillä historical romance.

”The Bridgerton family consists of eight siblings and their widowed mother. In the novels, the Bridgertons are well respected and favored among British society. The Bridgertons are an extremely loving and tight-knit clan. The series comprises eight books in which each of the siblings finds true love. Each book is set against the backdrop of upper English society during the period of Regency England”, kertoo Wikipedia.

Run / HBO / ?

En tiedä HBO:lla nähtävästä Run-sarjasta juuri muuta kuin sen, että vastaavana tuottajana toimii Phoebe Waller-Bridge. Se taitaa riittää melko monelle lupaukseksi laadusta. Runin on luonut Waller-Bridgen kanssa paljon yhteistyötä tehnyt Vicky Jones ja pääosissa ovat Merritt Wever ja Domhnall Gleeson. Waller-Bridgellä on myös rooli sarjassa, jota kuvaillaan sanoilla comedic thriller.

Little America / Apple TV+ / 17.1.

Kahdeksanosaisessa antologiasarjassa seurataan maahanmuuttajien elämää Yhdysvalloissa, trailerin perusteella lämmöllä ja huumorilla. Epic Magazine –lehden artikkeleihin pohjautuvan sarjan tekijätiimistä löytyy laatua; käsikirjoittajina mm. Emily V. Gordon ja Kumail Nanjiani (The Big Sick) ja tuottajana mm. Alan Yang (Master of None). Sarja on uusittu jo etukäteen toiselle kaudelle, joten ainakin Applella on kova luotto.

Hollywood / Netflix / toukokuu

Mainitun Shonda Rhimesin lisäksi toinen sarjavelho, jonka työnjälki näkyy Netflixissä vielä pitkään: Ryan Murphy (Glee, American Horror Story, Pose..). Rhimesin tavoin Murphyllä on takataskussaan miljoonien arvoinen Netflix-soppari. Viime vuonna nähtiin jo Politician, ja tänä vuonna Murphyn sarjatykitys jatkuu (ainakin) Hollywoodilla. 1940-luvun Hollywoodiin sijoittuvan draaman pääosassa nähdään Darren Criss. Mukana nippu muitakin tunnettuja nimiä, mm. Jim ParsonsDylan McDermott, Patti LuPone, Laura Harrier ja Politicianista tuttu David Corenswet.

Avenue 5 / HBO / 19.1.

Scifiä ja komediaa. Veepin luojan Armando Iannuccin uudessa, tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa joukko ihmisiä juuttuu avaruuteen planeettojen välisellä risteilyaluksella matkaillessaan. Avaruussadut eivät ole mun suosikkiasioita, mutta tämä vaikuttaa trailerinsa perusteella potentiaalisesti hauskalta. Avenue 5 -risteilyaluksen miehistön jäseninä mm. Hugh Laurie (House) ja Zach Woods (Silicon Valley), aluksen miljonääriomistajana  Josh Gad (Frozen).

Maplewood Murders / Quibi / huhtikuu

Quibin näkyminen Suomessa kysymysmerkki, mutta jos ja kun sen sarjoja pystyy täällä katsomaan, ainakin Maplewood Murders kuulostaa minusta kiinnostavalta. Kenties siksi, että tämän murhamysteerikomedian takana on joukko Saturday Night Livestä tuttuja koomikoita (ja sen vastaavana tuottajana toimii SNL-pomo Lorne Michaels). Paula Pell on pääosassa murhia ratkova kirjailija Abigail Mapleworth, vierailevina tähtinä ainakin Tina Fey ja Fred Armisen.

Lizzie McGuire / Disney+ / ?

Kuva: Disney+ / Eric Liebowitz

Käsi ylös, jos katsoit Lizzie McGuirea 2000-luvun alussa? Minä ainakin. Onkohan Disney plussan tuleva Lizzie-reboot mukava nostalgiatrippi vai kammottava katastrofi? Kolmekymppinen Lizzie (Hilary Duff) asuu New Yorkissa ja työskentelee sisustussuunnittelijana. Mukana on iso joukko alkuperäisestä sarjasta tuttuja kasvoja, ainakin Lizzie vanhemmat ja veli sekä ystävä Gordo (Adam Lamberg).

Täysin ruusuisesti uuden kauden tekeminen ei ole sujunut; Varietyn mukaan sarjan luoja Terri Minsky vetäytyi vastikään roolistaan showrunnerina.

”Fans have a sentimental attachment to  Lizzie McGuire and high expectations for a new series. After filming two episodes, we concluded that we need to move in a different creative direction and are putting a new lens on the show”, Disney tiedotteessa seliteltiin Varietyn mukaan.

Ja nyt tuotanto seisoo (tilanne 13.1.)

This is not what dreams are made of.

Awkwafina is Nora from Queens / Comedy Central / 22.1.

Awkwafinan ura on melkoisessa nosteessa; Ocean’s 8:sta ja Crazy Rich Asiansista tuttu näyttelijä palkittiin tammikuussa Golden Globella roolistaan The Farewell -draamakomediassa. Awkwafinan (eli Nora Lumin) elämään löyhästi perustuvassa komediassa fiktiivinen Nora elelee Queensissa perheensä kanssa.

Mrs. America / Hulu / 15.4.

Cate Blanchett, Sarah Paulson, Rose Byrne, Uzo Aduba, Elizabeth Banks, Tracy Ullman, Melanie Lynskey, James Marsden, John Slattery… Hulun tositapahtumiin perustuvasta minisarjasta Mrs. Americasta  ei puutu laatua ainakaan näyttelijöiden osalta. Ja pohjamateriaali on kiinnostava; 1970-luvulla Yhdysvalloissa taisteltiin, jotta peruslakiin saataisiin lisäys, Equal Rights Amendment, joka takaisi sukupuolten välisen tasa-arvon. Phyllis Schlafly -niminen konservatiivinainen (sarjassa Blanchett) oli eturintamassa vastustamassa feministien ajamaa kampanjaa. Mukana myös mm. sarjaversio tunnetusta feministiaktivisti Gloria Steinemista (Byrne).

The Plot Against America / HBO / 16.3.

Philip Rothin  samannimiseen  romaaniin pohjautuvassa minisarjassa kikkaillaan historialla; demokraattipresidentti Franklin D. Roosevelt häviääkin vuoden 1940 presidentinvaalit. Vaihtoehtoisessa todellisuudessa vaalien voittaja Charles Lindbergh vie Yhdysvallat fasismin polulle. Sarjassa mukana mm. Winona Ryder ja Zoe Kazan.

Katy Keene / The CW / 6.2.

Riverdalen spin-off kertoo neljästä nuoresta, jotka tavoittelevat unelmiaan New Yorkissa. Pretty Little Liarsista tuttu Lucy Hale on nimiroolissa uraansa aloitteleva muotisuunnittelija. Vaikuttaa ainakin maanläheisemmältä sarjalta kuin sekopäiseksi yltynyt Riverdale. The CW:n sarjoja on Suomessa näkynyt HBO:lla, ehkä Katy Keenekin päätyy sinne?

PS. Vuoden mahdollisesti paras sarjauutinen tuli jo; Yle kertoi näyttävänsä palkintoja kahmineen Fleabagin molemmat kaudet alkuvuodesta. Ykköskausi tulee Areenaan tammikuun aikana ja upea kakkoskausi alkaa 5. helmikuuta. Se on hyvin todennäköisesti paras yksittäinen sarjakausi, jonka olen koskaan nähnyt (sarja on myös Amazon Primessä).

Lue lisää:

Fleabagin kakkoskausi on täydellinen sarjakokemus

PPS. Viime vuoden valinnat (kaikki ei ihan osunut – looking at you, Abby’s):

15 mielenkiintoista uutuussarjaa vuodelle 2019

Seuraa Suosikkiasioita:

Bloglovin

kulttuuri leffat-ja-sarjat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *