Testissä: Stadin paras makkara

Yhteistyössä FERI’s Handmade Sausages

stadinparasmakkara2015.JPG

Ferissausages1.JPG

Elokuun 4. päivänä vietettiin ensimmäistä virallista Makkarapäivää Helsingin Sompasaaressa. Tapahtuman yhteydessä kilpailtiin myös Stadin parhaan makkaran -tittelistä ja voittjaksi valikoitu 25 eri makkaran joukosta Feri’s Hungarian Hot Paprika, voimakasmausteinen artesaanimakkara. Pääsin juuri ennen lomareissuani tutustumaan itse makkaranvalmistajaan, Ferenc Vilisicsiin ja siihen, kuinka tuota Makkarapäivän tuomariston napakympiksi ylistämää herkkupalaa valmistetaan.

Ferissausages.JPG

FERI’s Sausagesin perustaja Ferenc Vilisicsin on Unkarista kotoisin oleva ympäristötieteiden tohtori ja toimii myös muun muassa Slow Food Helsingin puheenjohtajana. Ferenc on intohimoinen ruoanlaittaja, ja hän on vuosien varrella sukeltanut koko ajan syvemmälle ruokamaailmaan. Alunperin Vilisics ryhtyi tekemään raakamakkaroita ystäviensä ja vaimonsa kanssa omille illallisilleen. Myöhemmin he ovat osallistuneet myös Ravintolapäivään, jolloin makkaroiden suuri suosio vakuutti siitä, että niiden valmistaminen kannattaisi myös omana toimenaan. FERI’s Handmade Sausages on perustettu vain muutamia kuukausia sitten.

Ferissausages6.JPG

FERI’s makkaroita on tällä hetkellä saatavilla 15 eri tyyppiä, joista jokaisen Ferenc itse valmistaa käsityönä. Makkaroiden raaka-aineet ovat laadultaan parhaita ja hyvin tarkoin valikoituja. Makkaran valmistusprojektia oli itseasiassa erittäin mielenkiintoista seurata, sillä en ole koskaan itse valmistanut omia makkaroita. Vilisics toimii myös kouluttajana Arbisin kautta järjestettävillä makkaranvalmistuskursseilla, jotka ovat olleet huippusuosittuja. 

Ferissausages23.JPG

Ferissausages4.JPGYhden päivän aikana Ferencin keittiöstä valmistuu keskimäärin noin 50–60 kg itsetehtyä raakamakkaraa.

Ferissausages7.JPG

Vierailuni päätteeksi sain mukaani testattavaksi kolmea erilaista FERI’s Sausagea: Hungarian Hot Paprikaa, Filipino Logganisaa ja Feri’s Lamb -lammasmakkaraa. Valmistin ne heti pikemmiten, kun pääsin kotiin, sillä olin ehtinyt maistaa yhtä makkaroista jo keittiöllä ja se oli jotain aivan järkyttävän hyvää.

Ferissausages3.JPG

Maistelin makkaroita hyvin kevyen kaalisalaatin ja kuivattujen omenamurusten kera, sillä halusin nautiskella makkaran omasta mausta mahdollisimman paljon. Sinaappi lautasella oli jopa vähän tarpeeton. Parhaiten se sopi mielestäni Feri’s Lamb -lammasmakkaran kylkeen, jossa maistui myös ihanasti tuoreen rosmariinin maku. Kanssamaistelijoistani tämä makkara oli lopulta kaikista paras, mutta itselleni Hungarian täydellisesti Hot Paprika oli juuri niin hyvä kuin etukäteishehkutukset antoivat odottaa. Yllättävin maku oli taas Filipino Logganistasta, jossa siirappimainen makeus ja chilin voimakas tulisuus yhdistyi suolaiseen porsasmakkaraan. Voisin helposti kuvitella sen olevan grillibileiden puhutuin makupala.

Stadinparasmakkara.JPG

FERI’s Sausageja on mahdollista hankkia ottamalla yhteyden suoraan Ferenc Vilisicsiin. Hänen yhteystietonsa sekä koko makkaravalikoima on löydettävissä yrityksen facebook-sivuilla. FERI’sin nettisivut ovat vielä toistaiseksi työnalla. Makkaroiden kilohinta on veroineen 17 euroa, säilyvyys jääkaapissa 5 vuorokautta ja niitä myydään 700 g pakkauksissa. Ferenc kiertää myös markkinoimassa makkaroitaan ainakin pk-seurun ruokakaupoissa, joten kylmähyllyjä ja tuote-esittelijöitä kannattaa tiirailla aina välillä myös sillä silmällä. Kaupoissa on saatavilla myös pienempiä pakkauskokoja. 

Stadinparasmakkara3.JPG

I think I just found my sausage partner fo’ life!

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.