Mitä saadaan kun lisätään kaakaopavuista valmistettavaan kaakaomassaan makeuttaja ja erinäisiä makua ja koostumusta parantavia aineita, sekoitetaan, hienonnetaan, temperoidaan, muotoillaan, jäähdytetään ja ties mitä muuta?
Kyllä vain – Kaikkien rakastamaa suklaata.

Normaalin suklaan sanotaan useiden tutkimusten mukaan ehkäisevän sairauksia, alentavan verenpainetta, edistävän aivotoimintaa, vahvistavan lihaksistoa, parantavan ihoa, pitävän hoikkana,… Terveyshyötyjä kansan rakastamalle nautintoaineelle yritetään jo keksimällä keksiä, kun ollaan huomattu ihmisten syövän sitä jokatapauksessa. En kiistä suklaasta saatavia hyötyjä, kun syödään kohtuudella, mutta hyötyjen kanssa tulee myös haitat.
Voiko syömämme keinotekoisen suklaan lisäaineet, rasvat ja sokerit olla hyväksi elimistöllemme? Vaikka kuinka yritämme keksiä järkisyitä tämän herkun syönnille, eivät ne poista sitä seikkaa, että suklaassa jäämme usein koukkuun sen sisältämään valkoiseen sokeriin, joka tuottaa valtavasti ongelmia kehossamme ja mielessämme. 2 tyypin diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, verenpaineen nousu, ihon ikääntyminen, verensokerin heittelyt, mielialan vaihtelut ja kehon jatkuva stressaantuminen voivat olla seurausta keinotekoisen suklaan liiallisesta syönnistä. Jäämmekö siis hyötyjen ja haittojen suhteen kummalle puolelle viivaa?
En halua arvailla hyödynkö suklaan syönnistä vai en, jonka vuoksi syön nykyään jo hyvin yleistä raakasuklaata – suklaata, jota ei ole kuumennettu yli +42°C. Lyhyesti raakasuklaan hyödyistä: huimat määrät antioksidantteja, lisää hyvän olon tunnetta (PALJON), korkeita pitoisuuksia magnesiumia, sinkkiä, rautaa, kuparia, rikkiä ja C-vitamiinia, parantaa suorituskykyä ja muistia, sekä suojaa kehoa sydäntaudeilta. Haittavaikutuksina mainittakoon, että liiallisesta käytöstä voi seurata esimerkiksi päänsärkyä (ei ole tapahtunut minulle), mutta sellainen annettakoon anteeksi.
Mutta sitten siis asiaan. Halusin jakaa teille raakaruokailijan perinteisen herkun reseptin eli raakasuklaan, sekä lisäksi raakatoffeen!

Helppo raakasuklaa
100 g kaakaomassaa
1 dl kaakaovoita
1 dl kookosöljyä
2-3 rkl hunajaa/agavesiirappia/yacon-siirappia
1 dl kaakaojauhetta
1 dl lucumaa
1 rkl macaa
1 tl vaniljaa
ripaus suolaa
1. Sulata kaakaomassa, kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa (varo ettei lämpötila nouse liian korkeaksi)
2. Lisää valinnainen makeuttaja (hunaja, agave, yacon)
3. Lisää kuivat aineet massaan. Muista maistella, jotta saat suklaasta mieleisen makuisen
4. Suklaamassa muotteihin ja jäähtymään pakkaseen vajaaksi puoleksi tunniksi 🙂
Raakatoffee
2,5 dl kaakaovoita
2,5 dl cashewpähkinöitä
1,5-2 dl makeuttajaa (esim. hunaja)
2 tl vaniljaa
1. Sulata kaakaovoi vesihauteessa
2. Murskaa cashewpähkinät tehosekoittimessa mahdollisimman hienoksi jauhoksi
3. Lisää tehosekoittimeen valinnainen makeuttaja, sekä vanilja ja sekoita massa tasaiseksi
4. Lisää sulatettu kaakaovoi massaan ja sekoita massa sileäksi
5. Kaada muotteihin, levyksi tai yhdistä vaikkapa raakasuklaan kanssa ja laita pakkaseen jäähtymään pariksi tunniksi
* Huomioithan raaka-aineissa laadun. Käytä mahdollisuuksien mukaan aina luomuja ja tottakai raakoja tuotteita.
