Syötkö kahdella vai viidellä aistilla?

En aio puhua Hulluista päivistä nyt sen enempää, mutta mainitsenpa, että kävin Herkussa ruokaostoksilla. 

Ja voi vitsi, miten nautinkaan siitä! Ostin kaikkea ihanaa, en mitään arkista ja tylsää vaan pelkkiä herkkuja: juustoja, mascarponea, sorbettia, tuoreita yrttejä, Muttin tomaatteja yms.

Ostokset näyttivät ihanilta paperipussiin pakattuna: tuoreilta, värikkäiltä ja raikkailta. Se muistutti yhdestä tärkeästä asiasta, nimittäin kaikilla aisteilla syömisen tärkeydestä.

Erityisesti suomalaisille taitaa olla aika ominaista, että ruokaillessa käytetään lähinnä maku- ja hajuaistia, eikä niitäkään kovin tehokkaasti tai tietoisesti. Syödään niin äkkiä että tuskin ehditään maistaa saati pureskella, käydään heti kimppuun sen sijaan, että haistettaisiin ensin. 

Kun aloitin fiilistelyn jo ruokakaupassa, olin lähinnä innoissani siitä, mitä ihanaa voisin tehdä jumalaiselta tuoksuvasta tuoreesta mintusta, eikä minulle tullut minkäänlaista kiusausta poiketa karkki- tai sipsihyllyn kautta kassalle.

Kun pääsin kotiin, purin kauppakassin ja olin edelleen aivan fiiliksissä kaikista ihanista ja ihanannäköisistä asioista, joita olin ostanut. 

Minulle ei tullut hetkeksikään sellainen olo, että olisi tehnyt mieli avata sorbettipurkki ja syödä se tyhjäksi suoraan lusikalla (tällainen olo minulla yleensä on, kun tulen väsyneenä ja mahdollisesti nälkäisenä kotiin ruokakaupasta). Sen sijaan ajattelin, että tänään kokkaan oikein ihanan aterian, katan pöydän, kaadan veden viinilasiin ja tarjoilen sorbetin jälkiruuaksi. Pieniin jälkiruokamaljoihin palloiksi pyöriteltynä. 

Jos ruuasta haluaa nauttia ja tulla aidosti kylläiseksi ja tyytyväiseksi muutenkin kuin vatsalaukun kannalta, siitä kannattaa nauttia kaikilla aisteilla. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miltä ruoka näyttää (ja fiilistellä ruuan kaunista ulkonäköä jo valmistusvaiheessa! Esimerkiksi aika usein tekemäni yrttiset lihapullat näyttävät mahtavalta siinä vaiheessa, kun olen vasta alkamassa vaivata taikinaa, silloin kun kaikki yrtit ja valkosipulit ovat somasti kulhossa ihanan vihreinä ja tuoreina). 

Nykyään kiinnitän huomiota kattaukseen ja käytän lautasliinoja arkenakin. Veden voi kaataa kannuun, kastikkeen laittaa kauniiseen kulhoon. Näin saattaa tulla vähän enemmän tiskiä, mutta jos se vaatii vähän tiskaamista, että saa nauttia elämästä enemmän ja pääsee mahdollisesti eroon paino-ongelmistakin, niin olen kyllä valmis siihen. 

Kynttilät ovat halpoja ja niitä poltan nykyään arkenakin. Enkä pelkästään pikkujouluaikaan.

Ruokailuhetkeen valitsen joko siihen sopivaa musiikkia tai sitten vain nautin lasien kilinästä ja ruokaseurueen jutuista.

Syödessä yritän muistaa katsoa, haistaa, maistaa ja tunnustella – oikein tosissaan keskittyä pureskelemaan ja fiilistelemään paitsi makua, myös ruuan koostumusta ja rakennetta. Se tekee hämmästyttävän paljon. Hidas syöminen ja kunnon pureskelu auttaa myös ruuansulatusta (pieneksi pilkottu ruoka sulaa helpommin ja ruuansulatus alkaa jo syljen vaikutuksesta), mikä ehkäisee vatsan turpoamista syömisen jälkeen sekä vatsavaivoja – ja parantaa koko yleisfiilistä. Saattaapi sillä olla painoonkin vaikutusta.

Itselleni tällainen kaikilla aisteilla syöminen on edelleen aika uusi juttu ja olen nyt tietoisesti opetellut siihen. Ja kyllä, voin kertoa, että aina kun muistan oikein keskittyä asiaan ja pysähtyä nautiskelemaan, nautin ruuasta paljon enemmän kuin aikaisemmin (ja syön vähemmän). Tällaisen ruokahetken jälkeen tunnen oloni kylläiseksi, kaikin puolin tyytyväiseksi ja yleensä aika onnelliseksi. Poissa on ähky, turvotus, paha olo ja syyllisyys. Riippumatta siitä, olenko syönyt ateriallani salaattia vai kermakastiketta, en tunne syyllisyyttä, koska tiedän, että tällä tavalla syöden olen syönyt juuri sopivasti enkä yhtään liikaa. Ja nauttinut joka hetkestä!

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli

Being hungry is like being in love; if you don’t know, you’re probably not

… tuumaa Geneen Roth kirjassaan Breaking Free from Emotional Eating.

Aika hyvä muistisääntö.

Loistava tapa pitää paino ja syöminen kurissa ilman höpöhöpödieettejä, kieltäymystä ja jatkuvaa itsekurin kanssa taistelua on tietysti syödä silloin, kun on nälkäinen.

Itsestäänselvääkö? Periaatteessa kyllä, käytännössä ei.

Itselleni on ollut yksi suuri oivallus tajuta, että ajatuksen ”syö, kun olet nälkäinen” voi ymmärtää kahdella tapaa:

Syö vain kun olet nälkäinen 

ja 

Syö aina kun olet nälkäinen.

Erityisesti jälkimmäinen oli aikamoinen ahaa-elämys – itse kun olen tottunut ajattelemaan, että ruuasta kieltäytyminen olisi muka aina jotenkin jaloa ja auttaisi pääsemään tavoitteisiin painonpudotuksen kanssa. Onneksi olen nyt tajunnut, että asia on itse asiassa aivan päinvastoin, mutta siitä lisää joskus toiste (aihe vaatii ehdottomasti oman postauksensa, ellei jopa useita).

Mutta tänään pohdin asiaa tuon ensimmäisen tulkintatavan pohjalta: syö vain kun olet nälkäinen.

Olen opetellut miettimään nälkääni ja kylläisyyttäni eräänlaisena asteikkona nollasta viiteen.

Nolla on niin nälkäinen, että näköä haittaa, vatsa kurnii ja kiukku iskee.

Ykkönen on niin nälkäinen, että se on jo hieman häiritsevää.

Kakkonen on  ei-häiritsevä, mutta selkeästi tuntuva nälkä.

Kolmonen on tyytyväinen ja kylläinen – olo ei ole nälkäinen, muttei myöskään tee mieli taputtaa vatsaa ja sanoa ”mulla on niiiiiiin täysi olo!”

Nelonen on täysi, muttei vielä ähky.

Vitonen on niin täynnä, että joutuu avaamaan housujen ylimmän napin ja pohtimaan, pitäisikö kieriä kotiin.

Nykyään pyrin välttelemään asteikon kumpiakin ääripäitä. Pyrin siihen, etten ikinä päästä itseäni liian nälkäiseksi – syön, kun olen asteikolla ykkösen tai mieluummin kakkosen kohdalla.

Pyrin myös siihen, etten ikinä pääse asteikolla vitoseen, vaan syön vain siihen asti ja niin paljon, että olen asteikossa kolmosen kohdalla tai nelosen kohdalla, jos olen esim. juhlissa, joissa tekee mieli kokeilla montaa sorttia. Tämä on edelleen todella vaikeaa, mutta parempaan suuntaan mennään.

Asteikon keskivälillä pysyminen vaatii hidasta, ajatuksella syömistä, kunnollista pureskelua ja sitä, että tosissaan pysähtyy hetkeksi kuulostelemaan, mikä fiilis on. Siis ihan kaikkea muuta kuin sitä syömistä, johon olen itse tottunut kotona, koulussa ja työpaikkaruokalassa.

Kestää jonkin aikaa ennen kuin viesti täydestä vatsalaukusta saavuttaa aivot, ja tämän vuoksi liian nopea syöminen johtaa usein siihen, että syö itsensä ähkyyn. Vaikka itsensä kuuntelu on välillä ihan saakelin vaikeaa, kun tekisi vain mieli syödä kaikki mahdollinen näkyvillä oleva ja ottaa vielä lisää, hyvä uutinen on se, että hitaasti syömällä ruuasta nauttii enemmän. Kun oikein keskittyy, maistaa kaiken paremmin.

Ajatusta syö vain kun olet nälkäinen voi siis toteuttaa sekä ennen ruokailua, että sen aikana. Älä aloita syömistä, jos et ole oikeasti nälkäinen. Jos olet, syö sen verran, että olet kylläinen – älä enää enempää. Syö tarpeeksi hitaasti ja keskittyen, jotta huomaat, kun tämä hetki on koittanut.

Hyvä vinkki on syödä seurassa jutellen tai laskea haarukka ja veitsi alas jokaisen suupalan jälkeen.

 

Hyvinvointi Mieli