Lukuhaaste lapsiperheessä
Kirjan vuoden kunniaksi on Helsingin seudun kirjastojen yhteisorganisaatio Helmet lanseerannut lukuhaasteen. Vuodessa pitäisi lukea 50 kirjaa, jotka valitaan tietyin kriteerein: syntymävuonnasi julkaistu teos, yli 100 vuotta vanha kirja jne. Pointtina on, että tulisi luettua myös sellaisia kirjoja, joihin ei muuten tulisi tartuttua. Lisätietoa haasteesta löydät täältä.
Aika kypsä äidiksi- blogissa tähän jo tartuttiinkin ja haastettiin muita mukaan. Minä uhosin kommenttilaatikossa ottaneeni varaslähdön ja osallistuvani ilman muuta. 50 kirjaa kuulostaa aika paljolta, pitäisi lukea n. kirja viikossa. Mutta eiköhän siitä selvitä. Luen omasta mielestäni todella paljon, mutten osaa yhtään arvioida montako kirjaa menisi vuodessa. Edes viikkotasolla en osaa sanoa, koska oma kiireisyysaste ja lukuinto vaihtelevat kovin. Pelastuksekseni voin sanoa, että olen todella nopea lukija. Siis to-del-la nopea. Ja jos innostun jostain kirjasta kunnolla, se seuraa mukana ihan kaikkialle. Kirjaa luetaan vaikka pari minuuttia tuorepastan kiehumista seuratessa tai samalla, kun toisella kädellä ladotaan pyykkejä koneeseen. Eli mahdollisuuksia on.
Kopioin tähän Helmetin sivuilta listan (huomaatteko! on linkkejä, kopiointeja ja vaikka mitä! Kirjoitan kerrankin tietokoneella, enkä paska-Lumialla):
Kirjan vuoden 2015 lukuhaaste
- Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
- Kirja, josta on tehty elokuva (kts. Kirjoista elokuviksi -kirjahylly Kirjasammossa)
- Vuonna 2015 julkaistu kirja (kts. vuonna 2015 julkaistut kirjat Helmet-haussa)
- Kirja, jonka kirjoittaja oli alle 25-vuotias, kun kirja julkaistiin
- Kirja, jonka henkilöistä kaikki eivät ole ihmisiä
- Kirja, jonka nimi on yksi sana
- Novellikokoelma (kts. Ohuet klassikot 3/3: Novelleja ja kertomuksia sekä Novelleja naistenviikolle -kirjahylly Kirjasammossa)
- Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat Suomen ulkopuolelle (kts. Berliini – rakkaani Euroopassa, Kirjamatka Prahaan sekä Lukumaratonille Intiaan?)
- Tietokirja
- Suositun kirjailijan ensimmäinen kirja (kts. SHK: 10 esikoisromaania, jotka pitää lukea -kirjahylly Kirjasammossa)
- Sellainen suosikkikirjailijasi kirja, jota et ole aiemmin lukenut
- Kirja, jota ystäväsi on suositeltu sinulle
- Kirja, joka on voittanut merkittävän kirjallisuuspalkinnon, esim. Finlandia-palkinnon (kts. Palkintosarjat-sivu ja Finlandia-palkitut-kirjahylly Kirjasammossa)
- Tositapahtumiin pohjautuva kirja
- Kirja, jonka lukemista olet harkinnut jo pitkään
- Kirja, jota äitisi rakastaa
- Kirja, joka on mukaelma jostakin klassisesta tarinasta, esim. sadusta, Shakespearen näytelmästä tai kirjallisuusklassikosta
- Yli 100 vuotta vanha kirja
- Kirja, joka kertoo seksuaalivähemmistöön kuuluvasta henkilöstä/henkilöistä (kts. HLBTI-kirjallisuutta-kirjahylly Kirjasammossa)
- Kirja, jonka valitset pelkästään kannen perusteella
- Kirja, joka sinun piti lukea koulussa, mutta et lukenut
- Muistelmateos tai elämäkerta
- Kirja, jonka pystyt lukemaan päivässä (kts. Ohuiden kirjojen maraton sekä Ohuet klassikot osa 1/3: Kotimaista, 2/3: Kansainvälistä ja 3/3: Novelleja ja kertomuksia)
- Kirja, joka tapahtuu paikassa, jossa olet aina halunnut käydä
- Syntymävuonnasi julkaistu kirja
- Kirjatrilogia
- Nuorille tai nuorille aikuisille suunnattu kirja (kts. Nuortenkirja kelpaa aikuisellekin sekä 50 nuortenromaania, 5 eri teemaa -artikkeli Kirjasammossa)
- Kirja, jonka nimessä on väri
- Kirja, jossa on taikuutta
- Sarjakuva-albumi tai -romaani (kts. Sarjakuvamaraton)
- Elämäntaito- tai self-help-kirja
- Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat kotikaupunkiisi tai -kuntaasi
- Kirja, jonka kirjoittaja ei ole kotoisin Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta
- Kirja, jonka nimessä on numero
- Kirja kirjailijalta, jonka nimikirjaimet ovat samat kuin sinulla
- Runokirja (kts. Tienviittoja 2000-luvun runouteen)
- Kirja, joka on kielletty jossain päin maailmaa (kts. Kiellettyjen kirjojen lukumaraton)
- Kirja, jonka lukemisen olet aloittanut, mutta joka on jäänyt kesken
- Kirja, jonka muistat lapsuudestasi
- Tulevaisuuteen sijoittuva kirja (kts. Scifimaraton, Scifin pimeä puoli sekä Tieteiskirjallisuus-genre Kirjasammossa)
- Kirja, jonka kirjoittaja oli yli 65-vuotias, kun kirja julkaistiin
- Kirja, jonka lukeminen hieman nolottaa sinua
- Kirja, jossa on yli 500 sivua
- Klassinen rakkausromaani (kts. Intohimoinen Charlotte Brontë)
- Kirja, joka pelottaa sinua (kts. Kauhukirjallisuus-genre Kirjasammossa)
- Kirja, joka kertoo jonkin alkuperäiskansan jäsenistä tai kulttuurista, esim. saamelaiset, intiaanit tai aboriginaalit (kts. Saamelaiset sekä Saamelainen kirjallisuus Suomessa -artikkeli Kirjasammossa)
- Hauska kirja (kts. Huumori-genre Kirjasammossa)
- Kirja, joka kertoo henkilöstä, joka on eri sukupuolta kuin sinä
- Jännityskirja tai dekkari (kts. Murhamaraton sekä Jännityskirjallisuus-genre Kirjasammossa)
- Kirja, jota kirjaston henkilökunta suosittelee sinulle
Kiireistä lukijaa helpottaa, että yhdellä kirjalla voi rastittaa useammannkin kohdan listasta. Tavoitteeni onkin saada kaikki kohdat vedettyä yli, joten aloitan nyt niin, että merkkaan yhdellä kirjalla useamman kohdan, jos se vain on mahdollista. Jos kohdat loppuvat, mutta vuotta on vielä jäljellä, alan ”purkaa” useamman kohdan rastituksia, jos tajuatte mitä tarkoitan.
Aloitin siis LAADULLA:
1. Reijo Mäki: Cowboy (Vares- sarjaa, tiedoksi asiaan vihkiytymättömille). Kuittaa kohdat 32 (kotikaupunki) ja 42 (nolo kirja). Tämä tekele oli siis niin kammottavaa skeidaa, ettei paremmasta väliä. Positiivista oli, että Turussa 2 vuotta asuneena tunnistan ja tiedän tapahtumapaikat, mikä tuo hauskuutta lukemiseen. Mutta siihen se sitten jääkin. En suosittele.
Jatkan kotimaisella tuotannolla:
2. Maarit Tyrkkö: Tyttö ja nauhuri. Tyrkkö on entinen Suomen Kuvalehden toimittaja, joka solmi erityislaatuisen luottamus- ja tiesminkäsuhteen haastattelemaansa Urho Kekkoseen. Omaelämäkerrallisessa kirjassaan Tyrkkö selvittää olosuhteita, jotka johtivat nuoren toimittajaböönan ja iäkkään presidentin ”ystävyyteen”. Tämä on minulla vielä kesken, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Tyrkön toimittajataustan huomaa hänen kirjoitustyylistään. Tyttö ja nauhuri kuittaa kohdat 14 (tositapahtumiin perustuva) ja 22 (muistelmateos/elämäkerta).
Saas nyt nähdä, mitä tästä tulee. Äitiysloma siintää keväämmällä, mutta eihän se tarkoitakaan tällä kertaa sitä, että voisin vain maata ja lukea! Yhtälössä on mukana esikoinen ja aika tiukassa työtilanteessa oleva mies (jota ei tulla paljoa kotona näkemään) ja tietysti vauva, jonka mahdollisista koliikeista ja reflukseista ei voi tietää. Huoh. No, ehkä ihan kiva silti, että on jotain tekemistä luvassa.
Päivittelen tänne blogin puolelle tuota listaa aina sitä mukaa, kun projekti etenee. Ja sillä välin haastan mukaan kaikki kynnelle kykenevät!