Chili–suklaamousse avokadosta

chilisuklaamousse5.JPG

Meille on tulossa ensi viikonloppuna ystäviä syömään. Ajattelin tehdä ruoat aasialaisessa hengessä. Pääruoaksi tarjoilen korealaisen Bo Ssämin. Olen kuitenkin jälkiruokien kanssa vähän huono, mutta haluaisin, että niissä olisi aina jotain ideaa joka tukee muun illallisen teemaa. Avokadosta valmistettu suklaamousse on nettitrendi noin vuoden takaa, mutta aika harva lähipiirissäni on sitä vielä kokeillut. Illanistujaisiamme varten ajattelin maustaa sitä vielä vähän enemmän omaan makuuni chilillä, joka yhdessä suklaan kanssa muodostaa yhden maailman herkullisimmista yhdistelmistä.

chilisuklaamousse4.JPG

chilisuklaamousse2.JPG

 

Chili–suklaa–avokadomousse | kahdelle

  • 1 iso avokado
  • 1 banaani
  • 1 rkl kookosmaitoa
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • ½ rkl (agave)siirappia tai hunajaa
  • ½ + ½ tl chili-hiutaleita
  • ripaus suolaa

 

chilisuklaamousse (1).jpg

Kuori kypsä avokado ja poista sen sisältä kivi. Kuutio avokadon liha korkeareunaiseen kulhoon. Pätki joukkon myös banaani. Lisää loput ainekset ja puolet chilihiutaleista. Soseuta tasaiseksi massaksi ja siirrä jääkaappiin hetkeksi viilenemään.

chilisuklaamousse3.JPG

chilisuklaamousse1.JPG

Koristele suklaamousse vielä ennen tarjoilua chilihiutaleilla ja pienellä määrällä tummasuklaarouhetta.

Koti Ruoka ja juoma

Vegeborssikeitto cashew–hapankermalla

Kirja-arviossa: Lautasellinen kauneutta, Karita Tykkä

Kasvisborssikeitto5.JPG

Kasvisborssikeitto7.JPG

Sain viime viikolla Karita Tykän uuden ruokakirjan, Lautasellinen kauneutta. Kirjan julkaisutilaisuudessa Karita avasi hieman ruokafilosofiaansa ja hänen puheista tuli nopeasti ilmi ruokakirjailijan intohimoinen suhtautuminen terveelliseen ravitsemukseen. Lautasellinen kauneutta -ruokakirjan reseptit noudattelevatkin tätä teemaa hyvin pitkälle. Ne ovat kasvispainotteisia eikä niistä ole käytetty lainkaan valkoista sokeria. Karita on myös valmistumassa pian hyvinvointivalmentajaksi ja kirjan 40 ensimmäistä sivua käsitteleekin ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyviä ajatuksia.

Kasvisborssikeitto3.JPG

Valitsin kirjasta ensimmäisenä kokeiltavakseni cashewpähkinöistä tehdyn hapankerma, jota tarjosin perheellemme torstaipäivälliseksi kasvisborssikeiton kanssa. Borssikeitto on mitä parhainta syys- ja talviruokaa, mutta se mielletään turhan usein jotenkin hankalaksi ja aikaa vieväksi ruokalajiksi, vaikka todellisuudessa borssikeiton valmistaminen on hyvin yksinkertaista. Kasvisten silppuamisen jälkeen keitto vain maustetaan ja jätetään porisemaan liedelle vähintään tunniksi.

Kasvisborssikeitto9.JPG

 

Kasvisborssikeitto | 6 hengelle

  • 4 punajuurta
  • 2 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 100 g juuriselleriä
  • ⅓ valkokaalista
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 3 rkl (vadelma)viinietikkaa*
  • 1½ l kasvislientä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 oksaa tuoretta timjamia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • valkopippuria
  • mustapippuria
  • suolaa
  • tilliä
  • venäläisiä suolakurkkuja
  • kotimaisia (pakaste)vadelmia

 

*Idean vadelmaviinietikan hyödyntämiseen borssikeiton reseptissä olen saanut Hans Välimäeltä ja se tuo keittoon mielettömän hyvin twistin.

Kasvisborssikeitto4.JPG

Kasvisborssikeitto.JPG

Suikaloi kasviket ja kuullota niitä pannulla öljyssä pienissä erissä. Yhdistä kaikki kuullotetut kasvikset ja lisää niiden joukkoon tomaattipyree. Lisää myös timjaminoksat, etikka, laakerinkehdet, pippurit ja ripaus suolaa. Kaada sitten kasvislientä niin paljon, että kasvikset peittyvät. Keitä keittoa miedolla lämmöllä vähintään tunnin ajan.

Tarjoile keitto pieneksi pilkottujen venäläisen suolakurkkujen, tillisilpun sekä cashew–hapankerman kanssa. Lisukkeet kannattaa tarjoilla aina erikseen pienistä kulhoista, jotta niitä saa lisätä oman maun mukaan. Keiton pinnalle voi laittaa myös koristeeksi muutaman vadelman.

Kasvisborssikeitto11.JPG

 

Cashewhapankerma | vegaaninen korvike smetanalle

  • 4 dl neljä tuntia vedessä liotettuja cashewpähkinöitä
  • 2 dl kylmää vettä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 1 tl suolaa

 

Kasvisborssikeitto8.JPG

Kasvisborssikeitto12.JPG

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarkista maku. Säilytä valmis cashewhapankerma jääkaapissa kannellisessa astiassa. Tarjoile smetanan korvikkeena erilaisisten kuumien ja mausteisten keittojen sekä patojen kyljessä. Itse asiassa omasta mielestäni cashewhapankerma on paljon parempaa kuin tavalliset hapankermatuotteet ja uskon, että se tulee korvaamaan ne lähes kokonaan jääkaapissamme.

Kasvisborssikeitto1.JPG

Lautasellinen kauneutta -keittokirjassa pidin myös paljon osiosta, jossa oli erilaisia variaatioita kasvisspageteista. Ruoat olivat ihanan raikkaita ja kevyitä. Sellaisia, joita uskon tekeväni paljon kesäaikaan. Ehdottoman hyvä joululahjavinkki muuten kaikille terveellisestä ja ravinteikkaasta ruoasta innostuneille.

IMG_2424.JPG

Kulttuuri Ruoka ja juoma Kirjat