Valkosipulipasta ja parsakaalimuruja
Tein meille viikonloppuillalliseksi kauan suunnitteilla ollutta valkosipulipastaa. Oikeastaan pastan kanssa tarjottavat parsakaalimuruset olivat alkuperäinen innostuksen lähde, kun aloin pohtia, mihin keksisin niitä yhdistää. Tämä valkosipulipasta ei ole mitään pikaruokaa. Sen valmistukseen kuluu helposti reilu tunti. Lopputulos on kuitenkin kaiken aherruksen arvoinen. Väittäisin, että jopa Akseli Herlevin somessa viime päivinä pyörinyt versio valkosipulipastasta kalpenee tämän rinnalla.
Valkosipulipyree | kastikkeen pohja
- 100 g eli noin 3 valkosipulin kynnet
- 1 dl kermaa
- 1 rkl voita
- 2 tl sitruunamehua
- ½–1 tl suolaa
- mustapippuria
Aloita pastan valmistus valkosipulipyreen tekemisellä. Kuori valkosipulit ja poista niiden sisältä mahdolliset versot. Laita valkosipulit ja voi pieneen kattilaan. Kaada niiden päälle kerma ja mausta suolalla. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia, kunnes valkosipulit ovat täysin pehmentyneet. Soseuta kerma-valkosipuliseos sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Mausta sitruunamehulla ja mustapippurilla. Tarkasta maku – valkosipulipyree saa olla aika voimakas ja suolainen.
Valkosipulipyreen keittyessä kannatta valmistaa nopeasti parsakaalimuruset. Murusten valmistusohjeeseen törmäsin pari päivää sitten jonkun muun reseptin yhteydessä ja sitä oli pakko päästä kokeilemaan heti. Idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että parsakaalia keitetään vain 1–2 minuuttia, jonka jälkeen siitä leikataan pelkkiä kukintoja irti sahalaitaisella veitsellä. Niin kaunista ja nerokasta.
Valkosipulipasta
- 500 g spagettia
- 2½ dl valkosipulipyreetä
- 1 salottisipuli
- 1 dl vastaraastettua parmesaania
- ½–1 dl pastan keitinvettä
- 1 dl persiljasilppua
- 1 parsakaalin muruset
- mustapippuria
- suolaa
Keitä spagetti al denteksi paketin ohjeen mukaan runsaasti suolatussa vedessä. Kun pasta on kypsä, ota keitinvettä talteen desilitran verran.
Hienonna salottisipuli ja kuullota sitä pari minuuttia pannulla. Yhdistä sipulisilppu valkosipulipyreen kanssa. Sekoita pyree kypsän spagetin joukkoon isossa kattilassa. Heitä perään vielä parmesaaniraasteet, persiljasilppu sekä loraus pastan keitinvettä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Lisää parsakaalimuruset annokseen vasta lautasella. Voit laittaa ne kulhossa pöytäänkin niin, että jokainen ruokailija saa lisätä niitä oman maun mukaan.
P.s. Tämä ei muuten olisi yhtään hullumpi valinta kasvissyöjäperheen pääsiäispöydässä.