Savustettu lohi ja kolmen kaalin paistos
Olemme parhaillaamme mökillä pääsiäisen vietossa. Koska kotioloissamme kerrostaloasujina kaikenlainen kalojen ja lihojen savustus jää minimiin, hyödynnämme mökkioloissa OpaMuurikkaa ainakin kerran viikossa. Tällä kertaa tarkoituksenamme oli savustaa kokonaisia siikoja, mutta koska paikallisessa kalakaupassa ei ollut tuoretta siikaa saatavilla, päädyimme norjalaiseen meriloheen. Savukala-aterian lisukkeiksi olin suunnitellut vihreän kaalipaistoksen ruusu-, lehti- ja parsakaalista sekä raikkaan piparjuurikastikkeen.
Suolaamme kalat yleensä ennen savustusta 10% –suolaliuoksessa eli desilitra karkeaa merisuolaa per litra vettä. Tätä, noin kilon lohifilettä, varten jouduin valmistamaan suolaliuosta kaksi litraa, jotta saimme lohen pinnan kauniisti veden alle – riippuu kuitenkin täysin käyteyttävän astian ja kalan koosta. Suolautumassa lohi saa olla noin 15–20 minuuttia.
Tällä kertaa suolautumisen jälkeen kuivasin kevyesti lohen pinnan ja ripottelin siihen vielä ruokalusikallisen tummaa ruokokidesokeria sekä muutaman rouhauksen pippurisekoitusta. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Savukalan pinta saa kauniin ruskean värinsä savustuslastujen joukkoon lisättävästä palasokerista.
Muurikassa noin kilon painoinen lohemme oli 35 minuuttia, jolloin sen kypsyys tuli juuri täydelliseksi. Savustuslastuina olemme käyttäneet yleensä vain leppärouhetta. Kesällä pitäisi varmaan kokeilla kuinka merkittävä ero syntyy, jos joukkoon lisää vähän omenapuun ja vanhan viskitynnyrin lastuja. Jotkut ovat kehuneet tätä yhdistelmää erinomaiseksi nimenomaan savulohelle.
Raikas piparjuurikastike
- 2 dl kevyt ranskankermaa
- ⅔ hapokas omena raastettuna
- 2 rkl vastaraastettua piparjuurta
- 1 rkl sitruunamehua
- 2 tl tummaa ruokokidesokeria
- 1 tl dijon-sinappia
- 1 tl omenaviinietikkaa
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja jätä jääkaappiin maustumaan kalan savustuksen ajaksi.
Meidän mökillä osa ruoanlaittovälineistöstä on todella vanhaa. Tänne on kerääntynyt tavaroita jopa isoisovanhemmiltani. Emme ole halunneet korvata niitä uusilla, sillä vanhoilla välineillä kokkaaminen luo mukavaa vaihtelua ja tunnelmaa. Löysin myös isoäitini ikivanhoja Kotikokki -lehtiä vuodelta 1952. Voitte varmasti kuvitella, kuinka mielenkiintoista oli tutkia läpi vanhoja reseptejä ja menuideoita. Mitä aarteita.
Vihreä kaalipaistos | lisuke | kalalle ja lihalle
- 400 g ruusukaalia
- 100 g lehtikaalia
- 1 parsakaali
- 1 salottisipuli
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- suolaa
Poista ruusukaaleista kannat ja uloimmat likaiset lehdet. Pilko neljään osaan. Keitä parsakaalia minuutin ajan kiehuvassa vedessä ja leikkaa pelkät kukinnot talteen.
Paista ruusukaaleja keskilämmöllä noin viiden minuutin ajan runsaassa öljyssä – varo ruskistamasta. Lisää joukkoon ruodittu ja hienonnettu lehtikaali sekä pilkottu salottisipuli. Jatka paistamista vielä viitisen minuuttia. Lisää parsakaalinkukinnot ja viinietikka. Kuohauta nopeasti. Mausta suolalla.
A-mmmmmmm.