Tira mi sù — nosta minut ylös

*Uudellenjulkaisu

vanhatiramisu1.jpg

Tiramisù on yksi niistä harvoista jälkiruoista, joita lähes intohimoisesti rakastan. Liian usein olen kuitenkin joutunut pettymään tilattuani sen ravintoloissa jälkiruoaksi, sillä aivan liian usein olen saanut lautaselleni tuhdin, vettyneen, kermaisen ja mauttoman kaloripommin. Surkeimman kokemukseni tiramisùsta sain Manhattanilla Little Italyssä eräässä kehutussa ravintolassa, jossa kyseinen jälkiruoka muistutti lähinnä pullaa, johon oli tehty kolme viiltoa, jotka olivat täytetty makealla kaakaokermalla. Antti on jopa kieltänyt minua tilaamasta ravintolasta tiramisùa, sillä petyn siihen aina (ja lopulta hän joutuu syömään sen pois).

Parhaimmillaan tiramisù on kuitenkin kepeä (kaloreistaan huolimatta!), vahva ja kitkerä, kuten tässä Saku Tuomisen Basta! Italialaisen ruokakulttuurin abc -kirjasta lainaamassani reseptissä.

vanhatiramisu.jpg

 

Tiramisù

  • 2 rkl ( +1tl ) sokeria
  • 4 kananmunankeltuaista
  • 250 g mascarponea
  • 2 dl kuohukermaa
  • Vahvaa tummaa kahvia
  • Rommia tai brandya
  • Savoiardi-keksejä
  • Marsalaviiniä
  • Van Houtenin kaakaojauhetta
  • Tumman suklaan muruja
     

Keitä vahva tumma kahvi ja mausta halutessasi hyvin pienellä määrällä sokeria sekä tilkalla rommia. Asettele keksit vierekkäin suorakaiteen muotoisen astian pohjalle ja kostuta ne märäksi kahvilla. Lisää keksien päälle hieman kaakaojauhetta ja suklaamuruja.

Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi. Lisää joukkoon tilkka marsalaa. Lisää mascarpone ja jatka vatkaamista. Lopuksi lisää kerma ja vatkaa, kunnes seos on pasuhkoa, mutta silti valuvaa.

Levitä seos keksien päälle. Lisää pinnalle reilusti kaakaojauhetta ja laita jääkaappiin jäähtymään vähintään kolmeksi tunniksi.

P.s. Saku Tuomisella on muuten maailman paras maku(aisti). Että kertokaa vaan terveisiä, jos satutte kyseistä tyyppiä tuntemaan.

P.p.s. Huomenna on luvassa ohje kevennettyyn, mutta vähintäänkin yhtä hyvään tiramisùun.

koti ruoka-ja-juoma

Sahrami–savulohipasta

sahramisavulohip1.jpg

sahramisavulohip4.jpg

Olen koko tähänastisen aikuisikäni yrittänyt kehitellä täydellistä savulohipastaa. Sellaista, joka ei olisi liian kermainen, kalaisa, vetelä, mauton tai muistuttaisi makumaailmaltaa perinteistä uunilohta (joka on kyllä omana ruokalajinaan perunoiden kanssa yksi parhaimmista). Yksi suurin erehdykseni oli pitkään tillin ja sitrusten lisääminen kastikkeeseen – kun ei toimi, niin ei todellakaan toimi. Kevyet ruokakermat ja niitä vastaavat ohuet kasvisrasvavalmisteet suosittelen myös heittämään roskakoriin.

sahramisavulohip3.jpg

 

Sahramisavulohipasta | 4 isoa annosta

  • 250 g kylmäsavulohta
  • 400 g farfalle tai muuta pastaa
  • 4 keskikokoista porkkanaa
  • 1 pieni sipuli
  • 1 pieni valkosipulinkynsi
  • 1 dl vastaraastettua parmesaania
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl pastankeitinvettä
  • 0,5 g sahramia
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • suolaa

     

Kuori ja raasta porkkanat karkealla terällä. Hienonna sipuli ja kuori yksi pieni valkosipuli (tai puolikas isommasta). Laita pasta keittymään paketin ohjeen mukaan runsaasti suolattuun veteen. Aloita pastan keittyessä kastikkeen valmistus pannulla.

sahramisavulohip5.jpg

Kuullota voi-ölyseoksessa sipuleita. Murskaa joukkoon valkosipulinkynsi. Lisää muutaman minuutin kuluttua porkkanaraasteet ja pyörittele miedolla lämmöllä 3 minuuttia. Lisää kasvisten joukkoon kerma ja sahrami. Kiehauta ja jätä hyvin miedolle lämmölle odottelemaan.

sahramisavulohip.jpg

Pilko kylmäsavulohifileet saksilla pieneksi silpuksi. Raasta parmesaani. Kun pastankiehumisajasta on jäljellä 2 minuuttia lisää lohenpalat kastikkeeseen ja kypsennä ne miedolla lämmöllä. Yhdistä hyvin valutettu pasta (muista ottaa keitinvettä talteen!) kastikkeen kanssa. Heitä joukkoon parmesaaniraaste sekä pastan keitinvettä. Sekoittele, kunnes pasta on värjäytynyt tasaisesti kaikkialta. Tarkista maku  lisää suolaa ja muutama rouhaus mustapippuria tarvittaessa.

sahramisavulohip2.jpg

Se olisi sitten siinä.

Kiitos 20042015 – lopputulos on jokaisen katkeran epäonnistumisesta arvoinen.

pastamen.jpg

 

 

 

koti ruoka-ja-juoma