Jänispasta yllätti ja valloitti

Jänispasta.2.JPG

Jänispasta.9.JPG

Lomailemme melkeinpä vuosittain katalonialaisessa pikkukylässä sukulaisteni luona. Nautin käynneistämme suuresti, sillä pääsen aina kokkailemaan paikallisten kanssa heidän aitoihin espanjalaisiin keittiöihinsä.

Tällä kertaa työmme alla oli ehkä meille suomalaisille vähän harvinaisempi raaka-aine, kani. Vaikka olenkin aikaisemmin maistanut kania paikallisissa ravintoloissa, joissa se on hurjan suosittua ja hurjan maukasta, oli sen valmistaminen omin käsin aluksi vähän jännittävää.

Jänispasta.1.JPG

Muistan aina joskus silloin tällöin nähneeni kaneja myynnissä myös helsinkiläisissä ruokakaupoissa ja kauppahalleissa. Niissä se on ollut lähes aina kokonaisena tarjolla  päineen ja käpälöineen. Ei todellakaan mikään veden kielelle nostava näkymä. Helpotukseni olikin suuri, kun tajusin paikallisessa Hipermarketissa, että kaninlihaa myydään ihan samalla tavalla pakattuna kuin meillä kanaa. Itse asiassa kania tuntui olevan myynnissä espanjalaisten markettien hyllyillä huomattavasti suuremmissa määrin kuin siipikarjaa.

Jänispasta.4.JPG

 

Tomaattinen kanipasta | illallinen neljälle

  • 500 g spagettia
  • 1 kg kaninlihaa
  • 800 g hyviä tuoreita tomaatteja
  • (2 tlk kokonaisena säilöttyjä tomaatteja)
  • 400 g kirsikkatomaatteja
  • 5 dl valkoviiniä
  • 6 kevätsipulin varret
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ sipuli
  • punainen chili
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 puskaa tuoretta persiljaa
  • 1 puska tuoretta basilikaa
  • vastaraastettua parmesaania
  • mustapippuria
  • suolaa

     

Jänispasta.5.JPG

Pilko sipuli, chili ja valkosipuli. Kaada pannulle tilkka oliiviöljyvä ja laita jäniksen palaset ruskistumaan sipuleiden sekä chiliviipaleiden kera. Käyttämästämme kaninlihan määrästä noin puolet olivat luullisia koipipaloja ja puolet luutonta filettä.

Jänispasta.14.JPG

Jänispasta.JPG

Pilko joukkoon tuoreet tomaatit. Korvaa ne tarvittaessa kokonaisilla tölkkitomaateilla, jos tarpeeksi hyviä tomaatteja ei ole saatavilla. Hienonna pannulle myös kevätsipulin varret sekä kevyesti kahtia revityt yrtit. Kaada joukkoon puolet valkoviinistä ja loraus sitruunamehua. Jätä ainekset muhimaan miedolle lämmölle kannen alle noin 30 minuutiksi. 

Jänispasta.15.JPG

Puolen tunnin jälkeen lisää loput valkoviinistä ja mausta ruoka suolalla ja mustapippurilla. Hauduta miedolla lämmöllä vielä 30–40 minuutin ajan, kunnes liha irtoaa luista helposti haarukalla vetämällä. Tarkista maku.

Keitä pasta runsaasti suolatussa vedessä paketin ohjeen mukaan ja yhdistä valmiin kastikkeen kanssa. Huomioi, että kanin luullisissa paloissa on ankanlihan tapaan paljon pieniä osia.

Jänispasta.11.JPG

Teimme kanipastan lisäkkeeksi höyryuunissa haudutettuja munakoisoja, sillä hullaannuin täysin paikallisen viljelijän munakoisovalikoimasta. Saatavilla oli toinen toistaan herkullisempia yksilöitä ja vaikka millä väreillä ja kuvioilla. Nuo valkoiset munakoisot olivat kaikista miedoimpia, eivätkä tarvinneet minkäänlaista käsittelyä ennen valmistusta.

Jänispasta.13.JPG

Jänispasta.7.JPG

Kypsennä munakoisot 200 °C uunissa 15 minuuttia, jonka jälkeen halkaise ja kevyesti viilloita ne. Lisää pinnalle vielä hyppysellinen sormisuolaa ja avot! Voisin elää viikkokausia pelkästään näillä.

Hankalimmaksi kysymykseksi kanipastan suhteen muodostui kuitenkin viinin valinta. Toiset suosittelivat ehdottomasti valkoviiniä, kun taas toiset vannoivat kevyen, mutta mausteisen punaviinin nimeen. Mene ja tiedä.

Jänispasta.12.JPG

Jänispasta.8.JPG

kulttuuri suosittelen ruoka-ja-juoma matkat
Kommentit (6)
  1. Oi kun kuulostaakin hyvältä! Jänis on hyvää, harmi kun sitä saa niin harvakseltaan Suomesta – hintakin yleensä hirvittää. Mutta jos jänön hyppysiini saan, niin tätä reseptiä kyllä testaan!

    PS. Ehkä kuudes kerta toden sanoo – tuo nykyinen CAPTCHA ei mee tän blondin kaaliin. ARGH.

    1. 😀 Hehheh! Ne voi olla haastavia 😀

      Ajattelin käydä kyselemässä pupujen perään kauppahallista. Yksi paikka, jossa olen myös nähnyt niitä aika usein, on Munkkivuoren ostarin K-kauppa. Liekö paikan läheisyydessä asuvien ranskalaisten vuoksi…..

  2. metsänpoika
    29.8.2015, 12:02

    Hyvännäköistä mutta kovin vaaleaa lihaa. Oletko nyt ihan varma että kyseessä on jänis? Ettei vaan sittenkin kani joka on ihan eri elukka? Eroa on vähän kuten vuohella ja karitsalla…

    1. Hahhah eiku EHDOTTOMASTI kaninlihaa! Kiitos huomiosta 🙂 Sen verran harvoin tullut pupuja popsittua, että laitoin ne kaikki tietämättömyydessäni samaan kategoriaan. Blondi kiittää, kumartaa ja korjaa 😉 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *