Salaattitacot ja keittiövälinearvonta

Seesamikana–linssisalaattitacot ja sriracha–maapähkinädippi, yhteistyössä KitchenTime

Salaattitacot7 (1).jpg

Salaattitacot11.JPG

Maapähkinävoi on ollut yksi tämän vuoden suurimmista ihastuksistani. En oikeastaan ollut ajatellut koko tuotetta lainkaan ennen kun sain sitä purkillisen käsiini vähän vahingossa. Sen jälkeen olen kyllä ehtinyt laittaa sitä vähän kaikkialle; jälkiruokiin, pääruokiin, alkupaloihin ja nyt myös kastikkeeseen. Srirachan kanssa maapähkinävoi luo aivan taivaallisen, makean ja lempeäntulisen yhdistelmän, joka soveltuu mainiosti niin dippikastikkeeksi kuin ruoan päälle kaadettavaksi. Itseasiassa tämä srirachamaapähkinäseos lukeutuu niihin kastikkeisiin, joita kaaputtelen lusikalla suoraan purkin pohjalta muiden katseiden välttäessä.

Salaattitacot14.JPG

 

Salaattitacot | seesamikana–linssitäyte

  • 250 g kananfilettä
  • 4 dl vihreitä linssejä
  • 1½ rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 rkl vaaleaa siirappia
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 tl srirachaa
  • suolaa

 

Salaattitacot13.JPG

Salaattitacot4.JPG

Huuhdo linssit ja laita kiehumaan miedolle lämmölle kannen alle noin 30 minuutiksi. Lorauta pannulle seesamiöljyä ja paista kanat öljyssä kypsäksi. Pilko kanafieet pienemmiksi paloiksi ja lisää joukkoon kypsät linssit. Mausta tuoreella inkiväärillä, valkosipulilla, soijalla, siirapilla ja srirachalla. Sekoita hyvin ja jätä hautumaan hetkeksi. Lisää suolaa vain tarvittaessa, maista ensin.

Salaattitacot3.JPG

Salaattitacot10.JPG

 

Lisukkeet

  • 2 pkt isolehtistä salaattia
  • 2 porkkanaa
  • 1 pieni kesäkupitsa
  • 1 puska thai-basilikaa
  • 1 puska korianteria
  • 1 kevätsipulin varret
  • 1 chili
  • seesaminsiemeniä
  • paahdettua sipulirouhetta

 

Salaattitacot2.JPG

 

Sriracha–maapähkinävoikastike

  • 100 g karkeaa tai sileää maapähkinävoita
  • 2 rkl maustamatonta (kookos)jogurttia
  • 1½ limetin mehut
  • 1 rkl srirachaa
  • 1 rkl vaaleaa siirappia
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 valkosipulinkynsi

 

Salaattitacot12.JPG

Laita kaikki kastikeainekset korkeareunaiseen kulhoon ja soseuta tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa toinen ruokalusikallinen jogurttia. Kastikkeen kuuluu olla paksuhkoa ja kaadettavissa olevaa, muttei missään tapauksessa juoksevaa.

Salaattitacot9 (1).jpg

Salaattitacot5.JPG

Salaattitacot voi nauttia joko kylminä tai lämpiminä ja niiden syömisessä kannattaa hyödyntää tyypillisen meksikolaishenkisen tortillaillallisen ideaa; kasaa liikaa täytteitä lätylle, kaada päälle runsaasti kastiketta ja sitten vain ääntä kohti kauneuspisteitä jakamatta. Jos salaattilätty repeää tai sotkeminen muuten vain turhauttaa, voi tacot tarjota myös avoimesti lautaselle aseteltuina. Ateriasta tulee yhtä näyttävä näinkin.

Sitten arvontaan!

Juliennekuorija3.JPG

Juliennekuorija1.JPG

Sain valita ruotsalaisen keittiövälineiden verkkokaupan KitchenTimen valikoimasta itselleni yhden uuden ruoanlaittovälineen ja samalla laittaa tänne blogini puolelle toisen vastaavanlaisen arvottavaksi. KitchenTime on vastikään avannut suomenkieliset sivut ja verkkokaupan valikoimia tutkiessa vierähtikin tovi – kyseessä on todellinen keittiövälineiden supermarketti. Tämänlaista olen kaivannut jo pitkään.

Silmiini osui ensimmäisten joukossa Gefun kehuttu Julienne-kuorija. Olen ollut vähän tyytymätön nykyiseen julienneeni, joten päätin antaa nettiarvosteluissa kovaa suitsutusta saaneelle Gefun kuorijalle mahdollisuuden. Koekäytin kuorijaa nyt ensimmäistä kertaa salaattitacojen täytteitä tehdessäni ja täytyy sanoa, että kuorija on yksi parhaista, joita olen kokeillut omassa sarjassaan; teräosa on juuri sopivan kokoinen eivätkä sormenpäät ole jatkuvasti vaarassa. Terän leikkuujälki on myös tasainen ja se liukuu kitkattomasti kasviksen pinnalla ilman minkäänlaisten voimien kohdistusta itse välineeseen.

Juliennekuorija2.JPG

Jos siis kasvisten superhelppo suikalointi ja kasvisnuudelien tekeminen kiinnostaa, mutta et vielä omista omaa juliennea tai vaikka haluat vaihtaa uuteen niin osallistu KitchenTimen sponsoroiman Gefun Julienne-kuorijan arvontaan (arvo 22,90e) kommentoimalla mitä tahansa tämän jutun kommenttiosioon. Arvonta alkaa välittömästi ja loppuu viikon kuluttua torstaina 1.10. kello 20.00. Muista jättää kommenttiisi myös sähköpostiosoitteesi siihen osoitetussa kentässä. Se näkyy vain minulle.

Salaattitacot1.JPG

Koti Ruoka ja juoma

Ruokaelämyksiä Länsi-Uudellamaalla

Yhteistyössä Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy ja Slow Food Västnyland

Lumo47.jpg

Lumo3.jpg

Olin viikonloppuna tutustumassa läntiseen Uuteenmaahan Lumo matkailu Oy:n ja Slow Food Västnylandin järjestämällä ruoka-aiheisella kierroksella. Matkaoppaanamme toimi Slow Food -aktiivijäsen Bitte Westerlund, jonka johdolla pääsimme vierailemaan erittäin mielenkiintoisiin paikkoihin. Länsi-Uudenmaan matkailualueeseen kuuluvat Lohja, Siuntio, Inkoo, Raasepori sekä Hanko, ja alueen matkailubrändi on paikallisten matkailuyritysten sekä kuntien yhdessä perustama Visit South Coast FinlandReissumme aikana tutustuimme Lohjaan ja Siuntioon, joista molemmat olivat itselleni entuudestaan lähes tuntemattomia.

Lumo46.jpg

Lumo48.jpgLumo49.jpg

Ensimmäinen pysähdyksemme tapahtui Myllyniemen matkailumaatilalla Saukkolassa. Myllyniemi on satoja vuosia vanha maatila, jossa on mahdollista järjestää erilaisia elämysmatkoja, juhlia, kokouksia, seminaareja tai vaikkapa joogatapahtumia. Tilalla pyritään elämään täysin omavaraisesti  Myllyniemen vanha vesivoimalakin on suunnitteilla käynnistää uudelleen muutaman vuoden kuluttua. Maatilalla on mahdollista majoittaa noin 25 henkilöä, mutta kesäisin juhlatilaa on jopa 200 henkilölle. Myllyniemen tilausravintola hoitaa tarjoilun ja saatavilla on muun muassa 1800-luvulta äidiltä tyttärelle periytyvästä juuresta valmistettuja leivonnaisia.

Lumo10.jpg

Lumo38.jpg

Lumo39.jpgMyllyniemeltä suuntasimme Lohjan perinteisille Omenakarnevaaleille, joiden yhteydessä järjestettiin myös variksenpelättimien suomenmestaruuskilpailuihin. Söimme lohjalaisen perheravintola Saskatoonin kojusta herkullisen makuiset nyhtöpossulla täytetyt omenapatongit, jotka vakuuttivat herkullisuudellaan siitä, että tulen varmasti vierailemaan myös ravintolan puolella piakkoin. Saskatoonin ruokalista muodostuu lähiseudun parhaista sesonkiraaka-aineista, joka on ehdottoman ihailtavaa.

Lumo.jpg

Lumo40.jpg

Omenakarnevaalien yhteyteen oli järjestetty myös villiyrtti-esittely, jossa Kyllikki Karanko kertoi ja maistatti erilaisia villiyrttejä sekä niistä valmistettuja tuotteita; nokkospiirasta, yrttistä mohokastiketta ja leskenlehditä valmistettuja viininlehtikääryleitä.

Lumo41.jpgLumo9.jpg

Jatkoimme matkaamme karnevaalihumusta Alitalon omenaviinitilalle Lohjansaareen. En ole koskaan käynyt kotimaisilla viinitiloilla, joten odotin tätä pysäkkiä ehkä eniten. Näin sadonkorjuun aikana viinitila oli täynnä vierailijoita, mutta onneksi tilan isännällä oli hetki aikaa tutustuttaa meitä tuotteidensa valmistukseen.

Lumo21.jpg

Lumo33.jpg

Lumo18.jpg

Alitalon omenatila on avoinna niin yksittäisille vierailijoille kuin ryhmillekin. Tilan yhteydessä on tilausravintola, kesäisin aukioleva Saaribaari sekä myymälä, josta voi ostaa tilalla valmistettuja juomia. Ciderbergin valikoimiin kuuluu omena- ja marjaviinejä, mehuja, siidereitä sekä liköörejä. Testasimme kuivaa ja makeaa valkoherukoista valmistettua Viideriä, joka oli yllättävän hyvän makuista myös kaltaiseni siiderinvieroksujan suussa. Oikeanlaisen ruoan kanssa voisin nauttia Viideriä vielä toisenkin pullollisen. 

Lumo51.jpg

Lumo36.jpg

Lumo52.jpg

Lumo8.jpg

Lumo37.jpg

Seuraavana vuorossa oli Gårdskullan kartano, jossa tuotetaan Black Anguksesta tehtyä pihvilihaa. Kartanon yhteydessä on myös Suomen laajin maatalousmuseo ja 50-hengen tilauskahvila. Gårdskullan pihvilihaa on mahdollista ostaa suoraa kartanolta joka perjantain kello 15-18.00 välisenä aikana. Tuotteita on myynnissä myös lähiseudun ruokakaupoissa sekä Espoon Rekossa.

Lumo26.jpg

Lumo29.jpg

Lumo20.jpg

Lumo15.jpg

Bongasin kahvilan pöydältä ihanan reseptikortin, jossa oli ohje Gårdskullan angushampurilaisen valmistukseen. Tulen tekemään reseptin tänne blogin puolelle lähiaikoina, joten lisäfiilistelyä anguslihasta ja sen valmistuksesta on luvassa.

Lumo34.jpg

Lumo19.jpg

Lumo55.jpg

Lumo56.jpg

Lumo32.jpg

Kun olimme syöneet pelkkää lihaa sisältäneen lounaamme, siirryimme jälkiruoan pariin pienelle Sjundbyn jäätelötehtaalle. Sjundbyn jäätelö on saanut alkunsa 2012, jolloin sitä valmistava perheyritys avasi kesäkahvilan Sjundbyn linnaan. Jäätelön saama positiivinen palaute ja hurja suosio yllättivät valmistajat täysin, joten sen tuotantokapasiteettia on jouduttu kasvattamaan. Sundbyn jäätelöt valmistetaan puhtaasti suomalaisista raaka-aineista – suurin osa marjoista ja hedelmistä tulee siuntiolaisilta puutarhoilta ja metsistä. Helsingissä jäätelöä voi käydä maistamassa Petri’s Choclate Roomissa Runeberginkadulla. 

Lumo25.jpg

Lumo17.jpg

Lumo7.jpg

Sjundbyn jäätelö oli valehtelematta parhaimman makuista jäätelöä, jota olen koskaan maistanut. Miltä kuulostaisi pallo käsinpoimituista metsämansikoista tehtyä jätskiä? Tai raparperista? Tai karviaismarjoista?

Lumo1.jpg

Viimeinen pysäkkimme ennen kotiinpaluuta oli Siuntion kalasavustamon, Four Seasons Fishin, myymälässä, joka sijaitsee 40 kilometrin päässä Helsingistä tien 51-varressa. Siuntion kalasavustamon oli tarkoitus olla ravintoloitsijapariskunnan eläkeprojekti, mutta se on kasvanut useamman henkilön työllistäväksi miljoonayritykseksi. Jos muistan oikein, yritys myi viime vuonna pelkästään lohipasteijoita noin 60 000 kappaletta. Voitte siis helposti arvata, että FSF kalatuotteet ovat mauiltaan ja laadultaan aivan omaa luokkaansa.

Lumo16.jpg

Lumo30.jpg

Lumo24.jpg

Myymälän vaatimaton ulkokuori ja miljöö eivät todellakaan vastaa sitä maailmaa, joka avautuu kun astuu ovesta sisälle. Tarjolla on lähemmäs sataa eri sorttia kalaa ja kalatuotteita. Savukalat valmistetaan paikan päällä itse perinteisin menetelmin ja niistä on jos jonkinlaista variaatiota lohi-chateaubriendistä aina pasteijoihin ja minttulohiin. Erilaiset äyriäiset, sillikaviaarit ja muut herkut kuuluvat myös valikoimiin. Four Seasons Fish järjestää myös erilaisia kampanjoita eri vuodenaikoihin. Viimeksi pidetyt kampelaviikot ovat yksi suosituimmista tapahtumista. 

Lumo5.jpg

Lumo4.jpg

Lumo2.jpg

Suosittelen siis lämpimästi kaikkia kynnelle kykeneviä vierailemaan Siuntion kalasavustamolla, vaikka pidemmänkin matkan takaa – it’s definitely worth it. Ainoa mitä kannattaa pitää mielessä on se, että juhlapyhien aikana ruuhkat myymälän edessä saattavat olla aivan valtavat.

Lumo27.jpg

Lumo42.jpg

 

Kulttuuri Ruoka ja juoma Matkat Suosittelen