Koirajuoksun aloittaminen

Aiomme alkaa harrastaa koiran kanssa koirajuoksua eli canicrossia. Toisin sanoen juoksulenkkejä ja pitää näin koirakin hyvässä kunnossa ja joinain päivinä saada kaksi kärpästä samalla vaivalla, oma juoksu ja koiran lenkki.

Olen jo kuukausia hankkinut tietoa koiran kanssa juoksemisesta ja sitä tuntuu olevan välillä hankala saada.

Koiran kanssa voi juosta siten, että koira juoksee ihmisen vieressä jolloin remmi on löysällä tai sitten sen kanssa voi juosta niin, että koira juokseee ihmisen edessä ja pitää remmin kireällä samalla pienen vedon remmissä. Vauhti on kuienkin aina se mitä ihminen menee.

Päädyin vaihtoehtoon, että alan opettaa Pötkölle edessä juoksemista jolloin remmi on kireällä. Ihan sen takia, että jos joskus haluan osallistua koirajuoksukisoihin niin se tapa miten siellä juostaan on tämä. Pötkö osaa kulkea hienosti löysässä remmissä lenkillä joten varmasti se, että se saakin vetää ja pitää narun kireällä täytyy sille opettamalla opettaa. Mutta ei se haittaa, koira kyllä oppii.

Hankintoja tietenkin tämäkin harrastus vaatii ja koska tarkoitus on oikeasti harrastaa säännöllisesti koiran kanssa juoksua eli juosta sen kanssa monta kertaa viikossa niin välineet pitää olla kunnossa. Välineet pitää olla sellaiset, että niiden takia ei tulevvaivoja koiralle tai ihmiselle.

Juoksuvyö.

Juoksuvyö tulee ihmisen lantiolle ja se pitää olla sellainen missä on jalkalenkit. Jalkalenkillinen vyö on sellainen joka pysyy oikein ja oikeassa paikassa juostessa jolloin veto jota koira pitää kohdistuu juuri oikeaan kohtaan lantiota, riittävän alas. Vöitä on myös sellaisia joissa ei ole jalkalenkkejä jolloin vyö on hieman ylempänä ja veto kohdistuu ylemmäs joka on väärä kohta ajatellen juoksijan asentoa ja tämä saattaa aiheuttaa selkä- ja muita vaivoja. Tällaisella vyöllä selän asentoa on vaikea hallita, jalkalenkillisessä vyössä tätä ei pääse tapahtumaan. Jos on jalkalenkitön vyö kannattaa juosta koiran kanssa siten, että se juoksee löysällä hihnalla jolloin minkäänlaista vetoa ei kohdistu ihmiseen.

Ostin omani Mustista ja Mirristä ja heti kun kokeilin vyötä se tuntui tosi hyvältä ja istuvalta.

Hihna.

Vetonaru tulee juoksuvyön ja koiran valjaiden väliin. Koirajuoksuun sopiva vetonaru eli hihna on hieman joustava jolloin se parantaa juoksun mukavuutta, veto tuntuu tasaisemmalta kuin joustamattomalla vetonarulla. Pituus 2,8m. Peten koiratarvikkeesta Pirkkalasta.

Valjaat koiralle. Non-stop dogwear lyhyt valjas.

Pötkö osoittautui sen malliseksi (rintava ja leveä), että sellaisia juoksuvaljaita joita olin suunnitellut ei voinut harkitakaan joten päädyin seuraavaan sopivaan vaihtoehtoon eli lyhyempään valjaaseen joka on sellainen joka ei rajoita koiran lapojen liikettä ja on riittävän ilmava. Peten koiratarvikkeesta.

Vesikuppi. Kokoontaitettava silikoninen matkavesikuppi.

Juoksulenkillä tulee varmasti jano joten ostin Pötkölle sellaisen vesikupin joka menee pieneen tilaan ja sitä on helppo kuljettaa mukana. Mulla on juoksulenkillä joka tapauksessa oma vesipullo mukana ja koiran kanssa juostessa siitä liikenee sillekin vettä. Mustista ja Mirristä.

Tämmösillä varusteilla ajattelimme aloittaa. En tiedä onko jotain jäänyt huomiotta, mutta kyllä näillä lenkille pääsee. Pötkö on nyt 8 kk eli kunnollisia juoksulenkkejä ei voi ihan vielä tehdä, mutta harrastukseen voi alkaa totuella ja pyrähtää pienempiä pätkiä juoksuaskeleella ja opettaa koiraa vetomoodiin.

Meillä juostaan tosi paljon liikunnan ilon ja triathlonharrastuksen tähden, minä sekä härre juoksemme molemmat. Yhteensä juoksukertoja meille ihmisille tulee viikossa yleensä yli kuusi. Ajattelen nyt, että koiran kanssa tullaan käymään lenkillä kolmesti viikossa vaikka tietenkin lopulta aika näyttää mikä tulee käytännöksi.

Kerran pitkällä aamulenkillä kävin Pötkön kanssa katsomassa mahdollista juoksulenkin veteenpulahtamispaikkaa, niitä on ainakin pari kappaletta ja molemmilla reiteillä pystymme juoksemaan yli puolet lenkistä muualla kuin asvaltilla. Silloin kun juoksulenkkille osuu sopiva järvenranta niin ei tarvinne vesikuppia kantaa mukana. No, ehkä varmuuden vuoksi kuitenkin tarvii sillä olen lukenut, että koira kuumenee aika paljon nopeammin kuin ihminen.

hyvinvointi liikunta oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *