Lohiseljanka sitruunasmetanalla

lohiseljanka2.jpg

lohiseljanka3.jpg

Tämän päivän ruokamme syntyi ruokakaappien muuttosiivossa esille kaivetuista rippeistä sekä isosta lohifileestä. Kyseessä on siis eräänlainen kaapintyhjennysseljanka ennemmin kuin oikeaoppinen venäläinen esi-isänsäTietäisittepä vain minkälaisen kaaoksen keskellä elämme juuri nyt. Kaikki tavaramme ovat tuota kuvissa näkyvää kattilaa ja muutamaa lautasta lukuun ottamatta siirretty jo uuteen kotiimme. Kotiin, jossa on tulevan keittiön tilalla vielä pelkkä betonilattia ja osittain maalatut seinät. Eikä meillä ole asiaa näihin vanhoihin nurkkiinkaan enää ylihuomisen jälkeen.

lohiseljanka5.jpg

Onneksi tulevana viikonloppuna suuntaamme kohti rannikko-Espanjaa melkeimpä koko loppukuuksi. Se on täydellinen irtiotto juuri tähän vaiheeseen. Pakkolomaa parhaimmillaan. Otan tietokoneen ja kameran kyllä mukaan ihan siltä varalta, jos sattumalta ehtisin tehdä muutaman ruokajutun sieltä käsin. Muuten täällä saattaa olla vähän hiljaisempaa, kunnes palaamme ja uusi keittiöni valmistuu. Sitä päivää odotan kärsimättömästi.

lohiseljanka4.jpg

 

 

Lohiseljanka | iso kattila | sitruunasmetana

  • 800 g nahatonta lohifilettä
  • 4 isoa porkkanaa
  • 200 g selleriä
  • 2 sipulia
  • 1 puska tilliä
  • 140 g kaksinkertaista tomaattipyreetä
  • 2 dl paseerattua tomaattia
  • 1½ l kalalientä
  • 1 dl vihreitä oliiveja
  • 1 valkosipulinen suolakurkku
  • 2 rkl kapriksia
  • ½ + ½ sitruunan mehut
  • 1 prk smetanaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 laakerinlehteä
  • 10 maustepippuria
  • valkopippuria
  • suolaa
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl öljyä

 

 

lohiseljanka7.jpg

Pilko sipulit pieniksi paloiksi ja murskaa valkosipulinkynsi. Viipaloi kasvikset noin tulitikun kokoisiksi suikaleiksi. Kuullota sipuli-kasvissekoitusta voi-öljyseoksessa noin 10 minuutin ajan. Varo ruskistamasta. Lisää joukkoon tomaattipyree sekä paseerattu tomaatti. Hauduta viitisen minuuttia kannen alla. Kaada päälle kalaliemi ja lisää joukkoon mausteet. Keitä viisi minuuttia.

Halkaise sitruuna ja purista toisen puolikkaan mehut smetanan joukkoon. Sekoita ja jätä kylmään tekeytymään.

lohiseljanka1.jpg

Puolita oliivit ja pilko suolakurkku. Leikkaa lohi reilun kokoisiksi kuutioiksi. Ota kattila pois liedestä ja lisää joukkoon kalapalat sekä oliivit, kaprikset ja suolakurkut. Anna hautua kannen alla taas muutaman minuutin ajan, kunnes lohi on kypsynyt. Tarkista liemen mausteisuus. Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehut ja hienonnettu tilli juuri ennen tarjoilua.

Nauti lämpimänä ihanan sitruunasmetanan kera.

lohiseljanka.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Munakoisopasta

munakoisopasta10.jpg

Munakoisot ovat huudelleet perääni kauppojen vihannesosastolla jo muutaman viikon. Eilen niiden huuto yltyi sellaiseksi mekkalaksi, että nappasin muutaman ostoskärryyni. Olin luvannut Antille tekeväni jotain pastaruokaa, jotta hän jaksaa ahertaa remonttityömaallamme, joten tänään munakoisot saivat seuralaisekseen tagliatellea, metsäsieniä ja pekonia. Huomenna ajattelin nähdä vähän enemmän vaivaa ja pyöräyttää laatikollisen juustotäytteisiä munakoisorullia – ohje tulossa loppuviikosta tänne, mikäli niistä tulee syömäkelpoisia.

munakoisopasta7.jpg

Tiesittekö muuten, että munakoisot ovat kovin kylmänarkoja. Ne säilyvät parhaiten +8 – 12° C lämpötilassa. Kylmemmässä munakoiso paleltuu ja sen hedelmälihaan tulee ruskeita laikkuja. Munakoisot kannattaa myös säilyttää kaukana etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten esimerkiksi banaaneista, avokadoista ja tomaateista.

munakoisopasta5.jpgMunakoisopasta 

  • 500 g tagliatellea
  • 1 keskikokoinen munakoiso
  • 200 g metsäsieniä
  • 120 g filepekonia
  • 30 g parmesaaniraastetta
  • 3 kananmuna
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 dl pastan keitinvettä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl voita

munakoisopasta6.jpgmunakoisopasta.jpg

Kuutioi munakoiso, ripottele pinnalle vähän suolaa ja jätä itkemään vartiksi. Kuivaa talouspaperilla kyyneleet. Pilko pekoni ja kypsennä pannulla. Heitä joukkoon puhdistetut sienet sekä munakoisokuutiot. Anna kypsyä hetken aikaa. Lorauta päälle noin desilitran verran valkoviiniä ja pieni nokare voita. Anna kiehahtaa. Jätä miedolle lämmölle odottamaan pastan valmistumista.

munakoisopasta9.jpg

Keitä tagliatelle paketin ohjeen mukaa al denteksi suolatussa vedessä. Muista ottaa pastan keitinvettä talteen.

Valmista kastike yhdistämällä valmiiksi raastettu parmesaanijuusto ja kananmunat. Kun tagliatelle on valmis, kippaa joukkoon pekonit, munakoisot ja sienet. Kaada päälle vielä kastike sekä tilkka pastan keitinvettä. Sekoita nopeasti voimakkain liikkein. Älä pidä kattilaa enää tässä vaiheessa liedellä, jottei kastikkeen kananmunat ala kypsymään ja kokkaroitumaan.

munakoisopasta3.jpg

Rouhi päälle runsaasti mustapippuria ja tarkista maku. Lisää suolaa vain tarvittaessa.

munakoisopasta8.jpgmunakoisopasta11.jpg

Koti Ruoka ja juoma