Päiväkotielämään valmistautumista

Meillä on aivan pian edessä uusi arki, kun lapset lähtevät päiväkotiin. Uudenlainen arki otetaan vastaan toiveikkain, mutta toisaalta aika jännittävin fiiliksin.

Toisaalta minua helpottaa kovasti se, että tämä on toinen kerta kun painiskelen samojen asioiden äärellä. Esikoisemme ehti olla päiväkodissa lähes vuoden, ennen kuin kuopus syntyi. Vaikka tämä asia ei ole meidän perheessä uusi, on silti tilanne aivan kutkuttavan jännä ja tietyllä tapaa uudenlainen tilanne. Onhan päiväkotiin lähtijöitä nyt kaksi.

Tällä kertaa asiaa helpottaa kovasti se, että heitä tosiaan on se kaksi. Pojat menevät juuri valmistuvaan, uuteen yksityiseen päiväkotiin. He pääsevät sisarusryhmään. Kuopuksemme on iältään vasta 1v 1kk joten mielestäni sisarusryhmä on aivan super ihana juttu. Lapset, varsinkin pienempi voi tukeutua veljeensä ja näin aloitus voi sujua helpommin. Toinen asia mikä helpottaa kovasti alkua ja on ihana asia, on se, että poikien ystävät tulevat samaan ryhmään. Vaikka lapset tutustuvatkin tosi hyvin aina uusiin ihmiseen, tuo tutut ihmiset sen turvan aloitukseen. Onhan kaikki muu ihan uutta ja ihmeellistä.

Mistä kaikki alkaa?

Aivan ensimmäiseksi meidän vanhempien täytyi ottaa selvää meidän kunnassa olevista hoitopaikoista. Päättää halutaanko hakea lapset perhepäivähoitajalle vai päiväkotiin. Miettiä se millaista hoitoa tarvitsemme lapsillemme. Osa paikoista ovat vuoropäivähoitopaikkoja, jotkin paikat ovat auki jopa ympäri vuorokauden. Me tarvitsemme vain päivähoitoa, sillä minulla on päivätyö. Sitten vielä se, halutaanko me hakea lapsia kunnalliseen vai yksityiseen päivähoitoon. Tietysti itse näihin ei välttämättä voi vaikuttaa, vaan hoitopaikka määräytyy myös sen perusteella missä on vapaita paikkoja.

Me valitsimme yksityisen päiväkodin ja teimme hakemuksen päiväkotiin suoraan heidän omilla nettisivuilla. Hakemuksessa täytyi ilmoittaa kuinka monta päivää tai tuntia kuukaudessa me tervitsemme hoitoa lapsillemme. Me otimme hoitoa alkuun 10 päivää kuukaudessa ja nostamme loppusyksystä hoidontarpeen 15 päivään kuukaudessa. Se riittää meille, sillä miehelläni on myös arkivapaita. Tunteja hoitopäivään meidän täytyy lapsille ottaa 8-10, sillä minulla on pitkät työpäivät.

Päiväkotia ja perhepäivähoitoa vertailevaan, henkilökohtaisia ajatuksia esille tuovaan postaukseeni pääset tästä.

Mitä ennen aloitusta täytyy tehdä?

On paljon asioita mitä täytyy ennen päiväkodin aloitusta muistaa tehdä. Koska valitsimme yksityisen päiväkodin, meidän täytyi hakea kunnalta palveluseteli. Palveluseteli oikeuttaa meidät siihen, että kunta maksaa osan päivähoitomaksuista. Näin ollen yksityinen päivähoito tulee meille samanhintaiseksi, kuin kunnallinen hoito tulisi.

Olen selvitellyt paljon asioita, soitellut päiväkodin johtajalle ja saanut sitä kautta tietää käytännön asioista. Jokaisessa päiväkodissa voi olla omia käytäntöjä, mutta yleiset asiat yleensä hoidetaan aika pitkälti samanlailla.

Lapsille täytyy hankkia vaatteet ja asusteet jokaiseen säähän. Aluksi tarvitaan sadevaatteet, välikausivaatteet, vedenpitävät kengät, puuvillainen pipo sekä vaatteet vähän lämpimämpiin päiviin. Olen käyttänyt lapsilla vedenpitäviä välikausikenkiä, joten kumisaappaita ei tarvitse välttämättä kuin ihan loskakeleille. Me ollaan tykätty Reiman Patter kengistä ja ne meillä on odottamassa myös tätä syksyä. Välikausihaalareita meillä on ollut yleensä kaksi. Kuorihaalari lämpimämmille ilmoille ja soft shell haalari viileimmille ilmoille. Kylmemmille syksypäiville olemme hankkineet merinovillaiset asusteet ja välikerrastot.

Sisällä lapsilla on hyvä olla päällä joustavat, helpot ja mukavat vaatteet. Helpot vaatteet, esimerkiksi housut ja paita helpottaa myös vessassakäyntiä tai vaipanvaihtoa. Joissakin päiväkodeissa suositellaan sisätossuja.

Olen alkanut ajatella jo talvikamppeitakin, sillä siihen ei mene pitkään, kun tulee ensimmäiset pakkaset ja niitä tarvitaan. Onneksi kaapista löytyy kuopukselle esikoisen vanhoja varusteita ja esikoiselle menee monet varusteet viime talvelta.

Talvelle olen hankkinut yleensä kaksi toppahaalaria. Toisen paremman ja toisen ns. huonomman, jota voi käyttää silloin, kuin maa on jäässä, mutta lunta ei juurikaan vielä ole. Silloin puku kuluu kovasti, varsinkin jos lapsi on todella kova menemään maassa. Loskakeleille olemme valinneet lapsille lämpökumpparit, ne menevät myös pakkassäällä ja ovat olleet aivan mahtavat. Meillä on monena talvena ollut käytössä Viking thermo lämpökumpparit, niille iso suositus. Kovilla pakkasille meillä on ollut käytössä perinteiset Kuomat.

Lähes kaikki varusteet ja vaatteet kannattaa merkata. Markkinoilla on monta yritystä jotka myyvät verkkokaupoissa valmiita nimitarroja omilla nimillä. Me ollaan tilattu tarrat nimilappu.fi verkkokaupasta. Hädän tullen myös ihoteippi ajaa asian. Sukkia ja alushousuja en ole merkannut, mutta varsinkin ulkovarusteet sekä päällysvaatteet kannattaa merkata, ettei vaatteet vaihdu muiden lasten vaatteiden kanssa.

Muuta huomioitavaa

Jos lapsella on jokin tärkeä esine tai unikaveri, on se kiva ottaa päiväkotiin mukaan. Jos lapsi syö tuttia, on päiväkotiin hyvä varata omat tutit ja varatutti joka on aina päiväkodilla. Jos lapsi käyttää vaippoja, täytyy vaipat yleensä viedä itse. Hoitajat suosivat usein teippivaippoja. Näin vaipanvaihossa kaikkia vaatteita ei tarvitse riisua kokonaan. Varavaatteita kannattaa olla lapselle päiväkodilla ainakin yksi vaatekerta. Itse olemme pitäneet päiväkodilla myös varalla lämpimiä vaatteita, erilaisia kenkiä sekä sadevaatteita jatkuvasti, sillä koskaan ei tiedä kuinka sää muuttuu.

Kun päiväkoti alkaa

Ennen päiväkodin alkua olemme halunneet käydä tutustumassa päiväkotiin lasten kanssa. Itse olen varannut kaksi vapaapäivää päiväkodin alkuun, jolloin käyn lasten kanssa päiväkodilla. Toisena päivänä tutustumme paikkaan lasten kanssa yhdessä ja toisena päivänä meinasin jättää lapset hetkeksi tutustumaan ilman minua. Luulen, että lasten on mukavampi aloittaa hoito, kun he ovat nähneet paikan ja hoitajat jo ennestään.

Ensimmäisenä hoitopäivän aamuna tunteet saattavat olla pinnalla molemmilla, niin äidillä kuin lapsillakin. Sen olen kuitenkin oppinut, että vaikka lapset jäisivät itkien hoitoon, on pakko vaan pitää pää kylmänä ja lähteä pois tilanteessa halien ja heippojen jälkeen. Yleensä lapset rauhoittuvat, kun vanhemmat häviävät näkyvistä. Niin meillä ainakin on käynyt. Sekin on tietysti lapsi kohtaista. Minä kuitenkin näin oman lapseni kasvoilta, kuinka itku oli vain jäähyväisitkua, ei oikeasti paniikinomaista. Tähän tilanteeseen vaikuttaa mielestäni tosi paljon myös se kuinka hoitajat käyttäytyvät, sekä kuinka he ottavat lapsen vastaan. Jos lapsella on mielestään turvallinen olo jäädä hoitopaikkaan, hän varmasti jää sinne mielellään, ainakin muutamien päivien tai viikkojen kuluttua. Myös vanhemman itsensä tyyneys vaikuttaa lapseen. Lapsi vaistoaa vanhemmistaan, jos he ovat peloissaan ja huonolla asenteella päiväkotia kohtaan. Täytyy vain olla tosi reipas ja uskoa, että kaikki menee hyvin.

Ensimmäiset illat päiväkodin aloituksen jälkeen voi vierähtää lapsen kanssa sylikkäin ja läheisyyttä tankaten. Mielestäni se kuitenkin on todellakin hyväksyttävää ja molemmin puolin ihanaa. Kun lapsen elämässä tapahtuu niin iso muutos, on asiaa pakko antaa aikaa sulatella.

Tsemppiä samassa tilanteessa painiskeleville vanhemmille. Kyllä me selvitään!

Suvi

perhe vanhemmuus lapset ystavat-ja-perhe
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *