Syksyinen kurpitsapiiras

Kurpitsapiirakka5.JPG

Olen hamstrannut viime päivinä äitini jääkaappiin syyssadon kasviksia, joista ensimmäisenä työnalle pääsivät kurpitsat. Pidän kurpitsoista ehkä eniten keitoissa tai osana salaattia, mutta tänään mieleni teki mehevää piirasta. Uuden kotimme keittiö alkaa rakentua vasta tulevana torstaina ja näin keittiöevakossa ollessani en jaksanut tehdä piiraan pohjaa alusta alkaen itse. Hyödynsin siihen pakasteesta löytämäni Sunnuntain valmiin lehtitakinan pohjan – myös voitaikina tai tavallinen piirakkapohja kelpaavat hyvin.

Kurpitsapiirakka1.JPG

Kurpitsapiirakka8.JPG

Olen itseasiassa viime aikoina huomannut, että monien ravintoloiden brunsseilla tarjottavat suolaiset piiraat ovat nimenomaan tehty vähän näihin rasvaisempiin taikinoihin. Piiraista tulee niin kyllä ihan ylivoimaisen hyviä. Täytyy vain muistaa nauttia niitä kohtuudella. Eikö se (melkein) pariisilainenkin ruokafilosofiakin salli vaikka voin syömisen suoraa purkista, jos se jää vain yhteen lusikalliseen päivässä.

Kurpitsapiirakka10.JPG

 

Syksyinen kurpitsapiiras

  • 400 g lehti- tai voitaikinaa
  • 1 pieni myskikurpitsa
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 1 punasipuli
  • 40 g rucolaa
  •  ½ dl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 150 g pehmeää vuohenjuustoa
  • 100 g ranskankermaa
  • 1 dl maitoa
  • 4 kananmunaa
  • mustapippuria
  • suolaa

 

Ota valmistaikina sulamaan huoneen lämpöön paketin ohjeen mukaan.Kurpitsapiirakka9.JPG

Kurpitsapiirakka6.JPG

Viipaloi kurpitsat ja paloittele sipuli. Pyöräytä oliiviöljyssä ja laita uuniin paahtumaan 30 minuutiksi 200 °C:een. 

Kaulitse sulanut taikina suorakulmioksi leivinpaperin päälle. Leikkaa reunoista pois parin sentin suikaleet. Kostuta suorakulmion reunat kevyesti vedellä ja asettele ylimääräisistä suikaleista niiden päälle kehykset. Painele ne hyvin kiinni ja voitele kananmunalla. Tee pohjaan myös muutamia reikiä haarukalla.

Ota uunissa paahdetut kasvikset jäähtymään ja laita taikinapohja esipaistumaan 200 °C uuniin noin 15 minuutiksi.

Kurpitsapiirakka7.JPG

Valmista mausteöljy sosettamalla rucola, oliiviöljy ja sitruunamehu tasaiseksi tahnaksi. Levitä rucola-öljyseos hetken aikaa jäähtyneelle pohjalle ja asettele kasvikset sen päälle.

Sekoita yhteen vuohenjuusto, ranskankerma, maito ja munat. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Kaada seos hitaasti piiraan pinnalle niin, että vältyt reunojen ylivuodolta. Muna-kermaseosta saattaa jäädä yli jonkin verran; riippuen piiraan reunojen korkeudesta. Tiputtele pinnalle tasaisesti vielä mausteöljyn rippeet. Paista 175 °C uunissa noin 25 minuutin ajan.

Kurpitsapiirakka.JPG

Seuraavaksi käsittelyyn pääsevät punajuuret. Ajattelin ensi pyöräyttää niistä suosikkipastaani, ohje täällä, ja sitten loppuviikoksi kehittelen lämpimän sadonkorjuusalaatin.

Kurpitsapiirakka4.JPG

Kurpitsapiirakka2.JPG

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (7)
  1. oi nam ! varsinkin tuo pohjan yrttiöljy kuulostaa ihan taivaalliselle !
    Joskus olen iskenyt punaista tai vihreää pestoa piiraan pohjalle, mutta tuo näyttää jotenkin vielä freeshimmälle ja rucolalla ja sitruunalla ei kai vain voi mennä pieleen !
    Kiitos vinkistä ja ihanista kuvista :))

  2. Vau miten upean näköinen piiras :). Pitäisi varmaan kokeilla tätä reseptiä, kun viljelypalstalla on vielä muutama kesäkurpitsa odottamassa.

    1. Tai sitten tee niistä tuota aikasemmassa kommentissani mainitsemaani valkoista pizzaa. Mun on varmaan ainakin pakko tehdä 😀 😀 Ohut pohja ja päälle vain pitkittäin siivutettuja kesäkurpitsoja, yrttejä sekä parmesaania. Mmmmmmm, voin melkein jo maistaa sen 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *