Laihduttajan sal(a)inen ase

 

20140607_200440.jpg

Olen tässä jo tovin harrastanut tavoitteellisesti liikuntaa. Ensimmäisen kerran sain salikärpäsen pureman lähes kaksi vuotta sitten toisen lapseni syntymän jälkeen, kun järjetön määrä raskauskiloja alkoi kirjaimellisesti painaa. Aluksi ramppasin tunnollisesti erilaisissa jumpissa (bodypump, core-treeni, jooga, body-balance, body-combat, body-attack), mikä tuottikin hyvin tulosta laihduttajan päämääriä ajatellen. Jossain vaiheessa kiinnostuin kuitenkin enemmän painotreenistä ja raskaammilla painoilla treenaamisesta. Ihailin älyttömästi kaltaisiani nuoria naisia, joilla oli paitsi kauniin lihaksikas kroppa, myös valtavasti voimaa. 

20140607_200729.jpg

 Itselläni ensisijainen syy liikkumiseen oli ja on ollut painonpudotus. Raskauskilot ovat istuneet harvinaisen tiukassa, ja viimeinen kymppi pitäisi vielä sulatella. Ihan puhtaan esteettisistä syistä on lähdetty liikkeelle, mutta tärkeä pointti oli myös fyysinen terveys ja jaksaminen. Nykyään haluan pitää tavoitteet mieluummin positiivisella tavalla mielessä: pyrin nostamaan enemmän ja olemaan fyysisesti vahvempi sen sijaan, että tuijottaisin orjallisesti pudotettavien kilojen määrää. Tämän tavoitteen mielessäpitäminen on motivoinut liikuntaan ihan eri tavalla kuin ikinä aiemmin, ja menenkin aina salille kun vain mahdollista. Joskus joka päivä. Mutta, kuten sanonta kuuluu, suuri osa laihdutuksesta tapahtuu salin sijaan kotikeittiössä. Tiedostin aina olevani sokerihiiri, ja ainoa tapa a) syödä terveellisesti ja b) pudottaa sitä painoa olisi pitää ruokapäiväkirjaa.  

20140607_201104.jpg

20140607_201722.jpg

Viime aikoina kehitystä on tapahtunut valtavasti lihasmassan suhteen. Kova treeni neljästä viiteen kertaan viikossa on tuottanut tulosta: huomaan keskivartalon vahvistuneen, ja sekä jalkoihin että eritoten käsiin on tullut valtavasti lihasta. Läskikin alkaa sieltä hiljalleen väistyä, ja varsinkin käsiosastolla on tapahtunut huomattavaa kiinteytymistä. Hienointa on se tunne, kun saa vedettyä leukoja ennätysmäärän, nostettua taas enemmän penkistä tai tehtyä kolme minuutin lankkusarjaa ihan ongelmitta (aluksi 30 sekuntiakin oli niin kova suoritus, että itku tuli). Ruokapuolen suhteen sen sijaan olisi roimasti petrattavaa. Kesäaikaan tuli syötyä epäsäännöllisesti, ja myönnettäköön, Suomessa käynnin aikana muutama Fazerin levy meni alas ihan kertaheitolla. Nyt olen taas päässyt syömisen suhteen takaisin ruotuun ja alkanut käyttämään pientä PT:n vinkkaamaa salaista asetta painonpudotuksesta.

 

20140607_202525.jpg

20140607_202536.jpg

 

Laihduttajan apuvälineenä on toiminut loistava, ilmainen sovellus nimeltään MyFitnessPal. Se on käytännössä ruoka- ja liikuntapäiväkirja, johon syötetään tarkasti päivän syömiset ja liikunnat. Appi tulkitsee tulokset oman lähtöpainon ja tavoitteiden mukaan. Sovellus myös analysoi tarkasti paitsi kalorit, myös saadut ravintoarvot. Tällä hetkellä omalla kohdallani näyttää siltä, että vitamiinit ja proteiinit tulevat suositusten mukaisesti täyteen, hiilareita syön usein liikaa (pääasiassa syypää on sokeri) ja rasvaa en saa tarpeeksi. Vaikka olen taas käyttänyt sovellusta jo yli viikon ja syön päivittäin eri ruokia, ravintoarvojen suhteen päivät näyttävät hyvin samanlaisilta. Nämä omat kaavat on hyvä tunnistaa, jotta muutoksia olisi helpompi. Tällä hetkellä laskettu kaloritarpeeni on 1500 kcal päivässä, ja olen pysynyt siinä liikunnan ansiosta todella hyvin, usein olen jäänyt parisataa kaloria allekin. 

Olen yleensä ollut muutosvastarintainen kaikkien mobiilisovellusten suhteen, sillä suosin monessakin asiassa ihan old-school-paperiversiota. Tämä sovellus kuitenkin on naurettavan helppo käyttää: se löytää viivakoodin perusteella vaivatta tuotteen kuin tuotteen, ja tarjoaa valmiiksi järkevän annoskoon. Näin ollen ei mene aikaa kalorien pähkäilyyn ja ravintoarvojen analysointiin, vaan sovellus tekee sen puolestasi. Suosittelen kokemaan! On yllättävän koukuttavaa joutua raportoimaan orjallisesti jokainen suupala – kummasti alkaa tekemään vähemmän mieli suklaata, kun tietää sen sisältävän enemmän kaloreita kuin kolminkertaisesti suurempi ja paljon ravintorikkaampi päivällinen.

 

Kuvat: Kesäkuinen iltalenkki kauniissa Etelä-Suomessa

 

Kommentit (4)
 1. Piti heti itselläkin käydä lataamassa tuo sovellus;). Itellä kans on kova motivaatio treenata, mutta ongelmana on syöminen. Liikaa hiilareita ja sokeririippuvuus.. Tsemppiä sulle treenaamiseen 🙂

  1. Tuo on kyllä sellanen sovellus et jos sitä orjallisesti täyttää niin ei voi mennä pieleen! Mulle toi on ainakin toiminut hyvin kun tykkään dokumentoida edistystä. Treenitkin saa kätevästi samaan niputettua. 🙂 toivottavasti tästä on sulle hyötyä!

 2. Hanne, naa kuvat on niin kauniita etta tuli ihan tippa silmaan aamukahvia juodessani!! Olen itsekkin kotoisin Etela Suomesta ja tulee koti-ikava katellessa. Laihduttamisesta sen verran etta ma ennen laskin kaloreita,pihtasin kaikesta mista tykkasin ja sitten se aina repesi siihen etta olin niin vihainen kun ei mitaan saanut syoda muka mista tykkasin.Vaihdoinkin kaikki light ja fat-free jutut oikeisiin, luomu-aineisiin, jatit sokerittomat purukumit ja juomat hyllyyyn ja kilot katosivat kun olin paljon tyytyvaisempi vahempaan maaraan kunnollista ruokaa. Ei tamakaan kaikille sovi,mutta niinkuin osviittana sulle. Olet kaunis nainen vaikka et kiloakaan karistaisi! Ei kaikkien tartte olla laihuliineja!

  1. Ihanaa, että joku jakaa tämän paikan kauneuden kanssani! 🙂 Tämä on ihan muutaman kilometrin päässä vanhempieni luota. Taidan olla vähän landepaukku, mutta näissä maisemissa on jotain maagista!

   Mitä kaloreihin tulee, lasken niitä nyt ensimmäistä kertaa elämässä. Hyviä tuloksia sain myös vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, jossa kaloreita ei katsottu ollenkaan. Siinä mielessä nämä kalorilaskurin tulokset puhuvat samaa totuutta: mulle hiilarit on se heikkous, ja mulle sopii parhaiten niitten vähentäminen. Mä en myöskään usko light-tuotteisiin. Pyrin pitämään ruokavalion arkena aika tiukasti terveellisenä, mutta viikonloppuisin syön sitten vähän vapaammin. Kulinaristina ja himokokkina olisi aika hankalaa lähteä hirmu askeettiselle linjalle! 😉

   Kiitos Kiddy taas kauniista sanoistasi, mukava kun kommentoit!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *