Martha Stewartin mac’n’cheese
Eli aito jenkkiläinen makaroni–juustopaistos
Mac’n’cheese oli pitkään kokeilemisen arvoisten ruokalajien listalla muistivihkossani. Ensimmäistä lastani odottaessa himoni juustoihin ja makarooniin kasvoi niin suureksi, että päätin siirtää sen vihdoin suunnittelulistalta kauppalistalle. Taisin itse asiassa käyttää muutaman vuorokauden ihan vain täydellisen reseptin löytämiseksi – oi sitä tyhjän ajan määrää ennen lapsia. Tämä Martha Stewartin resepti tuli lopulta vastaani jostain New York Timesin jutusta, jossa oli listattu kaikkien aikojen parhaita makaroni-juusopaistosten reseptejä. Lopputulos oli aivan ihana, vaikka tein tätä eilen vasta kolmatta kertaa ikinä.
Makaroni–juustopaistos | 6 hengelle
- 400 g makaronia
- 2 paahtoleipää
- 5 dl vahvaa cheddaria, 24 kk kypsytetty
- 2½ dl gruyèrea
- 8 dl maitoa
- ½ dl vehnäjauhoa
- 4 rkl voita
- 2 tl suolaa
- ½ tl muskottipähkinää
- ½ tl cayanne-pippuria
- mustapippuria
Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja kuutioi noin sentin palasiksi. Paista palasia ruokalusikallisessa voita, kunnes niiden pinta on saanut kauniin kullanruskean värin.
Raasta juustot karkealla terällä.
Kuumenna kattilan pohjalla voi ja lisää joukkoon vehnäjauhot. Anna turvota hetken jatkuvasti sekoitellen, mutta varo ruskistamasta. Lämmitä maito toisessa kattilassa. Kaada kuuma maito vähitellen suurusteen joukkoon koko ajan tasaisesti sekoitellen – näin vältyt kastikkeen paakkuuntumiselta. Lisää valkokastikkeen joukkoon noin ¾ juustoraasteista. Anna niiden sulaa rauhassa. Mausta suolalla, muskottipähkinällä, cayanne- ja mustapippurilla.
Keitä makaroneja puolet valmistajan ohjeistamasta ajasta. Sekoita huolella valutetut puolikypsät makaronit juustokastikkeen kanssa ja kaada makaronijuustoseos voidellulle uunivuoalle.
Lisää seoksen pinnalle juustoraasteiden loput sekä paistetut leipäkuutiot tasaisesti. Paista 200 ° C uunissa noin 30 minuutin ajan.
Tarjoilen mac’n’cheesen aina vihreiden lisäkkeiden kanssa. Eilen en jaksanut lähteä kauppaan salaattitarpeita varten, joten laitoin lautaselle vain kaapista löytyneet rucolan versot. Suomalaista twistiä annokseen saa myös laittamalla lautaselle vähän puolukkahilloa. Puolukkahillo ja juustoinen makaroniruoka on aivan täydellinen makupari. Lapsuudenkodissani on itse asiassa syöty aina liha-makaronilaatikkokin vain ja ainoastaan puolukkahilloin kanssa.
Oikeastiko 1,5 desilitraa vehnäjauhoja?
Ei kun ½ dl vehnäjauhoja 🙂 Kiitos, että huomasit!
Tämä on meidän pojan yksi suosikkiruuista! 😛 Pitääpä kokeilla Marthan reseptillä joskus.
Sun pojallasi on sit toooosi hyvä maku, koska tämä on ihan mun lempparini kans 😀 ;D