Muutos parempaan: lisätty sokeri pois

Tämä, ei lisättyä sokeria omassa syömisessä on ollut mun toiveena jo ainakin varmasti tämän koko menneen vuoden ja toteutus alkoi nyt, tänään torstaina. Olen ihminen joka miettii monia asioita pitkään ennen kuin toteuttaa.
Muistissa on vuosien takainen lähes täydellinen eli täydellinen puolen vuoden lisätty sokerittomuus ja se tunne miten se vaikutti koko kehoon ja makuaistiin, haluan sen tunteen takaisin. Puhun lisätystä sokerista ja tarkoitan sitä sokeria mikä tuotteiden ainesosaluettelossa lukee, että ”sokeri, siirappi, fruktoosi ym.” Näitä on sinapeissa, maustekurkuissa, valmiissa raastesalaatissa ym. ym. Eli joka paikassa. Itsestäni tuntuu, että sokeria lisätään joka ikiseen paikkaan.
Sokerin syömisellä saa itsellensä helposti liikakiloja ja se myös aiheuttaa ilmavaivoja, lopulta huonontaa kolesteroliarvoja kertyessään maksaan, se aiheuttaa helposti huonontunutta löysää kakkaa joka taas voi johtaa siihen, että vitamiinit eivät imeydy ja tulee puutoksia.
Jotkut hedelmätkin ovat sokeripommeja joten niidenkin syömistä pitää hieman miettiä. Ainakin banaani ja viinirypäle joissa on paljon kaloreita. Ne sisältävät hedelmän omaa hedelmäsokeria joka loppupeleissä on aivan sama asia kuin sokeri sillä sokeri on sokeria oli se missä muodossa tahansa.Tätä hedelmien ja marjojen omaa sokeria en tietenkään rajoita vaikka pyrinkin pysymään kohtuudessa näiden sokeripommihedelmien kanssa. Hedelmät ja marjat kuuluvat normaaliin päivittäiseen ruokavalioon ja marjoja syönkin melkein aina aamupalalla.
Viime vuosina olen pyrkinyt pitämään yhden karkkipäivän viikossa (joskus enemmän tai vähemmän lipsuen), mutta koen senkin olevan liikaa, se yksi päivä viikossa on liikaa. Eli jatkossa karamelliä tai muuta ns. herkkua meikäläiselle vieläkin harvemmin. Oikeastihan noi sokerimömmöt eivät ole edes herkkuja sillä ainakin mulle ne aiheuttavat tunkkaisen ja ei niin parhaan olotilan. Jatkossa haluan herkutella marjoilla ja hedelmillä (tuoreilla ja kuivatuilla) karamellin sijaan. Karkkipäivä on jotenkin niin sisäänrakennettu juttu ja ainakin mulla enemmän henkinen kuin fyysinen, että sokerittomalla syömisellä sitä kyllä keksii ne makeat normaalit syömiset karamellin tilalle.

En siis normaaliarjessa syö makeita ja ruoankin valmistan usein täysin itse joten suht vähissä on olleet tuotteet joissa lisättyä sokeria on. No, mieleen tulee esimerkiksi jokin aika sitten ostamani ja käyttämäni Teriyaki-kastike joka sisälsi sokeria, nyt sellaiset loppuu ja jos jotain pitää valmiina ostaa niin katsotaan sitten tarkemmin mitä ostetaan. Arjessa ei tule olemaan haastetta sokerin kanssa, mutta sitten kun karkkipäivän aika lähenee niin sitten tulee, sen tiedän. Mielessäni usein mässäilen sillä, että mitä karkkia nyt ostan ja mitä oikeasti haluaisin syödä. Nyt tuo tarvii vain kylmästi sivuuttaa paljon useammin kuin aiemmin ja olla ostamatta. Päätös on tehty niin siinä pitää olla johdonmukainen ja pitkäjänteinen jotta asia tulee hoidettua kuten on päätetty. Pitää jaksaa ylläpitää sitä mitä on päättänyt.
Tällaisten päätösten, jotka hinkaavat ruokavaliota terveellisemmäksim, ylläpitäminen kannattaa aivan varmasti.
Kestävyysurheilijan ja tavoittellisesti kestävyysliikuntaa harrastavan ei niin tarkasti tarvitse katsoa syömäänsä sokeria vaan sen syömisestä voi olla joskus jopa hyötyä treenin kannalta. Jätskiä, karkkia, se uppoaa kestävyysliikkujaan hyvin ja tavoitteellisesti kestävyysliikuntaa harrastavalle. Eli paljon energiaa kuluttavalle eli paljon syövälle voi olla jopa hyödyksi korvata osa energiansaannistaan sokeripitoisella mässyllä. Muiden liikuntalajien urheilijoiden ja tavoitteellisesti harrastavien tulee tässä asiassa olla hieman tarkempia.
Tässä muutama tuote joiden ainesosaluettelossa yllättävästikin saattaa lukea sokeri:
- Leipä
- Maustekurkku
- Sinappi
- Ketsuppi
- Mysli
- Valmisruuat
- Maapähkinävoi (osta aina sokeriton versio)
- Kasvimaidot
- Kaiken maailman juomat
Mun toimintasuunnitelma on siis tämä:
- Luetaan tuoteselosteet (ne oppii helposti) eikä osteta lisättyä sokeria sisältäviä tuotteita
- Karkkipäivä harvemmin kuin kerran viikossa
- Ravintolassa ei nillitetä vaan tilataan listalta ja syödään
- Juhlissa saa syödä kakkua jos sitä on järjestetty ei eläinperäisenä
- Saadaan hyvä ja raikas olo omaan kehoon ja sitä kautta myös mieleen
Ai niin, entäs keinotekoiset makeutusaineet? Ne ovat ehdoton ei, mieluummin sitten sokeri jos valita täytyy.
Lue myös Muutos parempaan: kaikki höttövilja täysjyvään.