Hienostunut kantarellipasta

kantarellipasta2.JPG

kantarellipasta7.JPG

Syksy on ihanaa aikaa. Vaikka sateisen kesän jälkeen en ehtinyt syyssateita vielä odottaa, tuovat ne tullessaan taas luvan vetää sohvaviltin korviin ja sytyttää kynttilät. Ruokapuolella syksyjäni kruunaavat sieniruoat, joita voisin syödä loputtomasti. Lempisieneni on suppilovahvero, jonka saapumista metsiin ja toreille saa vielä tovin odottaa. Sillä aikaa voi kuitenkin loihtia aivan upeita aterioita sen miedomman makuisesta lähisukulaisesta, keltavahverosta.

kantarellipasta3.JPG

Mielestäni sieniruoissa kaikista tärkeintä on hyvä maustaminen. Muuten ne saattavat maistuia vähän valjuilta etenkin kermaan sekoitettuina. Suppilovahveroille mielenkiintoisen ja herkullisen makuparin antaa tryffeliöljy, kuten tässä sienirisottoreseptissäni. Kantarellien kanssa suosittelen kokeilemaan tilkkaa puolikuivaa sherryä. Se tuo keltavahveron oman maun rinnalle ihanaa lempeyttä ja hienostuneisuutta. Tuore timjami sopii edellä mainittuun yhdistelmään myös loistavasti.

kantarellipasta9.JPG

 

Kantarellipasta | kahdelle

  • 250 g Pappardelle-pastaa
  • 1 l tuoreita kantarelleja
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl ranskankermaa
  • 1 dl vastaraastettua parmesaania
  • 1 rkl sherryä
  • 1 rkl voita
  • 1 pieni sipuli
  • ½ valkosipulinkynsi
  • ½ puska tuoretta persiljaa
  • ½ pusta tuoretta timjamia
  • rosépippuria
  • mustapippuria
  • suolaa

 

kantarellipasta5.JPG

Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes ne ovat päästäneet nesteensä. Lisää joukkoon ruokalusikallinen voita ja silputtu sipuli. Kypsennä, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lorauta sienille tilkka sherryä ja kiehauta. Lisää tuorejuusto ja ranskankerma. Mausta suolalla, musta- ja rosépippurilla. Jätä hyvin miedolle lämmölle kannen alle maustumaan.

kantarellipasta8.JPG

kantarellipasta1.JPG

Keitä pasta paketin ohjeen mukaan al denteksi runsaasti suolatussa vedessä. Ota keitinvettä vähän talteen kastikkeen yhdistämistä varten.

Kaada sienikastike hyvin valutetun pappardellen joukkoon. Lisää myös vastaraastettu parmesaanijuusto, hienonnettu timjami ja persilja. Sekoita voimakkaasti. Hulauta päälle tilkka pastan keitinvettä, jos pasta ei tunnu sekoittuvan kunnolla.

kantarellipasta6.JPG

Koti Ruoka ja juoma

Aito juustokakku ja punaisia marjoja

Juustokakku.JPG

Olen aika ronkeli juustokakkujen suhteen. En välitä lainkaan kiilteellä päällystetyistä juusto-moussekakuista, joista on kohdallani uupunut liian usein sekä makua että tekstuuria. Oikeastaan ainoa juustokakkutyyppi, josta olen aidosti nauttinut on ollut jenkkityylinen suolaisenmakea kaloripommi – se, johon myös mieheni on lapsuudessaan Kaliforniassa asuessaan rakastunut. Olemme aina harvakseltaan mieheni juustokakunhimoissa ostaneet kotiin muutaman palasen Stockan herkun leipomosta. Eilen kuitenkin pitkän harkinnan jälkeen päätin kokeilla kakun valmistamista myös itse.

Juustokakku1.JPG

Luin ja käänsin reseptiä varten varmaan parikymmentä eri versiota jenkkijuustokakuista, joista sitten muodostin myös oman reseptini. Pohja on hyvin perinteinen, mutta täytteeseen lisäsin monien ranskalaisten ohjeiden suosittelemana hyppysellisen suolaa ja hieman kirpeitä marjoja.

Juustokakku2.JPG

 

Juustokakku | pohja

  • 250 g Digestive-keksejä
  • 70 g pehmeää voita

 

Juustokakku4.JPG

Murustele keksit hienoksi jauhoksi joko yleiskoneella tai vaikkapa muovipussia ja kaulinta käyttäen. Kaada joukkoon sulanut voi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Laita leivinpaperi irtoreunavuoan pohjalle ja painele taikina tiiviiksi kerrokseksi vuoan pohjalle sekä reunoille. Paista 175 °C uunissa 15 minuutin ajan. Anna jäähtyä rauhassa paiston jälkeen.

Juustokakku7.JPG

 

Täyte

  • 500 g Mascarpone-juustoa
  • 200 g vaniljan makuista tuorejuustoa
  • 4 kananmunaa
  • ½ sitruunan mehu
  • 2 tl hienoksi raastettua sitruunankuorta
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 dl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 2 dl tuoreita marjoja

 

Juustokakku6.JPG

Sekoita kaikki täytteen ainekset yhteen huolellisesti. Mausta sokerilla ja ripauksella suolaa.

Asettele jäähtyneen kakkupohjan päälle tuoreita marjoja. Kaada täyte niiden päälle ja laita kakku paistumaan 125 °C uuniin 75 minuutiksi. Suojaa kakun pinta alumiinifoliolla paiston loppuvaiheessa, mikäli se näyttää tummuvan liikaa. Anna kakun jäähtyä ja siirrä se jääkaappiin tiivistymään yön yli. Juustokakkun on parhaimmillaan aina vasta seuraavana päivänä.

Juustokakku3.JPG

Koti Ruoka ja juoma