Appelsiinilohi ja tuunattu pikahollandaise
Saavuimme mökille jo muutama päivä sitten ja avasimme grillikauden välittömästi. Pihagrillinämme on toiminut täällä jo vuosia yksi 30 euron huoltoasemalöytö eikä loppua ole näkyvissä. Viime kesänä sain kimmokkeen lohimedaljonkien grillaamiseen halsterin avulla ja ruoka onnistuu aina niin loistavasti, että se oli heti ensimmäisenä listalla tänäkin vuonna.
Halsteri on voittamaton apuväline grillauksessa, mutta kalan kanssa suosittelen käyttämään voipaperia ritilän pinnalla – näin kalan herkkä liha ei tartu metalliin ja se pysyy ehjänä halsteria avatessa. Tällä kertaa valmistin lohimedaljongit raikkaassa sitruuna-appelsiinimarinadissa ja laitoin myös grillattaessa mukaan muutamia sitrusviipaleita kalapalojen molemmin puolin vähän lisämakua antamaan.
Lohen lisäkkeiksi valmistimme vihreitä parsoja ja kesäporkkanoita. Ohuet parsat valmistuvat hyvin sellaisenaan grillissä noin viidessä minuutissa. Porkkanoita esikeitän aina, kunnes terävä veitsi uppoaa niihin helposti, muttei kuitenkaan halkaise porkkanaa kokonaan. Ennen grillausta suosittelen sipaisemaan kasvisten pintaan vielä kevyesti hyvää oliiviöljyä.
Kastikkeeksi grillilohi- ja kasvikset saivat appelsiinisen pikahollandaisen, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että mahdollisimman vaivatonta ruoanlaittoa tavoitellen maustoin vain Knorrin tetrassa myytävän valmishollandaisekastikkeen ripauksella appelsiinin kuorta ja mehua sekä lorauksella kevyesti vatkattua ranskankermaa.
Nopea appelsiinihollandaise | tuunattu pikakastike
- 1 pkt Knorr hollandaisekastiketta
- ½ appelsiinin mehut
- 3 tl raastettua appelsiininkuorta
- 1 dl ranskankermaa
- 1 tl suolaa
Kuumenna hollandaisekastike paketin ohjeen mukaan ja ota pois levyltä. Notkista ranskankerma ja yhdistä hieman jäähtyneen kastikepohjan joukkoon. Mausta appelsiinin mehulla ja raastetulla appelsiininkuorella. Tarkasta suola. Tarjoile välittömästi.
Sitruuna–appelsiinimarinadi | varaa 150–200 g lohta per syöjä
- ½ dl soijakastiketta
- ½ dl oliiviöljyä
- ½ dl vettä
- ½ dl sitruunamehua
- 2 rkl appelsiinin mehua
- 1 rkl raastettua inkivääriä
- 1 rkl ruskeaa sokeria
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada lohifileiden päälle. Anna fileiden marinoitua noin kahden tunnin ajan ennen valmistusta. Jos olet kiireessä on varttikin parempi kuin ei mitään, mutta maku saattaa jäädä aika miedoksi.
Asettele lohet halsteriin voipaperin päälle ennen kypsennystä niin, että kalan molemmille pinnoille tulee myös muutama ohut sitruuna- ja appelsiinisiivu. Tärkeää etenkin, jos marinointiaika jää kovin lyhyeksi.
Kypsennä medaljonkeja molemmin puolin noin viitisen minuuttia – riippuen vähän lohipalojen paksuudesta. Tarkkaile, että paistolämpötila on tasainen koko kypsennyksen ajan.
Tarjoile ja nauti.
Kun muut poistuivat pöydästä, otin palan leipää käteeni ja hiivin lopettelemaan aivan törkeän hyvin onnistuneen hollandaise(huijaus)kastikkeeni kuvauspaikalle. Se ei säily hyvänä huomiseen eikä sitä tee mieli heittää pois tippaakaan.
Hyvää juhannusta!