Muutos parempaan: kaikki höttövilja täysjyvään
Kun lomareissusta kotiudutaan niin aion tehdä pienen puhdistuksen ruokavalioon. Tarkoituksena on syödä entistä puhtaammin ja samalla haluan katsoa mitä se tekee treenille ja sen pureutumiselle. Ruokavaliossani on paljon hyvää, syön varmasti riittävästi kasviksia joka päivä, syön marjoja joka päivä, hyviä öljyä tulee syötyä. Mutta sitten on myös sitä huonoa asiaa jota en siellä halua olevan ja näihin asioihin teen muutoksen kunhan lomareissusta kotiudun.
Lomalta paluun jälkeen aion syödä terveellisemmin, puhtaammin ja aina ennakoiden. Ei eineksiä edelleenkään, todella vähän ja mieluiten ei ollenkaan lisättyä sokeria, riittävästi kasviksia. Täysjyvää ja säännölliset ruokavälit. Kuten sanoin, niin asiat ruuan kanssa on itselläni ollut pitkään jo hyvin, mutta nyt viilaan niitä vielä vähän parempaan suuntaan.
Monipuolinen terveellinen ruokavalio tuntuu kehossa tosi mukavalta ja heti kun siihen sekoittaa liikaa karamellia tai valkoisia jauhoja esim. leivän muodossa niin se ei enää tunnukaan niin mukavalta.
Kestävyysliikuntaa harrastavana ihmisenä ruokavalioni pitää perustua hiilihydraateille, ne ovat ruokavalioni perusta. Hiilihydraatin lähteitä ovat viljat, kasvikset, peruna, hedelmät ja marjat.
Olen lukenut kirjaa Liikuntaravitsemus -tehoa, tuloksia ja terveyttä ruuasta ja suuri osa mitä täysjyväviljasta turinoin on opittu tuosta kirjasta ja samalla nämä asiat ovat yhtä suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa.
Yksi näistä muutoksista joita olen syömisjuttuihini tekemässä on viljan syöminen täysjyväviljana. Eli kaikki makaronit ja riisit täysjyvää, samoin leivät. Myös kuskus, nuudelit, speltti ym. Siis kaikki harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. Poikkeukset toki sallitaan sillä ne eivät kokonaiskuvaa muuta miksikään niin kauan kuin pysyvät poikkeuksina. Eli esim. ravintolassa otan vaikka pastaa niin se on sitten sitä pastaa mitä on enkä ala nillittämään asiasta, täysjyvää tai ei. Mutta jos poikkeuksesta on tulossa enemmän sääntö kuin poikkeus niin sitten mennään jo mettään.
Täysjyväviljasta ei ole poistettu alkioita ja kuoriosia vaan ne ovat tallella ja se on kasvikunnan parhaimpia proteiininlähteitä. Täysjyvävilja sisältää terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä kuten kuituja, vitamiineja, kivennäisaineita.
Täysjyvä voittaa puhdistetun viljan mennen tullen. Kun viljasta poistetaan jyvän alkiot ja kuoriosat siitä tulee valkoista leipää, pastaa, pullaa eli puhdistettua viljaa ja samalla se muuttuu viljan irvikuvaksi ja kaikki täysjyväviljan hyödyt katoaa. Puhdistetussa viljassa on huono ravintoainetiheys ja paljon tyhjää energiaa. Tämän hötön runsas käyttö on yhteydessä huonompaan terveyteen ja suurempaan lihavuuden riskiin.
Täysjyväviljan syöminen kannattaa kun taas valkoisen puhdistetun höttöviljan syöminen ei kannata. Se voi toki kannataa pitkällä tähtäimellä silloin tällöin syötynä mikäli siitä saa henkistä hyvinvointia sillä muuta siitä ei juuri sitten saakaan.
Täysjyvävilja kannattaa senkin takia sillä se sisältää paljon proteiinia ja se onkin kasvikunnan parhaimpia proteiininlähteitä mikä on itselleni vegaaniruokailijana tosi tärkeä juttu.
Täysjyvällä on lukuisia terveyshyötyjä, sen syöminen on tutkimusten mukaan yhteydessä pienempään lihavuuden riskiin, pienemään riskiin saada sydän- ja verisuonitauteja, viskeraalista rasvaa kehossa vähemmän.
Runsaasti täysjyväviljaa syövän kannattaa myös huolehtia riittävästä rypsi- ja oliiviöljyjen saannista sillä suhteessa hiilihydraatteihin liian niukasti rasvaa sisältävä ruokavalio vaikuttaa kolesteriarvoihin niitä huonontavasti.
Ja mikä parasta, täysjyvä on hyvää! Itse ainakin tykkään ehdottomasti enemmän esimerkiksi täysjyvämakaronista kuin valkoisesta höttöpullamakaronista, myös riisissä sama homma. Ja leivässä pitsapohjasta puhumattakaan.
Aion jatkaa useilla postauksilla tätä Muutos parempaan -postaussarjaani joten pysy kuulolla.