Thai–style lohikeitto

aasialainenlohikeitto.jpg

Aina välillä on kivaa valmistaa lohikeittoa täysin erilaisin maustein. Yksi lempitavoistani on tehdä se aasialaiseen tyyliin. Olen itseasiassa julkaissut tämän reseptin jo pari vuotta sitten ensimmäisen kerran vanhan blogini puolella ja se oli yksi kautta aikojen suosituimpia hakujani. Reseptin alkuperäinen lähde on vuodelta 2009 Helsingin Sanomista, josta se on kuitenkin muuttanut muotoaan käsittelyssäni jo aika paljon.

aasialainenlohikeitto9.jpg

Vaihtelen reseptin kasviksia aina vähän saatavuuden ja omien mielihalujen mukaan. Toisinaan laitan porkkanasuikaleita ja sokeriherneenpalkoja, toisinaan papuja ja vaikkapa ohueksti siivutettua bambua. Vain lohen, sienten, liemen ja mausteiden määrä pysyy samana – niissä on tämän keiton juju.

aasialainenlohikeitto14.jpg

 

Aasialainen lohikeitto | voimakasmausteinen | iso kattila

  • 800 g nahatonta lohifilettä
  • 500 g tummia herkkusieniä
  • 100 g vihreitä palkopapuja
  • 100 g keltaisia palkopapuja
  • 1 punainen chili
  • 2 + 1 limettiä
  • 2 oksaa sitruunaruohoa
  • 2 x 4 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 1 puska tuoretta korianteria
  • ½ dl kalakastiketta
  • 1 l vettä
  • 400 ml kookosmaitoa
  • 3 rkl kurkumaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • suolaa

 

aasialainenlohikeitto11.jpg

Pilko molemmat sitruunaruohon oksat neljään osaan ja laita kattilaan veden kanssa. Raasta joukkoon reilun tulitikkuaskin kokoinen pala tuoretta inkivääriä. Anna kiehua 10 minuutin ajan.

aasialainenlohikeitto7.jpg

Viipaloi herkkusienet ja chili veden kiehuessa. Renssaa ja puolita pavut. Laita kurkuma ison kannellisen kulhon pohjalle. Pilko joukkoon lohi reilun kokoisina palasina. Laita kansi kiinni ja hölskyttele kevyesti niin, että lohipalojen kaikki pinnat ovat mausteen peitossa.

aasialainenlohikeitto1.jpg

Lisää kattilaan kalakastike, kookosmaito, pavut ja chilit. Mausta reilusti sokerilla, suolalla ja kanelilla. Poista sitruunaruohon palaset, kiehuata ja anna porista miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.

aasialainenlohikeitto8.jpg

Purista kiehuvan liemen joukkoon kahden limen mehut. Lisää myös lohipalat ja herkkusienet, jonka jälkeen sammuta liesi, mutta jätä kattila levylle. Anna hautua kannen alla 5 minuuttia.

aasialainenlohikeitto12.jpg

aasialainenlohikeitto13.jpg

Koristele keitto korianterisilpulla ja ohuilla limetinviipaleilla juuri ennen tarjoilua.

 

Koti Ruoka ja juoma

Syksyinen kurpitsapiiras

Kurpitsapiirakka5.JPG

Olen hamstrannut viime päivinä äitini jääkaappiin syyssadon kasviksia, joista ensimmäisenä työnalle pääsivät kurpitsat. Pidän kurpitsoista ehkä eniten keitoissa tai osana salaattia, mutta tänään mieleni teki mehevää piirasta. Uuden kotimme keittiö alkaa rakentua vasta tulevana torstaina ja näin keittiöevakossa ollessani en jaksanut tehdä piiraan pohjaa alusta alkaen itse. Hyödynsin siihen pakasteesta löytämäni Sunnuntain valmiin lehtitakinan pohjan – myös voitaikina tai tavallinen piirakkapohja kelpaavat hyvin.

Kurpitsapiirakka1.JPG

Kurpitsapiirakka8.JPG

Olen itseasiassa viime aikoina huomannut, että monien ravintoloiden brunsseilla tarjottavat suolaiset piiraat ovat nimenomaan tehty vähän näihin rasvaisempiin taikinoihin. Piiraista tulee niin kyllä ihan ylivoimaisen hyviä. Täytyy vain muistaa nauttia niitä kohtuudella. Eikö se (melkein) pariisilainenkin ruokafilosofiakin salli vaikka voin syömisen suoraa purkista, jos se jää vain yhteen lusikalliseen päivässä.

Kurpitsapiirakka10.JPG

 

Syksyinen kurpitsapiiras

  • 400 g lehti- tai voitaikinaa
  • 1 pieni myskikurpitsa
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 1 punasipuli
  • 40 g rucolaa
  •  ½ dl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 150 g pehmeää vuohenjuustoa
  • 100 g ranskankermaa
  • 1 dl maitoa
  • 4 kananmunaa
  • mustapippuria
  • suolaa

 

Ota valmistaikina sulamaan huoneen lämpöön paketin ohjeen mukaan.Kurpitsapiirakka9.JPG

Kurpitsapiirakka6.JPG

Viipaloi kurpitsat ja paloittele sipuli. Pyöräytä oliiviöljyssä ja laita uuniin paahtumaan 30 minuutiksi 200 °C:een. 

Kaulitse sulanut taikina suorakulmioksi leivinpaperin päälle. Leikkaa reunoista pois parin sentin suikaleet. Kostuta suorakulmion reunat kevyesti vedellä ja asettele ylimääräisistä suikaleista niiden päälle kehykset. Painele ne hyvin kiinni ja voitele kananmunalla. Tee pohjaan myös muutamia reikiä haarukalla.

Ota uunissa paahdetut kasvikset jäähtymään ja laita taikinapohja esipaistumaan 200 °C uuniin noin 15 minuutiksi.

Kurpitsapiirakka7.JPG

Valmista mausteöljy sosettamalla rucola, oliiviöljy ja sitruunamehu tasaiseksi tahnaksi. Levitä rucola-öljyseos hetken aikaa jäähtyneelle pohjalle ja asettele kasvikset sen päälle.

Sekoita yhteen vuohenjuusto, ranskankerma, maito ja munat. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Kaada seos hitaasti piiraan pinnalle niin, että vältyt reunojen ylivuodolta. Muna-kermaseosta saattaa jäädä yli jonkin verran; riippuen piiraan reunojen korkeudesta. Tiputtele pinnalle tasaisesti vielä mausteöljyn rippeet. Paista 175 °C uunissa noin 25 minuutin ajan.

Kurpitsapiirakka.JPG

Seuraavaksi käsittelyyn pääsevät punajuuret. Ajattelin ensi pyöräyttää niistä suosikkipastaani, ohje täällä, ja sitten loppuviikoksi kehittelen lämpimän sadonkorjuusalaatin.

Kurpitsapiirakka4.JPG

Kurpitsapiirakka2.JPG

Koti Ruoka ja juoma