Lempimauste / Dukkah spice

dukkah_suvisurlevif.jpg

 

Minulla on tapana jumittaa ruoka-aineissa ja mausteissa, joista pidän. Sain mieheltä juuri kiellon käyttää säilöttyjä sitruunoita ihan joka paikassa, ja tein taas viime kesänä löytämääni dukkah-mausteseosta, johon jäin pahasti koukkuun. Yllätin itseni viimeksi syömästä tätä maustetta jopa suoraan lusikalla purkista kesäyön pikkutunneilla. 

Dukkah on egyptiläinen mausteseos, johon ei ole yhtä reseptiä, vaan paahdettuja pähkinöitä, mausteita ja yrttejä voi sekoittaa oman mieltymyksensä mukaan. Tyypillisesti dukkahia käytetään oliiviöljyn kanssa dippinä leivälle ja vihanneksille, mutta olen itse mieltynyt siihen salaatin päällä. Alhaalla on perusohje, joskin myönnän, että mittaat kaikki aika mututuntumalla. Jaan vielä 3 erilaista salaattireseptiä, jotka ovat omat suosikkini dukkahin kanssa.

Pidän seoksesta, johon tulee manteleita, hasselpähkinöitä, juustokuminansiemeniä, korianterinsiemeniä, seesaminsiemeniä, mustapippuria, suolaa ja aavistus sokeria. Mukaan voi näiden lisäksi kokeilla esimerkiksi kuivattua minttua tai oreganoa, za’atar-seosta, mustia sipulinsiemeniä, fenkolinsiemeniä tai erilaisia pähkinöitä, kuten pinjansiemeniä. 

Dukkahin juju on käyttää kokonaisia mausteita ja pähkinöitä, paahtaa ne tuoksuviksi ja ja murskata sitten seokseksi. Vältän itse valmiiksi jauhettuja tai murskattuja mausteita ja pähkinöitä, koska niiden maku on yleensä hävinnyt jauhamisen mukana. Suosittelen myös kaikkien mausteiden ja pähkinöiden paahtamista erikseen, jotta kaikki paahtuvat sopivaksi, mausteet palavat ennen kuin esimerkiksi mantelit ovat paahtuneet.

Ohjeella tulee viitisen desiä valmista seosta. Kovin isoa satsia ei kerralla kannata tehdä, koska maut häviävät pikkuhiljaa pois. Säilytän itse dukkahia jääkaapissa lasipurkissa, jotta pähkinöiden rasvat eivät härskiinny. Seos säilyy maistuvana kuukauden verran.

Dukkah (reilu 5 dl valmista seosta)

2 dl manteleita
2 dl hasselpähkinöitä
1 dl seesaminsiemeniä
2 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl juustokuminansiemeniä
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl suolaa + 1 tl sokeria tai maun mukaan

Paahda pähkinät ja mausteet tuoksuvaksi keskikuumalla pannulla, varo polttamasta. Murskaa kaikki morttelissa tai tehosekoittimessa ja sekoita keskenään. Säilytä purkissa viileässä.

 

*

Dukkah is my very favorite condiment to summer salads. 

 

 

 

 

Kommentit (15)
  1. Hmm, luin hätäisesti ja laitoin kuminansiemeniä, olisko siis pitänyt laittaa juustokuminansiemeniä?

    1. Kirjoitin ohjeen näköjään myös hätäisesti, enkä tajunnut lisätä juusto-etuliitettä, eli juustokumina oli tässä se, jota ajettiin takaa. Tuleepahan taas tsekattua ohjeet vähän tarkemmin, ainakin hetken aikaa 🙂

      Mutta mainitsinkin tuolla edellisessä kommentissa, että koklaan kyllä nyt itsekin ihan tavallista kuminaa. Dukkahiin voi pistää aika liberaalisti vähän sitä sun tätä. 

      1. Tuli ihan hyvää tuolla tavallisellakin kuminalla! Se on oikeastaan mun keittiössä harvinaisempi tuote kuin jeera. Mut tätä tehdään varmaan uudestaankin ja silloin kokeilen juustokuminaa.

        Ps. tein äsken välipalaleipiä, päälle avokadoa ja avokadon päälle kerros dukkahia. Hyvää! Kiitos reseptistä 🙂

  2. Kiitos taas ihanasta reseptistä. Päätin kokeilla sitä, mutta ulkomuisti petti ja kaapista löytyikin anista eikä kuminaa. 😀 Laitoin sitten sitä, syteen tai saveen. Hyvää tuli siitäkin. Sitähän voisi kehitellä kaikkia ihania omia pähkinäisiä mausteseoksia muutenkin.

    On pitänyt myös kehua Trendissä olevaa palstaasi, tosi kivoja juttuja sulla ja myös ne Kirsikan kanssa yhdessä tehdyt ovat oikein kauniita ja oivaltavia. Huomaa, että on oikeasti mietitty ja nähty vaivaa niiden kaikkien eteen. <3

    1. Korjasinkin tuonne ohjeeseen jo, eli ohjeen kumina on jeeraa, eikä sitä perinteistä suomalaista kuminaa. Mutta en mene sanomaan, etteikö perinteinenkin kumina sopisi – täytyy kokeilla itse miltä maistuu! Ja anis kuulostaa itseasiassa aika hauskalta tvistiltä.

      Ja kiitoksia ihanasta palstapalautteesta, välitän Kirsikallekin. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *