Savustettu lohi ja kolmen kaalin paistos

savulohi8.jpg

savulohi10.jpg

Olemme parhaillaamme mökillä pääsiäisen vietossa. Koska kotioloissamme kerrostaloasujina kaikenlainen kalojen ja lihojen savustus jää minimiin, hyödynnämme mökkioloissa OpaMuurikkaa ainakin kerran viikossa. Tällä kertaa tarkoituksenamme oli savustaa kokonaisia siikoja, mutta koska paikallisessa kalakaupassa ei ollut tuoretta siikaa saatavilla, päädyimme norjalaiseen meriloheen. Savukala-aterian lisukkeiksi olin suunnitellut vihreän kaalipaistoksen ruusu-, lehti- ja parsakaalista sekä raikkaan piparjuurikastikkeen.

savulohi3.jpg

Suolaamme kalat yleensä ennen savustusta 10% suolaliuoksessa eli desilitra karkeaa merisuolaa per litra vettä. Tätä, noin kilon lohifilettä, varten jouduin valmistamaan suolaliuosta kaksi litraa, jotta saimme lohen pinnan kauniisti veden alle  riippuu kuitenkin täysin käyteyttävän astian ja kalan koosta. Suolautumassa lohi saa olla noin 15–20 minuuttia.

savulohi14.jpg

Tällä kertaa suolautumisen jälkeen kuivasin kevyesti lohen pinnan ja ripottelin siihen vielä ruokalusikallisen tummaa ruokokidesokeria sekä muutaman rouhauksen pippurisekoitusta. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Savukalan pinta saa kauniin ruskean värinsä savustuslastujen joukkoon lisättävästä palasokerista.

savulohi4.jpgMuurikassa noin kilon painoinen lohemme oli 35 minuuttia, jolloin sen kypsyys tuli juuri täydelliseksi. Savustuslastuina olemme käyttäneet yleensä vain leppärouhetta. Kesällä pitäisi varmaan kokeilla kuinka merkittävä ero syntyy, jos joukkoon lisää vähän omenapuun ja vanhan viskitynnyrin lastuja. Jotkut ovat kehuneet tätä yhdistelmää erinomaiseksi nimenomaan savulohelle.

savulohi1.jpg

 

Raikas piparjuurikastike

  • 2 dl kevyt ranskankermaa
  • ⅔ hapokas omena raastettuna
  • 2 rkl vastaraastettua piparjuurta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 tl tummaa ruokokidesokeria
  • 1 tl dijon-sinappia
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
     

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja jätä jääkaappiin maustumaan kalan savustuksen ajaksi.

savulohi5.jpg

Meidän mökillä osa ruoanlaittovälineistöstä on todella vanhaa. Tänne on kerääntynyt tavaroita jopa isoisovanhemmiltani. Emme ole halunneet korvata niitä uusilla, sillä vanhoilla välineillä kokkaaminen luo mukavaa vaihtelua ja tunnelmaa. Löysin myös isoäitini ikivanhoja Kotikokki -lehtiä vuodelta 1952. Voitte varmasti kuvitella, kuinka mielenkiintoista oli tutkia läpi vanhoja reseptejä ja menuideoita. Mitä aarteita.

vanhaaika1.jpg

 

Vihreä kaalipaistos | lisuke | kalalle ja lihalle

  • 400 g ruusukaalia
  • 100 g lehtikaalia
  • 1 parsakaali
  • 1 salottisipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • suolaa
     

Poista ruusukaaleista kannat ja uloimmat likaiset lehdet. Pilko neljään osaan. Keitä parsakaalia minuutin ajan kiehuvassa vedessä ja leikkaa pelkät kukinnot talteen.

savulohi9.jpg

Paista ruusukaaleja keskilämmöllä noin viiden minuutin ajan runsaassa öljyssä – varo ruskistamasta. Lisää joukkoon ruodittu ja hienonnettu lehtikaali sekä pilkottu salottisipuli. Jatka paistamista vielä viitisen minuuttia. Lisää parsakaalinkukinnot ja viinietikka. Kuohauta nopeasti. Mausta suolalla.

savulohi12.jpg

savulohi13.jpg

A-mmmmmmm.

 

koti ruoka-ja-juoma

Kärsimysten ajan aamupala

Puuro mustasta riisistä, kookosesta ja värikkäistä hedelmistä

Mustariisipuuro2.jpg

Mustariisipuuro4.jpg

Top 100-ruokablogien tämän kuun ruokahaasteena on pääsiäinen. Tällä kertaa ajattelin vastata haasteeseen vähän niistä perinteisistä pääsiäisruoista poiketen tarjoamalla piinaviikon alkajaisiksi tätä kookosmaidossa keitettyä mustariisipuuroa sekä kärsimyshedelmää. Ajatus puurosta syntyi itse asiassa jo muutama kuukausi sitten, kun onnistuin saamaan käsiini pussillisen mustaa riisiä eikä minulla ollut mitään käsitystä mitä siitä voisin tehdä. Pienen googlailun tuloksena törmäsin yhden jenkkiruokablogin juttuun, jossa riisiä oli käytetty ihanan makean ja lempeän, jopa jälkiruoaksi soveltuvan, puuron pohjalla.

Mustariisipuuro5.jpg

Musta riisi on maultaan pähkinäinen ja hieman parfyyminen. Se soveltuu käytettäväksi ruoanlaitossa tavallisten riisien ohella. Itse en ole vielä kokeillut sen käyttöä muunlaisen ruoan yhteydessä, mutta salaatin osana se voisi olla hyvin kiinnostava. Musta riisi sisältää valtavasti antioksidantteja.

 

Mustariisipuuro | 4 annosta

  • 200 g mustaa riisiä
  • 4 dl kookosmaitoa
  • 1 vaniljatanko
  • 1 dl riisin liotusvettä
  • 1½ dl vettä
  • 1½ rkl vaaleaa siirappia
  •  tl suolaa
  • 1 dl kookoslastuja

     

Mittaa ja huuhtele riisit. Liota viileässä vedessä vähintään 4 tuntia – mieluiten yön yli. Huuhtele huolella ja ota riisin liotusvettä talteen noin desilitran verran.

Mustariisipuuro7.jpg

Kaada kattilaan kookosmaito, kaikki vedet, riisit, suola sekä siirappi. Ota muutama ruokalusikallinen kookosmaitoa talteen annoksen koristelua varten. Pätkäise kokonainen vanilijatanko muutamaan osaan ja lisää joukkoon. Keittele miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia koko ajan sekoitellen, kunnes seoksen koostumus alkaa muistuttamaan puuroa. Poista vaniljatangon pätkät. Tarkista maku.

Mustariisipuuro1.jpg

Paahda kookoslastuja tai manteleita kevyesti kuivalla pannulla puuron jäähtyessä. Viimeistele aamiainen kookoslastuilla ja kookosmaitoroiskeilla sekä värikkäillä ja kirpsakoilla hedelmillä. Omia suosikkejani ovat ananas, mango, punapassio, granaattiomena ja kiivi.

Mustariisipuuro6.jpg

Mustariisipuuro9.jpg

Tiesittekö muuten, että monet syövät tietämättömyyttään punapassion aivan liian raakana  usein ensimmäistä ja viimeistä kertaa. Kärsimyshedelmän kannattaa antaa kypsyä kotona noin viikon verran ennen maistelua. Mitä kupruisemmaksi pinta muuttuu, sitä parempaa sisältö on.

koti ruoka-ja-juoma