Lempimauste / Dukkah spice

dukkah_suvisurlevif.jpg

 

Minulla on tapana jumittaa ruoka-aineissa ja mausteissa, joista pidän. Sain mieheltä juuri kiellon käyttää säilöttyjä sitruunoita ihan joka paikassa, ja tein taas viime kesänä löytämääni dukkah-mausteseosta, johon jäin pahasti koukkuun. Yllätin itseni viimeksi syömästä tätä maustetta jopa suoraan lusikalla purkista kesäyön pikkutunneilla. 

Dukkah on egyptiläinen mausteseos, johon ei ole yhtä reseptiä, vaan paahdettuja pähkinöitä, mausteita ja yrttejä voi sekoittaa oman mieltymyksensä mukaan. Tyypillisesti dukkahia käytetään oliiviöljyn kanssa dippinä leivälle ja vihanneksille, mutta olen itse mieltynyt siihen salaatin päällä. Alhaalla on perusohje, joskin myönnän, että mittaat kaikki aika mututuntumalla. Jaan vielä 3 erilaista salaattireseptiä, jotka ovat omat suosikkini dukkahin kanssa.

Pidän seoksesta, johon tulee manteleita, hasselpähkinöitä, juustokuminansiemeniä, korianterinsiemeniä, seesaminsiemeniä, mustapippuria, suolaa ja aavistus sokeria. Mukaan voi näiden lisäksi kokeilla esimerkiksi kuivattua minttua tai oreganoa, za’atar-seosta, mustia sipulinsiemeniä, fenkolinsiemeniä tai erilaisia pähkinöitä, kuten pinjansiemeniä. 

Dukkahin juju on käyttää kokonaisia mausteita ja pähkinöitä, paahtaa ne tuoksuviksi ja ja murskata sitten seokseksi. Vältän itse valmiiksi jauhettuja tai murskattuja mausteita ja pähkinöitä, koska niiden maku on yleensä hävinnyt jauhamisen mukana. Suosittelen myös kaikkien mausteiden ja pähkinöiden paahtamista erikseen, jotta kaikki paahtuvat sopivaksi, mausteet palavat ennen kuin esimerkiksi mantelit ovat paahtuneet.

Ohjeella tulee viitisen desiä valmista seosta. Kovin isoa satsia ei kerralla kannata tehdä, koska maut häviävät pikkuhiljaa pois. Säilytän itse dukkahia jääkaapissa lasipurkissa, jotta pähkinöiden rasvat eivät härskiinny. Seos säilyy maistuvana kuukauden verran.

Dukkah (reilu 5 dl valmista seosta)

2 dl manteleita
2 dl hasselpähkinöitä
1 dl seesaminsiemeniä
2 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl juustokuminansiemeniä
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl suolaa + 1 tl sokeria tai maun mukaan

Paahda pähkinät ja mausteet tuoksuvaksi keskikuumalla pannulla, varo polttamasta. Murskaa kaikki morttelissa tai tehosekoittimessa ja sekoita keskenään. Säilytä purkissa viileässä.

 

*

Dukkah is my very favorite condiment to summer salads. 

 

 

 

 

hyvinvointi mieli ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.