Kahden kaalin pähkinäinen slaw
Erilaiset kaalisalaatit ovat suosikkiruokiani kesäisin. Kun aurinko paistaa ja ruokaa valmistetaan muutenkin avotulella tai kuumilla hiililla, tuntuisi hiilihydraattipitoisemmat lisäkkeet aivan liian raskaille. Kesä ei myöskään ole kesä ilman kunnon makkaraa, joten näiden kahden, kaalisalaatin ja grillatun makkaran, yhdistäminen tulee luultavasti olemaan hyvin tyypillinen päivällisratkaisu aika monessa muussakin mökkikunnassa.
Teen useimmiten kaalisalaatin pelkästään varhaiskaalista niinä aikoina, kun tuota jumalten ruokaa on saatavilla. Toisinaan kuitenkin innostun yhdistämään siihen muitakin kaaleja ja ehkä porkkanaa sekä varsiselleriä tai jopa pähkinöitä. Joskus pitäisi varmaan kokeilla heittää joukkoon jotain makeaa tai kirpeää – ehkäpä tuoreen ananaksen palasia tai puolukoita niin kuin peruskoulunruokaloissa aikoinaan.
Kahden kaalin slaw | iso kulhollinen
- 1 keskikokoinen varhaiskaali
- 1 keskikokoinen punakaali
- 2 salottisipulia
- 1½ sitruunan mehu
- 2 dl ranskankermaa
- 1 dl kevytmajoneesia
- 1 dl pekaanipähkinöitä
- 1 dl saksanpähkinöitä
- 1½ rkl tummaa sokeria
- suolaa
- mustapippuria
Hienonna sipulit ja purista niiden päälle yhden sitruunan mehu ja jätä pehmentymään. Poista kaaleista uloimmat lehdet ja kanta. Pilko ohuiksi suikaleiksi ja siirrä isoon kannelliseen kulhoon. Kaada kaalisuikaleiden päälle sipulit ja sitruunamehu.
Valmista kastike yhdistämällä ranskankerma, majoneesi ja puolikkaan sitruunan mehu. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Kippaa kastike kaali-sipulisuikaleiden joukkoon, sulje salaattikulho kannella ja ravistele varovasti, kunnes kastike on sekoittunut tasaisesti.
Paahda pähkinöitä hetken ajan kuivalla pannulla – varo ruskistamasta. Anna jäähtyä hetken ajan ja ripottele kevyesti käsillä murskaten valmiin kaalisalaatin pinnalle.
En ole aivan tavallisten grillimakkaroiden suuri ystävä, mutta rakastan raakamakkaroita. Niiden valmistaminen grillillä ja avotulella on myös ihan yhtä helppoa, joskin paistoaika on ehkä vähän pitempi. Raakamakkara on kypsä, kun pinta tuntuu napakalta. Jos kuori räjähtää, on kypsennyslämpötila liian kova. Ylikypsänä raakamakkaran kuoresta tulee kurttuinen.
Omia suosikkejani grillille ovat voimakkaasti maustetut makkarat, kuten salsiccat ja chorizot, joista ainakin jälkimmäisiä löytyy kivasti lähes kaikista kylämarketeista Saarioisten vakuumipakkauksesta.
Kaalisalaatti on kyllä nerokas keksintö. Se on tyylikäs, aika edukas ja hiton hyvää!
Allekirjoitan kaikki! Parasta!