Muutos parempaan: lisätty sokeri pois

Näille herkuille nou nou.

Tämä, ei lisättyä sokeria omassa syömisessä on ollut mun toiveena jo ainakin varmasti tämän koko menneen vuoden ja toteutus alkoi nyt, tänään torstaina. Olen ihminen joka miettii monia asioita pitkään ennen kuin toteuttaa.

Muistissa on  vuosien takainen lähes täydellinen eli täydellinen puolen vuoden lisätty sokerittomuus ja se tunne miten se vaikutti koko kehoon ja makuaistiin, haluan sen tunteen takaisin. Puhun lisätystä sokerista ja tarkoitan sitä sokeria mikä tuotteiden ainesosaluettelossa lukee, että ”sokeri, siirappi, fruktoosi ym.” Näitä on sinapeissa, maustekurkuissa, valmiissa raastesalaatissa ym. ym. Eli joka paikassa. Itsestäni tuntuu, että sokeria lisätään joka ikiseen paikkaan.

Sokerin syömisellä saa itsellensä helposti liikakiloja ja se myös aiheuttaa ilmavaivoja, lopulta huonontaa kolesteroliarvoja kertyessään maksaan, se aiheuttaa helposti huonontunutta löysää kakkaa joka taas voi johtaa siihen, että vitamiinit eivät imeydy ja tulee puutoksia.

Jotkut hedelmätkin ovat sokeripommeja joten niidenkin syömistä pitää hieman miettiä. Ainakin banaani ja  viinirypäle joissa on paljon kaloreita. Ne sisältävät hedelmän omaa hedelmäsokeria joka loppupeleissä on aivan sama asia kuin sokeri sillä sokeri on sokeria oli se missä muodossa tahansa.Tätä hedelmien ja marjojen omaa sokeria en tietenkään rajoita vaikka pyrinkin pysymään kohtuudessa näiden sokeripommihedelmien kanssa. Hedelmät ja marjat kuuluvat normaaliin päivittäiseen ruokavalioon ja marjoja syönkin melkein aina aamupalalla.

Viime vuosina olen pyrkinyt pitämään yhden karkkipäivän viikossa (joskus enemmän tai vähemmän lipsuen), mutta koen senkin olevan liikaa, se yksi päivä viikossa on liikaa. Eli jatkossa karamelliä tai muuta ns. herkkua meikäläiselle vieläkin harvemmin. Oikeastihan noi sokerimömmöt eivät ole edes herkkuja sillä ainakin mulle ne aiheuttavat tunkkaisen ja ei niin parhaan olotilan. Jatkossa haluan herkutella marjoilla ja hedelmillä (tuoreilla ja kuivatuilla) karamellin sijaan. Karkkipäivä on jotenkin niin sisäänrakennettu juttu ja ainakin mulla enemmän henkinen kuin fyysinen, että sokerittomalla syömisellä sitä kyllä keksii ne makeat normaalit syömiset karamellin tilalle.

Hedelmien ja vihannesten oma sokeri on ok.

En siis normaaliarjessa syö makeita ja ruoankin valmistan usein täysin itse joten suht vähissä on olleet tuotteet joissa lisättyä sokeria on. No, mieleen tulee esimerkiksi jokin aika sitten ostamani ja käyttämäni Teriyaki-kastike joka sisälsi sokeria, nyt sellaiset loppuu ja jos jotain pitää valmiina ostaa niin katsotaan sitten tarkemmin mitä ostetaan. Arjessa ei tule olemaan haastetta sokerin kanssa, mutta sitten kun karkkipäivän aika lähenee niin sitten tulee, sen tiedän. Mielessäni usein mässäilen sillä, että mitä karkkia nyt ostan ja mitä oikeasti haluaisin syödä. Nyt tuo tarvii vain kylmästi sivuuttaa paljon useammin kuin aiemmin ja olla ostamatta. Päätös on tehty niin siinä pitää olla johdonmukainen ja pitkäjänteinen jotta asia tulee hoidettua kuten on päätetty. Pitää jaksaa ylläpitää sitä  mitä on päättänyt.

Tällaisten päätösten, jotka hinkaavat ruokavaliota terveellisemmäksim, ylläpitäminen kannattaa aivan varmasti.

Kestävyysurheilijan ja tavoittellisesti kestävyysliikuntaa harrastavan ei niin tarkasti tarvitse katsoa syömäänsä sokeria vaan sen syömisestä voi olla joskus jopa hyötyä treenin kannalta. Jätskiä, karkkia, se uppoaa kestävyysliikkujaan hyvin ja tavoitteellisesti kestävyysliikuntaa harrastavalle. Eli paljon energiaa kuluttavalle eli paljon syövälle voi olla jopa hyödyksi korvata osa energiansaannistaan sokeripitoisella mässyllä. Muiden liikuntalajien urheilijoiden ja tavoitteellisesti harrastavien tulee tässä asiassa olla hieman tarkempia.

Tässä muutama tuote joiden ainesosaluettelossa yllättävästikin saattaa lukea sokeri:

  • Leipä
  • Maustekurkku
  • Sinappi
  • Ketsuppi
  • Mysli
  • Valmisruuat
  • Maapähkinävoi (osta aina sokeriton versio)
  • Kasvimaidot
  • Kaiken maailman juomat

Mun toimintasuunnitelma on siis tämä:

  • Luetaan tuoteselosteet (ne oppii helposti) eikä osteta lisättyä sokeria sisältäviä tuotteita
  • Karkkipäivä harvemmin kuin kerran viikossa
  • Ravintolassa ei nillitetä vaan tilataan listalta ja syödään
  • Juhlissa saa syödä kakkua jos sitä on järjestetty ei eläinperäisenä
  • Saadaan hyvä ja raikas olo omaan kehoon ja sitä kautta myös mieleen

Ai niin, entäs keinotekoiset makeutusaineet? Ne ovat ehdoton ei, mieluummin sitten sokeri jos valita täytyy.

Lue myös Muutos parempaan: kaikki höttövilja täysjyvään.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys

Muutos parempaan: kaikki höttövilja täysjyvään

Kun lomareissusta kotiudutaan niin aion tehdä pienen puhdistuksen ruokavalioon. Tarkoituksena on syödä entistä puhtaammin ja samalla haluan katsoa mitä se tekee treenille ja sen pureutumiselle. Ruokavaliossani on paljon hyvää, syön varmasti riittävästi kasviksia joka päivä, syön marjoja joka päivä, hyviä öljyä tulee syötyä. Mutta sitten on myös sitä huonoa asiaa jota en siellä halua olevan ja näihin asioihin teen muutoksen kunhan lomareissusta kotiudun.

Lomalta paluun jälkeen aion syödä terveellisemmin, puhtaammin ja aina ennakoiden. Ei eineksiä edelleenkään, todella vähän ja mieluiten ei ollenkaan lisättyä sokeria, riittävästi kasviksia. Täysjyvää ja säännölliset ruokavälit. Kuten sanoin, niin asiat ruuan kanssa on itselläni ollut pitkään jo hyvin, mutta nyt viilaan niitä vielä vähän parempaan suuntaan.

Monipuolinen terveellinen ruokavalio tuntuu kehossa tosi mukavalta ja heti kun siihen sekoittaa liikaa karamellia tai valkoisia jauhoja esim. leivän muodossa niin se ei enää tunnukaan niin mukavalta.

Kestävyysliikuntaa harrastavana ihmisenä ruokavalioni pitää perustua hiilihydraateille, ne ovat ruokavalioni perusta. Hiilihydraatin lähteitä ovat viljat, kasvikset, peruna, hedelmät ja marjat.

Olen lukenut kirjaa Liikuntaravitsemus -tehoa, tuloksia ja terveyttä ruuasta  ja suuri osa mitä täysjyväviljasta turinoin on opittu tuosta kirjasta ja samalla nämä asiat ovat yhtä suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa.

Yksi näistä muutoksista joita olen syömisjuttuihini tekemässä on viljan syöminen täysjyväviljana. Eli kaikki makaronit ja riisit täysjyvää, samoin leivät. Myös kuskus, nuudelit, speltti ym. Siis kaikki harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. Poikkeukset toki sallitaan sillä ne eivät kokonaiskuvaa muuta miksikään niin kauan kuin pysyvät poikkeuksina. Eli esim. ravintolassa otan vaikka pastaa niin se on sitten sitä pastaa mitä on enkä ala nillittämään asiasta, täysjyvää tai ei. Mutta jos poikkeuksesta on tulossa enemmän sääntö kuin poikkeus niin sitten mennään jo mettään.

Täysjyväviljasta ei ole poistettu alkioita ja kuoriosia vaan ne ovat tallella ja se on kasvikunnan parhaimpia proteiininlähteitä. Täysjyvävilja sisältää terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä kuten kuituja, vitamiineja, kivennäisaineita.

Täysjyvä voittaa puhdistetun viljan mennen tullen. Kun viljasta poistetaan jyvän alkiot ja  kuoriosat siitä tulee valkoista leipää, pastaa, pullaa eli puhdistettua viljaa ja samalla se muuttuu viljan irvikuvaksi ja kaikki täysjyväviljan hyödyt katoaa. Puhdistetussa viljassa on huono ravintoainetiheys ja paljon tyhjää energiaa. Tämän hötön runsas käyttö on yhteydessä huonompaan terveyteen ja suurempaan lihavuuden riskiin.

Täysjyväviljan syöminen kannattaa kun taas valkoisen puhdistetun höttöviljan syöminen ei kannata. Se voi toki kannataa pitkällä tähtäimellä silloin tällöin syötynä mikäli siitä saa henkistä hyvinvointia sillä muuta siitä ei juuri sitten saakaan.

Täysjyvävilja kannattaa senkin takia sillä se  sisältää paljon proteiinia ja se onkin kasvikunnan parhaimpia proteiininlähteitä mikä on itselleni vegaaniruokailijana tosi tärkeä juttu.

Täysjyvällä on lukuisia terveyshyötyjä, sen syöminen on tutkimusten mukaan yhteydessä pienempään lihavuuden riskiin, pienemään riskiin saada sydän- ja verisuonitauteja, viskeraalista rasvaa kehossa vähemmän.

Runsaasti täysjyväviljaa syövän kannattaa myös huolehtia riittävästä rypsi- ja oliiviöljyjen saannista sillä suhteessa hiilihydraatteihin liian niukasti rasvaa sisältävä ruokavalio vaikuttaa kolesteriarvoihin niitä huonontavasti.

Ja mikä parasta, täysjyvä on hyvää! Itse ainakin tykkään ehdottomasti enemmän esimerkiksi täysjyvämakaronista kuin valkoisesta höttöpullamakaronista, myös riisissä sama homma. Ja leivässä pitsapohjasta puhumattakaan.

Aion jatkaa useilla postauksilla tätä Muutos parempaan -postaussarjaani joten pysy kuulolla.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys