Lohiseljanka sitruunasmetanalla
Tämän päivän ruokamme syntyi ruokakaappien muuttosiivossa esille kaivetuista rippeistä sekä isosta lohifileestä. Kyseessä on siis eräänlainen kaapintyhjennysseljanka ennemmin kuin oikeaoppinen venäläinen esi-isänsä. Tietäisittepä vain minkälaisen kaaoksen keskellä elämme juuri nyt. Kaikki tavaramme ovat tuota kuvissa näkyvää kattilaa ja muutamaa lautasta lukuun ottamatta siirretty jo uuteen kotiimme. Kotiin, jossa on tulevan keittiön tilalla vielä pelkkä betonilattia ja osittain maalatut seinät. Eikä meillä ole asiaa näihin vanhoihin nurkkiinkaan enää ylihuomisen jälkeen.
Onneksi tulevana viikonloppuna suuntaamme kohti rannikko-Espanjaa melkeimpä koko loppukuuksi. Se on täydellinen irtiotto juuri tähän vaiheeseen. Pakkolomaa parhaimmillaan. Otan tietokoneen ja kameran kyllä mukaan ihan siltä varalta, jos sattumalta ehtisin tehdä muutaman ruokajutun sieltä käsin. Muuten täällä saattaa olla vähän hiljaisempaa, kunnes palaamme ja uusi keittiöni valmistuu. Sitä päivää odotan kärsimättömästi.
Lohiseljanka | iso kattila | sitruunasmetana
- 800 g nahatonta lohifilettä
- 4 isoa porkkanaa
- 200 g selleriä
- 2 sipulia
- 1 puska tilliä
- 140 g kaksinkertaista tomaattipyreetä
- 2 dl paseerattua tomaattia
- 1½ l kalalientä
- 1 dl vihreitä oliiveja
- 1 valkosipulinen suolakurkku
- 2 rkl kapriksia
- ½ + ½ sitruunan mehut
- 1 prk smetanaa
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 laakerinlehteä
- 10 maustepippuria
- valkopippuria
- suolaa
- 1 rkl voita
- 1 rkl öljyä
Pilko sipulit pieniksi paloiksi ja murskaa valkosipulinkynsi. Viipaloi kasvikset noin tulitikun kokoisiksi suikaleiksi. Kuullota sipuli-kasvissekoitusta voi-öljyseoksessa noin 10 minuutin ajan. Varo ruskistamasta. Lisää joukkoon tomaattipyree sekä paseerattu tomaatti. Hauduta viitisen minuuttia kannen alla. Kaada päälle kalaliemi ja lisää joukkoon mausteet. Keitä viisi minuuttia.
Halkaise sitruuna ja purista toisen puolikkaan mehut smetanan joukkoon. Sekoita ja jätä kylmään tekeytymään.
Puolita oliivit ja pilko suolakurkku. Leikkaa lohi reilun kokoisiksi kuutioiksi. Ota kattila pois liedestä ja lisää joukkoon kalapalat sekä oliivit, kaprikset ja suolakurkut. Anna hautua kannen alla taas muutaman minuutin ajan, kunnes lohi on kypsynyt. Tarkista liemen mausteisuus. Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehut ja hienonnettu tilli juuri ennen tarjoilua.
Nauti lämpimänä ihanan sitruunasmetanan kera.