Marraskuun ruokahaaste: pasta

Pastahaaste.JPG

Sain paprika–kookos–linssikeittoni kommenttiboksiin aivan mahtavan ilmoituksen, että reseptini oli voittanut lokakuun ruokahaasteen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vastuullani on järjestää seuraavan kuukauden kilpailu. Selasin Kulinaarimuruja -blogista koko ruokahaastehistorian ja iloiseksi yllätyksekseni huomasin, ettei pasta ole koskaan ollut kyseisen kilpailun aiheena.

Pastahaaste2 (1).jpg

Pasta on ihanaa, rakastan pastaa eikä hyviä pastareseptejä voi koskaan olla liikaa, joten haastan teidät kaikki kokkaamaan ja jakamaan parhaat pastareseptinne tämän jutun kommenttikenttään. Ruokahaasteeseen voivat osallistua kaikki blogia pitävät henkilöt – blogin ei siis tarvitse olla ruokablogi. Osallistua saa vain yhdellä reseptillä.

Jos haasteruoan resepti ei ole itse keksitty, on tietenkin kohteliasta mainita ohjeen alkuperä.

Pastahaaste1.JPG

Marraskuun ruokahaasteen osallistuminen tapahtuu 1.11.–24.11.2015 välisenä aikana. Haasteresepti tulee olle julkaistu myös tuolla aikavälillä. Haastepostauksen osoite (URL) ilmoitetaan kommenttina tähän kirjoitukseen. Ruokahaasteeseen osallistuessaan bloggaaja antaa myös luvan lähetetyn linkin takana mahdollisesti löytyvien kuvien käyttöön ja niiden koon muuttamiseen haasteruokien yhteenvedossa.

Julkaisen haasteeseen määräajassa ilmoitettujen ohjeiden yhteenvedon 25.11.2015, jolloin alkaa myös äänestys. Kilpailun järjestäjänä en itse osallistu haasteeseen enkä äänestykseen. Äänestys päättyy 29.11.2015 ja voittaja julkistetaan 30.11.2015. Marraskuun 2015 ruokahaasteen voittaja järjestää joulukuun 2015 ruokahaasteen. Voittajan tulee julkaista uusi ruokahaaste blogissaan viimeistään 4.12.2015. Jos näin ei tapahdu, järjestelyvastuu siirtyy toiseksi sijoittuneelle, sen jälkeen kolmanneksi sijoittuneelle.. ja niin edelleen.

Pastahaaste3.JPG

Blogeissa kiertävät ruokahaasteet ovat valitettavasti kärsineet pienen inflaation vuosien varrella, joten olisi aivan huikeaa, jos osallistuisitte tähän haasteeseen matalalla kynnyksellä. Kokkaillaan niin paljon pastaa, että Barillat loppuvat kauppojen hyllyiltä. Toki myös kaikki gluteenittomat riisi- ja papupastat sopivat joukkoon hyvin – tai vaikkapa kesäkurpitsaspagetti.

P.s. Olen muuten nyt syksyn aikana täysin koukuttunut makean suolaiseen ja superhelppoon gorgonzolapastaan, jonka ohjeen jaan teille lähitulevaisuudessa. Olen valmistanut sitä pahimpina parhaimpina viikkoina lähes joka ilta. Niin usein, että sain jo yhdessä vaiheessa kiellon ostaa mitään sinihomejuustoa kotiimme.

 

 

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen Ajattelin tänään

Ihmeellinen chili–uppomuna–aamiaisleipä

Kirja-arviossa: Arjen superruokaa, Jamie Oliver

Uppomuna4.JPG

Uppomuna11.JPG

Sain viime viikolla kirja-arvioon Jamie Oliverin suomennetun uutuuskirjan, Arjen superruokaa. En ole koskaan ollut mikään suuri Jamie Oliver -fani, enkä entuudestaan ole omistanut yhtään tämän englantilaiset huippukokin ruokakirjaa, joten odotin mielenkiinnolla mitä kirja tulisi pitämään sisällään. Arjen superruoka -kirjan ajatuksena on ollut luoda sellainen teos, joka todistaa, että terveellinen ja ravinteikas ruoka voi olla myös värikästä, hauskaa ja herkullista. 

Kirjassa on lähes 300 sivua ja se pitää sisällään ruokalajeja aina aamiaisesta päivälliseen ja välipaloihin sekä erilaisiin terveysjuomiin. Jokaisessa reseptissä on aina aluksi myös pieni terveystietoisku ja lopussa annoksen tarkat ravintoarvot.

Uppomuna13.JPG

Uppomuna12.JPG

Itse pidin eniten kirjan laajasta ja monipuolisesta aamiaisvalikoimasta. Reseptit herättivät uusilla ja mielenkiintoisilla yhdistelmillään välittömästi kokeilunhaluni. Ensimmäisenä testiin pääsi ihmeellinen chili–uppomuna, joka tarjoillaan aamiaisleivän kanssa. Jamie oli yhdistänyt siihen pienen tomaattisalaatin ja avokadolevitteen. Itseäni ei tomaattien kuoriminen ja nypräily houkutellut, joten korvasin sen luonnollisesti pekonilla. Hyväähän se varmasti olisi myös täysin vegenä.

Uppomuna7.JPG

 

Chili–uppomuna | aamiaisleipä

  • 1 kananmuna
  • 1 ohut pekonifile
  • 1 siivu tuoretta maalaisleipää
  • ½ chili
  • ½ avokado
  • ½ limetin mehut
  • ½ rkl öljyä
  • ripaus suolaa
  • tuoretta korianteria

 

Uppomuna2.JPGAsettele noin 30 senttimetrin pala vahvaa tuorekelmua pöydälle. Hiero siihen vähän öljyä. Viipaloi chili ja ripottele se kelmun keskiosaan. Riko sitten varovasti kananmuna chiliviipaleiden päälle. Mausta pienellä ripauksella suolaa. Kokoa kelmun reunat yhteen ja purista varovasti ulos kananmunan ympärille jäänyt ilma. Solmi kelmusta napakka paketti niin, että muna on tiiviisti sen sisällä.

Uppomuna6.JPG

Uppomuna.JPG

Kiehauta vesi ja jätä keskilämmölle porisemaan. Laita kananmunapussi veteen ja anna kypsyä noin 6 minuutin ajan. Tällöin sisus jää vielä ihanan valuvaksi. Kun kananmuna on valmis, ota se sivuun hieman jäähtymään. Poista tuorekelmu munan ympäriltä leikkaamalla solmun tyvestä varovasti.

Uppomuna1.JPG

Paahda leipä ja levitä sen pinnalle puolikkaan avokadon sisus, joka on murskattu ja maustettu suolalla sekä limetin mehulla. Paista päälle vielä pekoni ja nosta valmis uppomuna leivän kruunuksi. Koristele annos korianterin lehdillä.

Uppomuna8.JPG

Uppomuna9.JPG

Palaan vielä Jamie Oliverin uutuusruokakirjaan sen verran, että haluan mainita toiseksi suosikikseni nousseen kirjassa olvat upean näköiset purkkiin kootut lounassalaatit. Ainoana asia, jota jäin jälkikäteen kuitenkin miettimään oli niiden yllättävän korkeat energiamäärät. Yhdessä annoksessa Jamien marokkolaista lounassalaattia oli kilokaloreita jopa 598 – melkein puolet enemmän kuin big mac -hampurilaisessa. Kevyin oli kreikkalainen salaatti, jonka energiamäärä oli 413 kcal ja kaikki muut siltä väliltä.

Uppomuna3.JPG

Uppomuna5.JPG (Valittaa nainen, joka korvaa tomaatin pekonilla – nuff said.)

Kulttuuri Ruoka ja juoma Kirjat