5 väärinkäsitystä toksisesta maskuliinisuudesta

American Psychology Association APA on julkaissut ohjeistuksen poikien ja miesten kanssa toimimiseen. Sen mukaan perinteinen maskuliinisuus vaikuttaa miehiin ja poikiin kielteisesti, koska se ohjaa heitä tukahduttamaan tunteensa. Tästä seuraa väkivaltaa, käytöshäiriöitä, mielenterveysongelmia ja syrjäytymistä.

”Maskuliinisuus on psykologisesti haitallista”, otsikoi Verkkouutiset aihetta käsittelevän juttunsa tuoreeltaan.

Ja tämähän ei tietenkään pidä paikkaansa. Maskuliinisuus ja toksinen tai perinteinen maksuliinisuus ovat kaksi eri asiaa. Toksinen maskuliinisuus merkitsee eräänlaista hypermaskuliinisuutta, jossa korostuvat väkivallan ihannointi ja tunnekylmyys.

Mutta mylly oli jo valmis. 

”Miehet takaisin”, twiittasi kansanedustaja Laura Huhtasaari viime perjantaina. Twiitissä oli kuva miehistä, jotka olivat pukeutuneet mekkoon. Eli ikään kuin puhe toksisesta maskuliinisuudesta merkitsisi mieheyden tai maskuliinisuuden kieltämistä.

Ymmärrän sikäli väärinkäsityksen, sillä maskuliinisuus merkitsee eri ihmisille eri asioita. Usein maskuliinisuuteen on liitetty esimerkiksi voima, suoraviivaisuus ja aktiivisuus, mutta termi on kulttuurisidonnainen, eikä sille ole yksiselitteistä määritelmää. 

Maskuliinisuudessa sinänsä ei ole mitään haitallista eikä kartettavaa. Tässä viisi oikaisua yleisimpiin väärinkäsityksiin, jotka liittyvät toksiseen maskuliinisuuteen:

1. Miehet eivät saa enää olla miehiä

Ei hätää, miehet saavat olla miehiä. Tässä on ilmeisesti kyse siitä oletuksesta, että maskuliinisuus ja mieheys ovat sama asia. Mutta maskuliinisuus on piirre, ei sukupuoli. Maskuliinisuus voi liittyä mihin hyvänsä sukupuoleen: myös nainen, muunsukupuolinen tai transsukupuolinen ihminen voi olla maskuliininen. Kriittinen keskustelu toksisesta maskuliinisuudesta pyrkii pikemminkin laajentamaan hyväksyttävää tapaa olla mies. Mies voi olla halutessaan feminiininen. Hän voi myös olla maskuliininen tavalla, joka ei vahingoita muita. Hän on silti mies.

2. Miksi maskuliinisuus pitää leimata pahaksi?

Toksinen maskuliinisuus on sanapari, jolle on perusteensa historiassa. Maskuliinisuuteen on liitetty vuosituhansia esimerkiksi sellaisia määreitä kuin aggressio, seksuaalinen dominointi, muiden alistaminen ja tunteiden patoaminen. Juuri tätä haitallista tapaa mieltää maskuliinisuus nyt kritisoidaan. Lisäksi hypermaskuliinisuus ja mieheys on niitattu historiassa tiukasti yhteen, ja seurauksena on sellainen ikävä asia kuin patriarkaatti. Se merkitsee yhteiskuntajärjestystä, joka perustuu miesten ylivaltaan. 

Ei siis ole sattumaa, että puhutaan juuri toksisesta maskuliinisuudesta eikä yleisesti toksisesta käytöksestä, vaikka niinkin toki voi tehdä. Tämä ei tarkoita sitä, että maskuliinisuus itsessään olisi pahasta. Vähän samaan tapaan kuin vanhemmuus ei ole huono asia mutta curling-vanhemmuus merkitsee vanhemmuuden ylisuorittamista, josta lapsikin kärsii.

3. Tässä nyt haukutaan taas kaikkia miehiä

Se, että osa miehistä harjoittaa toksista maskuliinisuutta, ei tarkoita, että kaikki miehet olisivat toksisesti maskuliinisia. Vähän samaan tapaan kuin osa ihmisistä on väkivaltarikollisia ja osa ei ole. Ei ole tarkoitus leimata kaikkia ihmisiä väkivaltarikollisiksi tuomalla esille, että on olemassa ihmisiä, jotka ovat väkivaltarikollisia. 

4. Toksinen maskuliinisuus ei ole oikea ongelma

Tutkimusten mukaan toksinen maskuliinisuus kaventaa miehen roolia ja vaikuttaa kielteisesti miesten terveyteen. APA:n mukaan Yhdysvalloissa 90 prosenttia tapoista on miesten tekemiä ja 77 prosenttia uhreista on miehiä. Miehet syrjäytyvät herkemmin kuin naiset osittain siksi, että heidän on vaikeampi käsitellä tunteitaan ja hakea apua. He myös tekevät enemmän itsemurhia ja ovat yksinäisempiä kuin naiset. Siispä kyse on ihan oikeasta ongelmasta. 

5. On miesten oma asia, miten he ilmaisevat maskuliinisuutta

Toksinen maskuliinisuus ei vahingoita vain miehiä vaan myös ihmisiä heidän ympärillään. 

”Se vaikuttaa kaikkiin, jotka ovat kapean ’mieslokeron’ ulkopuolella. Queereihin poikiin, niihin, jotka eivät mukaudu perinteisiin sukupuolirooleihin, sekä naisiin. Se on erityisen haitallista siksi, että se ylläpitää patriarkaalisia rakenteita, jotka estävät naisia pääsemästä tiettyihin valta-asemiin ja kyseenalaistavat heidän ihmisoikeutensa”, tiivistää aktivisti Tom Ross-Williams The Independent-lehdessä.

Ja ei Laura, me feministit emme vaadi miehiä pukeutumaan mekkoihin tai luopumaan identiteetistään. Haluamme vain auttaa pieniä ja vähän isompiakin poikia ymmärtämään, ettei heidän tarvitse olla kovia, tunteettomia tai aggressiivisia ollakseen riittävän aitoja. 

Kommentit (2)
 1. Olli Lehtonen
  15.10.2020, 23:48

  Hei,

  Kiitos kiinnostavasta tekstistä, mikä samalla avasi asioita ja herätti kysymyksiä. Valitettavasti olen kohdannut jonkin verran feministejä, joiden mielestä toksisuus ja miehisyys on sama asia. Tekstistä tulee ilmi, että näin ei ole lähtökohtaisesti.

  Tärkein kysymys, mikä heräsi on: saako/voiko mies olla miehinen ja miehekäs ilman, että häneen yhdistetään toksista piirteitä? Kerran eräässä keskustelussa tuli useasti esiin sana ”mutta. Valitettavan usein feminismisessä keskustelussa äänekäs vähemmistö on esillä näkyvimmin, mikä vääristää kuvaa liikkeestä.

  Olen itse kohtuu miehekäs, kantasuomalainen, lihaa syövä, hetero mies, joka pitää miehisistä jutuista, kuten rockista ja bändissä soittamisesta. En koe kuitenkaan olevani Lisäksi mieleeni tuli ajatus siitä, että toksisuus oli ehkä relevantimpi vanhempieni ja isovanhempieni aikaan, jolloin vallitsi perinteiset arvot. Ehkäpä tarkoitus on tunnistaa nämä piirteet, että voi kritisoida ja haastaa niitä.

  1. Hei, kiitos kommentistasi. Minusta on ilmiselvää, että jokainen saa olla juuri niin maskuliininen kuin haluaa. Kunhan sitä on niin, ettei siihen liity toisia ihmisiä alistavia, syrjiviä tai painostavia piirteitä. Minulla taas on sellainen tunne, että suurin ongelma on feminismin tahallinen väärinkäsittäminen. Itse seuraan feminististä keskustelua aika tiiviisti, enkä ole ainakaan julkisuudessa huomannut, että joku feministi laukoisi törkeitä mielipiteitä, jotka olisivat liian ”äärimmäisiä”. Eli pikemminkin oletetaan feminismistä asioita, joita se ei ole.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *