Leipojan Niksi-Pirkka (ei sisällä sukkahousuja)
Viittasin Martinin videoihin jo kurpitsaleivän ohjeen yhteydessä, mutta koska videoiden nikseistä on ollut minulle iloa kaikessa leivonnassa – hapanjuurella ja ilman – ansaitsevat videot myös oman postauksensa.
Niksi 1: Hyvä sitko ilman yleiskonetta tai puolen tunnin käsin vaivaamista
Ensimmäinen video esittelee taikinan venyttelyn tai viikkaamisen. Venyttelyn avulla vältät vaivaamisen esimerkiksi seuraavalla aikataululla (hapanjuurella leivottaessa): Sekoita kaikki ainekset suolaa lukuunottamatta. Anna taikinan levätä 45 minuuttia. Ripottele suola taikinan päälle ja venyttele. Anna taikinan levätä puoli tuntia, venyttele, anna levätä puoli tuntia, venyttele. Kohota lopuksi tunnin ajan ennen leiviksi leipomista ja uutta kohottamista. Ei ehkä kuulosta niin yksinkertaiselta, mutta itse olen kokenut tämän helpommaksi kuin hiki hatussa käsin vaivaamisen.
Niksi 2: Nätti limppu
Toisessa videossa paneudutaan limpuksi leipomiseen. Jännittynyt ja sileä pinta tuottaa (ainakin korissa kohottaessa) nätin, korkean leivän, joka ei kohoa vain sivusuuntaan.
Niksi 3: Pizzapohja, jota kelpaa pyöritellä ilmassa
Helposti käsiteltävä pizzapohja syntyy, kun taikinan muotoilee tunnollisesti palloiksi ja kohottaa hitaasti jääkapissa. Videolla Martin näyttää miten taikinapallojen muotoilu käy. Käytän tätä tekniikkaa myös sämpylöiden ja pikkupullien leipomiseen – ja ennen littanat ja röpelöiset pullani ovat oikein kauniita nykyisin!
Niksi 4: Lämmin paikka taikinalle
Kohotan nykyisin taikinani kaapissa jääkaapin päällä, siellä on lämpöistä ja mukavaa! Tälle niksille ei löydy videota, mutta ymmärtänette ilmankin.
Mitkä ovat sinun parhaat leipomisniksisi?