Valkosipulipasta ja parsakaalimuruja

valkosippasta7.jpg

valkosippasta8.jpg

Tein meille viikonloppuillalliseksi kauan suunnitteilla ollutta valkosipulipastaa. Oikeastaan pastan kanssa tarjottavat parsakaalimuruset olivat alkuperäinen innostuksen lähde, kun aloin pohtia, mihin keksisin niitä yhdistää. Tämä valkosipulipasta ei ole mitään pikaruokaa. Sen valmistukseen kuluu helposti reilu tunti. Lopputulos on kuitenkin kaiken aherruksen arvoinen. Väittäisin, että jopa Akseli Herlevin somessa viime päivinä pyörinyt versio valkosipulipastasta kalpenee tämän rinnalla.  

valkosippasta.jpg

 

Valkosipulipyree | kastikkeen pohja

  • 100 g eli noin 3 valkosipulin kynnet
  • 1 dl kermaa
  • 1 rkl voita
  • 2 tl sitruunamehua
  • ½–1 tl suolaa
  • mustapippuria
     

Aloita pastan valmistus valkosipulipyreen tekemisellä. Kuori valkosipulit ja poista niiden sisältä mahdolliset versot. Laita valkosipulit ja voi pieneen kattilaan. Kaada niiden päälle kerma ja mausta suolalla. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia, kunnes valkosipulit ovat täysin pehmentyneet. Soseuta kerma-valkosipuliseos sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Mausta sitruunamehulla ja mustapippurilla. Tarkasta maku – valkosipulipyree saa olla aika voimakas ja suolainen.

valkosippasta3.jpg

valkosippasta6.jpg

Valkosipulipyreen keittyessä kannatta valmistaa nopeasti parsakaalimuruset. Murusten valmistusohjeeseen törmäsin pari päivää sitten jonkun muun reseptin yhteydessä ja sitä oli pakko päästä kokeilemaan heti. Idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että parsakaalia keitetään vain 1–2 minuuttia, jonka jälkeen siitä leikataan pelkkiä kukintoja irti sahalaitaisella veitsellä. Niin kaunista ja nerokasta.

valkosippasta4.jpg

 

Valkosipulipasta

  • 500 g spagettia
  • 2½ dl valkosipulipyreetä
  • 1 salottisipuli
  • 1 dl vastaraastettua parmesaania
  • ½–1 dl pastan keitinvettä
  • 1 dl persiljasilppua
  • 1 parsakaalin muruset
  • mustapippuria
  • suolaa
     

Keitä spagetti al denteksi paketin ohjeen mukaan runsaasti suolatussa vedessä. Kun pasta on kypsä, ota keitinvettä talteen desilitran verran.

Hienonna salottisipuli ja kuullota sitä pari minuuttia pannulla. Yhdistä sipulisilppu valkosipulipyreen kanssa. Sekoita pyree kypsän spagetin joukkoon isossa kattilassa. Heitä perään vielä parmesaaniraasteet, persiljasilppu sekä loraus pastan keitinvettä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

valkosippasta2.jpg

valkosippasta5.jpg

Lisää parsakaalimuruset annokseen vasta lautasella. Voit laittaa ne kulhossa pöytäänkin niin, että jokainen ruokailija saa lisätä niitä oman maun mukaan.  

P.s. Tämä ei muuten olisi yhtään hullumpi valinta kasvissyöjäperheen pääsiäispöydässä.

koti ruoka-ja-juoma

Testissä Elmun baari

Ravintola-arvio

elmu4.jpg

elmu6.jpg

Minulle tarjoutui tänään huikea tilaisuus päästä maistelemaan Elmun baarin uudistunutta à la cartea. Odotukset olivat kovat, sillä yksi vanha tuttavani oli hehkuttanut Facebookissa paikan kasvisruokalounasta Stadin parhaaksi vain hetkeä aikaisemmin. Elmun ravintola on avattu viime kesän lopussa ja ennen parin viime viikon hypetystä, en ollut kuullut paikasta sanaakaan. 

elmu1.jpg

elmu.jpg

elmu2.jpg

Maistelutilaisuudessa meille oli katettu pöydällinen erilaisia makupaloja uudesta menusta. Ruokakuvia en ehtinyt ottamaan kovin paljoa, koska yksin ja koska noviisi – eikä kymmenien ihmisten nokkimat buffet-salaatit välttämättä enää antaneet ihan realistista kuvaa paikan tasosta, SILLÄ ruokahan oli aivan valtavan hyvää. Annokset olivat tehty laadukkaista perusraaka-aineista (juuri niin kuin kutsussa luvattiin), ne maistuivat hyvältä ja silti jokaisesta annoksesta ruokalajista löytyi jotain mielenkiintoista ja yllättävää.

elmu5.jpg

elmu7.jpg

 

Näihin kiinnitin huomiota | +

  • aito ja konstailematon tunnelma
  • laadukkaat raaka-aineet
  • burgerit
  • edulliset juomat
     

Tykkäsin yllättävän paljon Elmun rosoisesta ja rock-henkisestä tyylistä, vaikka en ehkä kuuluisikaan sen tyypillisimpään asiakaskuntaan. Erityismaininnan arvoista on myös saman tunnelman välittyminen ruoka-annoksiin, joissa jokaisessa oli tyyliin sopivaa särmää. Burgerit olivat mielestäni parhaita, vaikken juuri ikinä syö hampurilaisia muualla kuin niihin erikoistuneissa ravintoloissa. Ainoana miinuksena täytyy tässä yhteydessä mainita huonot veitset – eivät meinanneet leikata rapean burgerisämpylän läpi. Tämä ongelma toistuu kyllä melkeimpä joka toisessa ravintolassa, joten katsoin sen tällä kertaa sormien läpi (ja toivon, että seuraavalla kerralla saan burgerilautaseni kylkeen kunnon sahalaitaterää).

elmu3.jpg

Myös juomat näyttivät olevan varsin kohtuullisissa hinnoissa. Pullollinen talon viiniä irtosi vain 15 eurolla. Laadusta en osaa sanoa tarkemmin, sillä ehdin nauttia vain yhden lasin kuohuvaa ennen kuin äidinvelvollisuuteni käskivät palaamaan kotiin – toinen lapsistamme on kovassa flunssakuumeessa ja toinen yskii niin sitkeää limaa, että oksentaa.

koti ruoka-ja-juoma