Miten olen huoltanut penikoitani

Kuten aloituspostauksessani kerroin, on juoksuharrastukseni ollut hyvin katkonaista penikkavaivojeni takia. Penikkavaivat ovat hyvin tyypillinen vaiva juoksijoille, kun treenimääriä lähdetään nostamaan liian nopeasti.

Omat penikkavaivani alkoivat hyvin nopeasti harjoittelun aloittamisen jälkeen. Kävin juoksukoulussa kaksi kertaa viikossa ja tämän lisäksi kävin omatoimisesti lenkeillä kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Todella nopeasti pääteltynäkin voi jo todeta, että kun nollasta kiihdytetään suoraan sataan, ei yhtälö ole kaikkein paras.

Pahimmillaan penikat olivat niin kipeät, että en pystynyt kunnolla edes kävelemään ja muutaman minuutin juoksemisen jälkeen teki mieli itkeä. Moni sanoi, että vaiva menisi levolla ohi, mutta sekään ei auttanut. Muutamasta viikosta kuukauteen lepäilin ja ensimmäisen lenkin jälkeen tilanne oli täysin sama kuin ennen lepoviikkoja.

Sopivaa kenkää etsittiin ja juoksukenkiin meni monta sataa euroa lyhyessä ajassa. Kävin myös kahdella eri hierojalla hoitamassa jalkoja. Kaikkein eniten omaa tilannettani helpotti varmaankin LPG-hoito, jossa hellävaraisesti irrotetaan kalvoja lihaksesta. Kävin lyhyen ajan sisään LPG-hoidossa kolme kertaa ja jalkani olivat kuin uudet. Hoito maksaa jonkin verran enemmän kuin hieronta, mutta ainakin oman kokemukseni mukaan se oli joka ikisen sentin arvoinen.

Melko pian sen jälkeen, kun sain jalkani kuntoon, huomasin pelkkien oireiden hoitamisen riittämättömyyden. Jo muutaman lenkin jälkeen tutut kivut hiipivät sääriini. Tällä kertaa en kuitenkaan päästänyt tilannetta niin pahaksi kuin aikaisemmin, vaan aloin selvittää, mitä kaikkea voisin asialle tehdä.

Nykyään venytän pohkeitani vähän väliä. Niitä on helppo venyttää esimerkiksi telkkaria katsoessa tai koneella töitä tehdessä. Sen lisäksi rullaan pohkeitani säännöllisesti. Käytän ihan perusrullaa ja sen lisäksi HighBalleria. Tämän lisäksi pohkeita ja jalan pohjia pitäisi vahvistaa aktiivisin harjoittein. Siihen pisteeseen en ole kehonhuollossa kuitenkaan vielä päässyt.

Penikkavaiva on piinallinen ja se voi pahimmillaan kroonistua. Itselläni voisin sanoa vaivan jo kroonistuneen. Jalkani eivät tällä hetkellä ole täysin kivuttomat, mutta pystyn säännöllisen huoltamisen avulla kuitenkin treenaamaan. Saa nähdä, kun tästä päästään jälleen tositreenin makuun (keittiöremontti ja taannoinen kuume höystettynä rajulla yskällä ovat hieman hidastaneet tahtia), että missä kunnossa jalat sitten todellisuudessa ovat.

hyvinvointi hyva-olo liikunta
Kommentit (3)
 1. Penikat Kipeät | Moottoriurheilu Uutiset
  6.8.2020, 23:12

  […] Miten olen huoltanut penikoitani – Kohti kymppiä | Lily – Pahimmillaan penikat olivat niin kipeät, että en pystynyt kunnolla edes kävelemään ja muutaman minuutin juoksemisen jälkeen teki mieli itkeä. Moni sanoi, että vaiva menisi levolla ohi, mutta sekään ei auttanut. Muutamasta viikosta kuukauteen lepäilin ja ensimmäisen lenkin jälkeen tilanne oli täysin sama kuin ennen lepoviikkoja. […]

 2. Hei emjla!

  Ei hitto, onpa ilkeä vaiva tuo. Tsemppiä, toivottavasti helpottaisi tulevaisuudessa. Olen itse säästynyt penikkavaivoilta, mutta se toinen juoksijan klassikkovaiva – juoksijan polvi – vaivaa joskus tavallista pidempien lenkkien jälkeen.

  1. Heippa,

   kyllähän nämä juoksuun liittyvät vaivat ovat inhottavia. Uskon, että kyllä tämä vielä tästä helpottaa. Se vain vaatii pitkää pinnaa ja paljon kehonhuoltoa 😀 Tsemppiä tuon juoksijan polven kanssa! Olen ymmärtänyt, että siihen auttavat täsmälleen samat ”lääkkeet” kuin penikkavaivaankin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *