Kasviksia tortillan täytteenä (ei sisällä kurkkua)

2013-08-09_1376072011.jpg

Yksi viimeisen vuoden keittiösaavutuksistani on ollut tex mex -kokkailujen vieminen niin sanotusti nextille levelille. Guruni onruotsalainen toimittaja ja keittokirjailija Jonas Cramby (joka nykyisin levittää ilosanomaa myös suomeksi käännettynä). Jonaksen kolapossu ja muut lihaherkut ovat ihastuttaneet illallisvieraita kerran jos toisenkin. Kasvisruokavalioon soveltuvia tacotäytteitä taas ei keittiössämme ole juuri näkynyt. Asia korjattiin perjantaina, kun kokeiluun pääsivät Joy the Bakerin maissitacot. Resepti todettiin erittäin helpoksi ja nopeaksi ja lopputulos erinomaiseksi!

Maissitäyte tacoille kannattaa tehdä valurautapannussa. Näin maisseihin saa hyvin väriä. Valurautapannu myös varaa lämpöä, joten ruuan voi maissien paistamisen jälkeen viimeistellä pöydässä. Pöydässä kokkaaminen on hauskaa. Valurautapannun lisäksi suosittelen painavasti taco-mausteseoksen valmistamista itse. Mausteita voi sekoitella esimerkiksi seuraavalla ohjeella, joka sekin löytyi Joyn blogista.

Joyn tacomauste (enemmän kuin kahden hengen maissitacoihin tarvitaan; lusikan koosta riippuu kuinka paljon enemmän)

  • 2 lusikallista chilijauhetta
  • 1 lusikallinen juustokuminaa
  • 1 lusikallinen paprikajauhetta
  • 1 lusikallinen kuivattua oreganoa
  • 1 lusikallinen valkosipulijauhetta
  • 1 lusikallinen chilijauhetta
  • puolikas lusikallinen kuivattua korianteria
  • puolikas lusikallinen suolaa
  • puolikas lusikallinen morttelissa murjottuja chilihiutaleita

Sekoita. Säilytä purkissa.

Tuliset maissitacot (kahdelle)

  • 3 tuoretta maissintähkää
  • kirsikkatomaatteja, puolitettuja
  • 1/2 – 1 tuore jalapeño, siemenet poistettu ja hienonnettu
  • kotitekoista taco-mausteseosta
  • oliiviöljyä

Leikkaa veitselle maissinjyvät irti tähkästä. Kuumenna oliiviöljy suuressa valurautapannussa. Paista maissinjyviä useampi minuutti. Älä kääntele maisseja turhan usein, niin saavat paremmin väriä. Nosta pannu pöytään, mausta taco-mausteella ja heitä sekaan kirsikkatomaatit ja jalapeño. (Alkuperäisohjeessa mukaan tulee myös pilkottuja sipulinvarsia.)

Tarjoilen pienten tortillojen ja avokadon kanssa.

2013-08-09_1376072240.jpg

Murustelimme tacojen täytteeksi myös jääkaapista löytyneen jämäfetan.

Koti Ruoka ja juoma

Mitä tein tänä kesänä (mansikkajäätelöä)

Seuraa mansikkajäätelön resepti (nyt kun sesonki vetelee viimeisiään, vai loppuiko se jo?). Ohjeistusta noudattamalla syntyy litra mansikkajäätelöä osapuilleen yhtä helposti kuin mainosten tee-se-itse pehmismassasta. Ainesosaluettelossa on neljä kohtaa ja valmistus onnistuu niin jäätelökoneella kuin ilmankin. Lopputulos tunnetaan ystäväpiirissäni maailman parhaana mansikkajäätelönä.

2013-06-30_1372603414.jpg

Kuvassa jäätelön ainekset: mansikoita, sitruuna(mehua), kondensoitua maitoa ja kermaa

Ohje neljän ainesosan mansikkajäätelöön on peräisin ruotsalaisbloggaaja Linda Lomelinon Lomelinos glass -jäätelökirjasta (suosittelen!). Kirjassa jäätelö valmistetaan jäätelökoneessa, mutta olen päässyt yhtä hyvään tulokseen myös pakastimen ja sähkövatkaimen avulla. Vatkasin vain jäätelömassaa kolmeen otteeseen jäätymisen aikana, ensimmäisen kerran reilun tunnin kuluttua pakastamisen alusta ja sen jälkeen kahteen kertaan noin tunnin välein. Tuolla kertaa jäätelön maistelu jäi seuraavaan aamuun, mutta jäätelö olisi ollut syömävalmista jo pian viimeisen vatkaamisen jälkeen.

2013-08-03_1375521544.jpg

Jädee

Mansikkajäätelö

  • 250 g mansikoita
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 prk (400 g) makeaa kondensoitua maitoa (kannattaa kylmentää jääkaapissa etukäteen)
  • 2,5 dl kuohukermaa

Perkaa ja paloittele mansikat. Soseuta sitruunamehun kanssa. Sekoita mansikkasose ja kondensoitu maito keskenään.

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita mansikkasoseen kanssa. Kylmennä tarvittaessa jääkaapissa (eli jos et ole säilyttänyt kondensoitua maitoa jääkapissa).

Valmista jäätelökoneessa (tai pakastimessa). Kun jäätelökone on tehnyt työnsä, siirrä jäätelö pakastimessa kylmennettyyn rasiaan ja aseta pakkaseen kovettumaan.

 

2013-08-03_1375521424.jpg

Kuvan jäätelö tehtiin ilman jäätelökonetta

2013-07-14_1373828519.jpg

Kerran tein samalla reseptillä myös valkosuklaalla kuorrutettuja jäätelöpuikkoja

 

 

Koti Ruoka ja juoma