VINKIT AMSTERDAMIIN

Syöminen (luonnollisesti ensimmäisenä)

Tästä aiheesta olenkin tehnyt jo oman postauksensa, joten sen voi käydä lukaisemassa täältä.

Yhteenvetona voin sanoa sen, että ruokapaikat ei Amsterdamista kyllä kesken lopu! Mutta suosittelen ehdottomasti poistumaan ydinkeskustasta, joka on täynnä hyvin pitkälti pelkästään turisteille suunnattuja (huonoja) vaihtoehtoja. 9streetsillä ja De Pijpin kaupunginosassa sijaitsee parhaimmat apajat, joista molempiin pääsee helposti julkisilla tai miksei kävellenkin. Suosittelen muutenkin kävelemään Amsterdamin kaduilla niin paljon kuin vaan jalat jaksaa, koska sillä tavoin kaupungista saa eniten irti.

PB121098.JPG

Yöelämä

Amsterdam on elektronisen musiikin luvattu kaupunki, ja sen kyllä näkee. Eniten baareja löytyy Leidsepleinilta ja Rembrandtpleinilta. Isoimpia/suosituimpia klubeja ovat esimerkiksi Sugarfactory, Paradiso, Melkweg ja Chicago Social Club. Amsterdamista löytyy myös todella paljon pubeja, jos ei klubeilu niinkään kiinnosta. Ja jos elektroninen musiikki kiinnostaa, kannattaa Amsterdamiin suunnata Amsterdam Dance Eventin aikaan lokakuussa, jolloin kaupungissa on yli parisen tuhatta EDM-artistia yli neljän sadan eri eventin tiimoilta. 

Kivoja illanistumis/päiväbisseily -paikkoja ovat esimerkiksi Pllek, Roest ja Hannekes Boom, joista kaikki sijaitsevat veden äärellä isoine terasseineen. Pllek on ehkä enemmänkin lämpimien säiden paikka (tai ainakin itse miellän sen sellaiseksi), mutta Roest (kuvassa) ja Hannekes Boom toimivat tietääkseni vuoden ympäri ja varsinkin Roestissa järjestetään aika usein kaikenlaisia kivoja tapahtumia.

P8290778.JPG

Julkinen liikenne

Julkinen liikenne toimii Amsterdamissa aika sulavasti aina puoleen yöhön saakka, jonka jälkeen saakin vähän säätää, jos asustelee kauempana. Julkinen liikenne loppuu 00:30 aikoihin, jonka jälkeen ainoastaan yöbussit ja satunnaiset junat kulkee. Niiden kanssa kannattaa siis olla tarkkana! Itse koin Amsterdamin julkisen liikenteen aplikaation, 9292:sen aika hyväksi, sillä se oli todella selkeä vaikka hollanninkielinen onkin. 
Kaikkia julkisia käyttäessä täytyy kirjata itsensä sekä sisään että ulos, olipa käytössä kertalippu tai matkakortti. Kertalippu maksaa kahden ja kolmen euron väliltä, mutta päivälippuja saa vähän huokeampaan hintaan. Itse ostin matkakortin (ov chipkaart), jonka saa ostettua anonyymisti lippuautomaatista ilman mitään rekisteröintiä. Kortti maksaa 7,5 euroa ja siihen saa ladattua rahaa kaikilla lippuautomaateilla. Näin ollen matkustelu tulee vähän halvemmaksi kuin kerta- tai päivälippuja käyttäessä, jos siis Amsterdam-reissu on vähän pidempi. Toisin kuin Suomessa, Amsterdamissa matkan hinta riippuu matkan pituudesta, mikä oli mun mielestäni todella hyvä juttu jos esimerkiksi hyppäsi metroon vain parin pysäkin matkalle.

PA021464.JPG

Shoppailu

Kalverstraat on pääshoppailukatu, josta löytyy kaikki peruskaupat kuten Topshop, Forever21, River Island ja Zara. Myös Leidsestraatilta ja Rokinilta löytyy tämäntyylisiä paikkoja. Jos pikkuputiikit kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti suunnata 9streetsille, De Pijpissa sijaitsevalle Gerard Doustraatille tai Jordaanissa sijaitsevalle Haarlemmerdijkille. Vintagekauppoja löytyy sekä Waterloopleinilta että 9streetsiltä, kuten Episode (mun mielestäni ehdottomasti paras), Zipper ja Kiloshop. Paras kirppis on ehdottomasti noin kerran kuussa järjestettävä IJ-Hallen, jonne pääsee ilmaisella lautalla, joka lähtee rautatieaseman takaa (pyöräparkista katsottuna ensimmäinen lautta, suuntana NDSM Wharf).

PA021264.JPG

Museot

Suurin osa Amsterdamin museoista on kätevästi sijoitettuna samalle alueelle, Museumpleinille, joka on muutenkin kovin vikaa aluetta. Museumpleinin läheisyydessä sijaitsee myös Amsterdamin suurin puisto Vondelpark, joka on ehdottomasti vierailun arvoinen. Museumpleinilta löytyy sekä Alankomaiden kansallismuseo Rijksmuseum, Van Gogh museo sekä modernin taiteen museo Stedelijk, jota voin lämpimästi suositella. Toinen museo, joka kannattaa ehdottomasti Amsterdamissa ollessa tsekata, on Jordaanista (Prinsengracht 263-267) löytyvä Anne Frankin talo. Edellämainittuun on yleensä aika messevät jonot, joten kannttaa ehkä yrittää varata liput etukäteen netistä tai sitten suunnata mestoille heti aamusta.

P9050882.JPG

Sekalaiset

Tiedän, että ihmisiä kiinnostaa Amsterdamin marijuana-meiningit, jonka takia päätin, että mainitsen asiasta pintapuolisesti. Tietyt huumeet ovat tosiaan Amsterdamissa laillisia, ja jos näihin hommiin halajaa, kannattaa suunnata coffeeshopiin. Kyseiset paikat eivät siis ole kahviloita, vaan puhtaasti pilvenpoltteluun suunnattuja paikkoja. Eniten kyseisiä paikkoja löytyy ydinkeskustasta sekä punaisten lyhtyjen alueelta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Amsterdamilla on todella paljon muutakin annettavaa, joten ei ainakaan koko reissua kannata omistaa coffeeshopeissa istumiselle.

Punaisten lyhtyjen alue on varmasti toinen asia, joka ihmisillä tulee mieleen Amsterdamia ajatellessa. Myös siis prostituutio on Amsterdamissa laillista, mutta homma tapahtuu vain tietyissä paikoissa, selkeissä huoneistoissa, ei siis kaduilla. Jos haluaa käydä tätä ilmiötä ihmettelemässä, kannattaa suunnata Oude Kerkille eli siis vanhalle kirkolle, joka sijaitsee ydinkeskustan välittömässä läheisyydessä. Kuvaaminen on ehdottomasti kiellettyä, joten kamerat kannattaa jättää laukun pohjalle. 

Amsterdamissa veneillään paljon, joten jos vaan mitenkään mahdollista, kannattaa hypätä veneen kyytiin (eli siis vuokrata paatti) ja mennä pujottelemaan kapeille kanaaleille ja käydä tarkastamassa myös sataman alue. Suosittelen veneilemään myös pimeän tullen, koska kanaalit ja niiden varsilla sijaitsevat talot on aika upeita kaikkine valoineen. Turistiveneitä lähtee ydinkeskustasta vähän väliä, mutta niitä mä en henkilökohtaisesti suosittelisi, sillä meininki on niin turrea kun olla ja voi ja veneet on myös katettuja, mikä tarkoittaa sitä, ettei maisemista pääse kunnolla nauttimaan. 

PB270425.JPG

Jos tulee mieleen jotain kysyttävää, niin antakaa palaa! Vastaan mielelläni jos vaan suinkaan pystyn. :–)

 

BLOGLOVIN, FACEBOOK

Kommentit (6)
 1. En koskaan osaa juuri koskaan kommentoida blogeihin, mutta nyt jostain syystä on pakko – sulla on tosi kiva blogi ja odottelen innoissani Berliini-juttuja. Berliini on mahtava, haaveilen että joskus voisi jäädä sinne pidemmäksi aikaa. Amsterdam on puolestaa toinen lempikaupungeistani Euroopassa.

  Pakko myös kommentoida, että näytät tosi paljon Ellen Pompeolta, monissa kuvissa menisit nuoremmasta versiosta tai vähintään pikkusiskosta 😉

  1. Iso kiitos! :—) Berliini-juttuja tulossa kyllä!! Ehdottomasti kannattaa tulla tänne (tai yhtälailla Amsterdamiin <3) jos vaan mahdollisuus tulee! 

   Hahaa, huippua! Ellen Pompeo on niin symppis, mielelläni siis näytän siltä! 😉

 2. Tosi hyviä vinkkejä ja vitsit miten kiva asu!

  1. Tupla kiitokset! Kiva kuulla :))

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *