Appelsiinilohi ja tuunattu pikahollandaise

grillilohi1.JPG

juhannusateria.jpg

Saavuimme mökille jo muutama päivä sitten ja avasimme grillikauden välittömästi. Pihagrillinämme on toiminut täällä jo vuosia yksi 30 euron huoltoasemalöytö eikä loppua ole näkyvissä. Viime kesänä sain kimmokkeen lohimedaljonkien grillaamiseen halsterin avulla ja ruoka onnistuu aina niin loistavasti, että se oli heti ensimmäisenä listalla tänäkin vuonna.

lohethalsterissa.jpg

Halsteri on voittamaton apuväline grillauksessa, mutta kalan kanssa suosittelen käyttämään voipaperia ritilän pinnalla – näin kalan herkkä liha ei tartu metalliin ja se pysyy ehjänä halsteria avatessa. Tällä kertaa valmistin lohimedaljongit raikkaassa sitruuna-appelsiinimarinadissa ja laitoin myös grillattaessa mukaan muutamia sitrusviipaleita kalapalojen molemmin puolin vähän lisämakua antamaan.

grilliparsahollandaise.jpg

Lohen lisäkkeiksi valmistimme vihreitä parsoja ja kesäporkkanoita. Ohuet parsat valmistuvat hyvin sellaisenaan grillissä noin viidessä minuutissa. Porkkanoita esikeitän aina, kunnes terävä veitsi uppoaa niihin helposti, muttei kuitenkaan halkaise porkkanaa kokonaan. Ennen grillausta suosittelen sipaisemaan kasvisten pintaan vielä kevyesti hyvää oliiviöljyä.

grilliparsa.jpg

kesäporkkanat.JPG

Kastikkeeksi grillilohi- ja kasvikset saivat appelsiinisen pikahollandaisen, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että mahdollisimman vaivatonta ruoanlaittoa tavoitellen maustoin vain Knorrin tetrassa myytävän valmishollandaisekastikkeen ripauksella appelsiinin kuorta ja mehua sekä lorauksella kevyesti vatkattua ranskankermaa.

grillilohi.jpg

 

Nopea appelsiinihollandaise | tuunattu pikakastike

  • 1 pkt Knorr hollandaisekastiketta
  • ½ appelsiinin mehut
  • 3 tl raastettua appelsiininkuorta
  • 1 dl ranskankermaa
  • 1 tl suolaa

     

appelsiinihollandaise.jpg

Kuumenna hollandaisekastike paketin ohjeen mukaan ja ota pois levyltä. Notkista ranskankerma ja yhdistä hieman jäähtyneen kastikepohjan joukkoon. Mausta appelsiinin mehulla ja raastetulla appelsiininkuorella. Tarkasta suola. Tarjoile välittömästi.

appelsiinihollandaise.1.jpg

 

Sitruunaappelsiinimarinadi | varaa 150200 g lohta per syöjä

  • ½ dl soijakastiketta
  • ½ dl oliiviöljyä
  • ½ dl vettä
  • ½ dl sitruunamehua
  • 2 rkl appelsiinin mehua
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 rkl ruskeaa sokeria

 

appelsiinilohi2.jpg

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada lohifileiden päälle. Anna fileiden marinoitua noin kahden tunnin ajan ennen valmistusta. Jos olet kiireessä on varttikin parempi kuin ei mitään, mutta maku saattaa jäädä aika miedoksi.

appelsiinilohi1.jpg

Asettele lohet halsteriin voipaperin päälle ennen kypsennystä niin, että kalan molemmille pinnoille tulee myös muutama ohut sitruuna- ja appelsiinisiivu. Tärkeää etenkin, jos marinointiaika jää kovin lyhyeksi.

grillilohi3.jpg

Kypsennä medaljonkeja molemmin puolin noin viitisen minuuttia – riippuen vähän lohipalojen paksuudesta. Tarkkaile, että paistolämpötila on tasainen koko kypsennyksen ajan.

Tarjoile ja nauti.

appelsiinilohi3.jpg

appelsiinilohi.jpg

Kun muut poistuivat pöydästä, otin palan leipää käteeni ja hiivin lopettelemaan aivan törkeän hyvin onnistuneen hollandaise(huijaus)kastikkeeni kuvauspaikalle. Se ei säily hyvänä huomiseen eikä sitä tee mieli heittää pois tippaakaan.

appelsiinihollandaise.3.jpg

Hyvää juhannusta!

 

Kommentit (2)
  1. Nata - White Trash Disease
    19.6.2015, 17:16

    Näyttää helkutin hyvältä! Hyvää juhannusta! 🙂

    1. Oi kiitos! 🙂 ja aivan ihanaa juhannusta teille. Täällä metsässä verkkoyhteydet on ihan sieltä ja syvältä. Tämänkin jutun lataamiseen nettimaailmaan meni vain vaivaiset neljä tuntia, kiitos yhteyskatkoksille ja huikealle latausnopeudelle.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *