Viimeinkin yksi tunnbrödsrulle

tunnbrödsrulle1.jpg

tulppaaneja.jpg

Piipahdimme viikonloppuna Tukholmassa. Suurimman osan ajasta vietimme kävellen ympäri kaupunkia ja vierailemalla Mordena Museetissa. Museon yhteydessä oli erinomainen kahvila ja ravintola, joita voin lämpimästi suositella kaikille. Ravintolasta aukesi upea näköala keskustaan.

Laivallepaluumatkalla silmiini osui pieni grillikioski, joka mainosti myyvänsä perinteisiä tunnbrödsrulleja. En ollut lainkaan nälkäinen, mutta nähtyäni jo vuosia sitten Anthony Bourdainin pistelevän kyseistä herkkua poskeensa Tukholma -jaksossaan, oli sitä pakko maistaa. 

tunnbrödsrulle.jpg

Tunnbrödsrullessa eli ruotsalaisessa grillirullassa on rieskarullan sisälle kääräisty (todella suolaista ja kermaista) perunamuusia, grillinakki, pilkottua maustekurkkua, sipulia, katkarapusalaattia sekä grillimausteita, sinaappia ja ketsuppia. Niin tuhti paketti, ettemme meinanneet saada yhtä rulla kahden hengen voimin loppumaan millään enkä kyllä varmaan toistamiseen tule sitä tilaamaan. Kuriositeettina kuitenkin ihan onnistunut kokemus enkä lainkaan epäile, etteivätkö nämä ajaisi tarkoitustaan aamuneljältä nautittuna.

P.s. Electroluxin Sports Blenderin voittaja on julkaistu täällä. Laittaisitko sähköpostilla yhteystietosi mahdollisimman pian osoitteeseen suustasuuhun @ gmail.com niin saan paketin matkalle.

puheenaiheet hopsoa ruoka-ja-juoma matkat

Lehtikaali–saksanpähkinäpesto

lehtikaalipesto6.jpg

lehtikaalipesto10.jpg

Pääsin tapaamaan viime viikolla kahden Michelin-tähden jenkkihuippukokki Paul Liebrandtin erään tilaisuuden yhteydessä. Tilaisuuden aikana Paul kertoi lyhyesti New Yorkin tämän hetkisistä ruoka- ja juomatrendeistä. Ruokapuolella kokki valitteli kaalin edelleen pitävän pintansa – sitä yhdistetään kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan.

lehtikaalipesto1.jpg

Pidän paljon pestoista, jotka ovat yksiä niistä ruokalajeista, joiden valmispurkkimyynti tulisi kieltää. Pestot ovat niin nopeita ja helppoja valmistaa kotioloissa, ja ne ovat ainakin satakertaa parempia tuoreina. Lisäksi niitä on todella helppo varioida oman fiiliksen mukaan. Suosittelen opettelemaan yhden peruspeston pohjan, lähinnä peston runkoa ja ainessuhteita ajatellen, ja soveltamaan siihen sitten erilaisia kasviksia, yrttejä, pähkinöitä ja muita mausteita.

lehtikaalipesto9.jpg

 

Lehtikaalipesto | purkillinen | sis peruspohjani

  • 1 puska ruukkulehtikaalia*
  • 30 g vastaraastettua parmesaania
  • 30 g vastaraastettua pecorinoa
  • 30 g saksanpähkinöitä*
  • 1½ dl oliiviöljyä
  • 1½ valkosipulinkynttä
  • 3 tl sitruunankuoriraastetta*
  • ripaus karkeaa merisuolaa

     

*Vaihtuvat elementit.

saksanpähkinäpesto.jpg

Paahda saksanpähkinöitä hetki kuivalla pannulla, varo ruskistamasta. Laita korkeareunaiseen kulhoon raastetut juustot, oliiviöljy, hienonnettu vaalkosipuli, kevyesti nypityt lehtikaalit, sitruunankuoriraaste, ripaus merisuolaa ja paahdetut pähkinät. Aja tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Maista ja hienosäädä makua tarvittaessa lisäämällä suolaa ja sitruunamehua.

lehtikaalipesto.jpg

lehtikaalipesto3.jpgTällä kaavalla olen tyytyväinen pestoihin jo vuosia. Suosittelen myös aterian kylkeen jotain kivaa puolikuivaa ja hapokasta valkoviiniä, jos tarjoilet sitä viikonloppuruokana.  

koti ruoka-ja-juoma