Supervihannes–shakshuka

*Uudelleenjulkaisu

Tässä olisi vielä resepti siihen vihreään shakshukaan, josta mainitsin edellisessä ruokapostauksessani.

vscocam-photo-2.jpg

 

Vihreä shakshuka | 24 henkilölle | aamupala

  • 1 nippu lehtimangoldia
  • 1 nippu rucolaa
  • 150 g pinaattia
  • 200 g lehtikaalia
  • 4 kananmunaa
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ½ dl valkoviiniä (ei välttämätön)
  • ½ dl kermaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl voita
  • ripaus muskottipähkinää
  • mustapippuria
  • suolaa
     

Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä pannulla miedolla lämmöllä oliiviöljyssä. Lisää joukkoon ruodittu ja karkeasti pilkottu lehtikaali sekä voi. Anna pehmetä muutaman minuutin ajan. Revi joukkoon kevyesti pinaatti, rucola ja lehtimangoldian lehdet. Anna hautua, kunnes kasvikset ovat pehmentyneet noin puoleen koostaan. Lisää sitten kerma ja mausta. Kiehauta ja jätä hautumaan 10 minuutiksi miedolle lämmölle. Tee kolot kananmunille ja lisää ne kasvisten pinnalle. Ruoka on valmis, kun kananmunien valkuainen on hyytynyt, mutta keltuainen on vielä mukavan löysä.

Tarjoile välittömästi!

vscocam-photo-5.jpg

Teimme tätä viikonloppuna brunssille. Terveellisempi vaihtoehto tavalliselle pekoniaamiaiselle ja vähintäänkin yhtä maukas ellei jopa maukkaampi. Kylkeen sopii hyvin lasi itse puristettua appelsiinimehua ja makeampi maalaisleipä – miksei jopa lasi hyvää cavaa.

vscocam-photo-1.jpg

Olen muuten jäänyt täysin koukkuun kaikkien supervihannesten valmistamiseen. Tykkään perehtyä käyttämiini raaka-aineisiin hyvinkin perusteellisesti ennen ruoanlaittoa. Se on toki johtanut nyt siihen, että viikon kauppalista tekemiseen ja ruokien suunnitteluun menee tuplasti kauemmin aikaa… 

..mutta mitäpä sitä murehtimaan, jos kerran ruoanlaittoa jo muutenkin rakastaa.

Koti Ruoka ja juoma

Chorizo–shakshuka ja korianterijogurtti

shakshuka1.jpg

shakshuka5.jpg

Tein ensimmäistä kertaa shakshukaa viime syksynä, kun etsin jotain uutta ja mielenkiintoista kasvisruokaa lautasellemme. Se oli hyvää, mutta jotenkin jäin haaveilemaan vielä mausteisemmasta ja tuhdimmasta versiosta. Meille oli jäänyt viikonlopusta yli muutama raaka chorizo ja päätin valmistaa niistä unettomina öinä mielessäni suunnittelemaani chorizo-shakshukaa.

Nille, jotka eivät vielä ole törmänneet shakshukaan, haluaisin kertoa, että kyseessä on alunperin tunisialainen ruokalaji, joka on erityisen suosittua muun muassa Israelissa ja Lähi-idässä, jossa se tosin nautitaan yleensä aamiaisena. Shakshuka sopii kuitenkin päivän jokaiselle aterialle ja sitä on varioitu runsaasti. Pääelementtinä on kuitenkin lähes aina* mausteinen tomaattikastikeseos, jonka päälle kypsennetään muutama kananmuna.

shakshuka8.jpg

 

Chorizo–shakshuka | 24 henkilölle | uuni 180 °C

  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 punaista suippopaprikaa
  • 1 chilipaprika
  • 1 tlk kokonaisia tomaatteja mehussaan
  • 240 g raakamakkaraa, chorizoa
  • 2–4 kananmunaa
  • 1 tl kuminansiemeniä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl cayannepippuria
  • 2 tl tummaa sokeria
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
     

Esivalmistele kasvikset: hienonna sipulit ja valkosipulit, pilko paprikat ja saksi tölkkitomaatteja vähän pienemmiksi kulhossa. Purista chorizo kuoristaan pieniksi palloiksi. Laita uuni lämpenemään.

shakshuka13.jpg

shakshuka12.jpg

Lämmitä liedellä pannu, lisää oliiviöljy ja kuminansiemenet – anna paistua hetken, jotta maut aukenevat. Lisää sipulit, valkosipulit ja chili. Kuullota, mutta varo ruskistamasta. Lisää vielä paprikat ja chorizon palaset. Paista viitisen minuuttia. Lisää sitten joukkoon tomaatit mehuineen sekä loput mausteista. Anna hautua 20 minuuttia: ensimmäiset 10 minuuttia kannen alla, seuraavat ilman kantta. Tarkista maku.

shakshuka2.jpg

Tee tomaattikastikkeeseen yhtä monta kuoppaa kuin kananmunia on. Riko munat yksitellen jokaiseen. Siirrä uuniin noin 8–10 minuutiksi. Kananmunat (ja ruoka) ovat valmiita, kun valkuainen on asettunut, mutta keltuainen saa jäädä valuvaksi.

Tarjoile suoraan kuumalta pannulta korianterijogurtin ja naanleivän kanssa.

shakshuka4.jpg

shakshuka14.jpg

Jos ei ole aikaa (tai halua) hakea naanleipää lähimmästä intialaisesta ravintolasta, toimii kaupan valmisleipä parhaiten, kun vuolee pintaan muutaman voinokareen ja lämmittää kiertoilmalla uunissa 200 °C pari minuuttia.

shakshuka6.jpg

 

Korianterijogurtti

  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 dl tuoretta korianterisilppua
  • 2 tl limetinmehua
  • 1 tl limetinkuoriraastetta
  • 2 tl ruokokidesokeria
  • mustapippuria
  • suolaa
     

Hienonna korianteri, purista limetin mehu ja raasta vähän sen kuorta. Sekoita kaikki kastikeainekset keskenään. Tarkista maku.

shakshuka3.jpg

shakshuka10.jpg

shakshuka11.jpg

Säästän muuten yleensä yrttipuskien jämävarret pöytäkoristeina ruokailun ajaksi. Ne ovat mielestäni jotenkin hurjan kauniita ja antavat aivan mielettömän tuoksun, joka voimistaa ruoailukokemusta entisestään  nautintoa kaikille aisteille. 

shakshuka7.jpg*Huomenna jaan vanhasta blogistani reseptin ihan taivaallisen hyvään vihreän shakshukan. Se on todellinen aamupalapöydän terveyspommi.

Koti Ruoka ja juoma