Katastrofikokki – Näin helppoa on kasvissyönti

Kaipaatko helppoja kasvisruokareseptivinkkejä tai ihan varsinaista reseptiä? Tai kiinnostaako kasvissyönti ihan muutenkin? Silloin tämä postaus sopii juuri sulle!

Tämän postauksen lopusta löytyy kaksi super helppoa reseptiä, jotka on kasvisruokavalioon sopivia! Kesäisen halloumsalaatin reseptin olen itse tehnyt, valkosipulipatonki sopisi kasvissyöjille joka tapauksessa.

Olen ollut kasvissyöjä (tarkemmin lakto-ovo vegetaristi) suunnilleen vuoden ja voin kokemuksesta sanoa, ettei se ole niin kamalan vaikeaa, kuin mitä annetaan ymmärtää. Tarkemmin ajateltuna se ei edes muuta ruokailua kamalasti. Ei siinä niin käy, että yhtäkkiä vaihdat normaalin monipuolisen ruokavalion pelkkiin porkkanoihin ja veden juontiin.

Lihasta saatava proteinii lähtee kyllä juu, mutta helposti proteiinia saa sen jälkeen monestakin jutusta, muutaman mainitakseni mifusta, soijasta, nyhtökaurasta, tofusta, härkiksestä, pavuista ja linsseistä. Myös maitotuotteet ja kananmunat ovat todella hyviä proteiinin lähteitä, mutta kaikki eivät syö jompaakumpaa tai kumpaakaan.

Tämän kokkailukerran jälkeen oli ihan mukavasti siivoamista…

Mun suosikkikasvisruokareseptejä ovat linssitomaattikeitto, kasvislasagne, mifumakaronilaatikko ja tämä kyseisen postauksen salaatti. Mikään ei ole ylitsepääsemättömän vaikea, ihan yhtä helppoja kuin vastaavat lihaa sisältävät reseptit.

Nykyisin kasvissyönti ei ole mitenkään vieras termi oikeastaan todella moni, ainakin niistä ihmisistä joita mä tunnen, on kasvissyöjiä. Syitä siihen on monia, jotkut ei syö lihaa ilmaston takia tai sitten ei halua olla osallisena siihen, mitä eläimet joutuvat kokemaan. Jos kuitenkin päättää olla kasvissyöjä, niin se ei tarkoita ettei voisi enää ikinä syödä lihaa.

Itse ainakin mieluummin vältän ruokahävikkiä syömällä joskus liharuokaa, joka muuten menisi roskiin, kuin kieltäydyn totaalisesti syömästä sitä. Tätäkin asiaa voi katsoa monelta kantilta, mutta itse olen tätä mieltä.

Aikaisemman, hieman laajemman kasvissyöntiä ja sen aloittamista käsittelevän postauksen löydät täältä.

Jos teet nämä reseptit samaan aikaan, niin siitä saa kyllä katastrofin varmasti aikaiseksi! Siinä vaiheessa, kun patonki hajoaa käsiin ja samaan aikaan pitäisi olla pilkkomassa kasviksia niin menee homma vähän kriittiseksi. Tai no kyseessä olin kuitenkin mä joten mikä tahansa olisi voinut mennä kriittiseksi…

Kuitenkin, se että mä onnistuin sotkemaan ei tarkoita sitä, ettet just sä voisi onnistua!

Kesäinen halloumsalaatti

Tämä salaatti on kasvisruokavaliion sopiva versio Nizzan-salaatista, jonka olen itse soveltanut! Super helppo ja kevyt salaatti sopii hyvin kesäiltoihin niin juhlissa kuin omassa rauhassa. Tästä reseptistä saat 4 salaattiannosta.

TARVITSET:

1 paketti halloumjuustoa

n. 2dl herneitä

4 kananmunaa

8kpl uusia perunoita

kourallinen babypinaattia

puolikas salaattikerä

3 isoa tomaattia

puolikas kurkku

oman maun mukaan oliiveja

VALMISTUS

1. Keitä perunat ja kananmunat ajoissa ja jätä ne jäähtymään.

2. Pese ja pilko tomaatti, kurkku, babypinaatti ja salaatti.

3. Paista halloumjuusto pannulla tai grillissä. Pannulla paistaessa laita lopuksi levy pois päältä ja jätä jälkilämmölle tai grillissä nosta ylätasolle.

4. Laita kanamunat ja perunat neljään osaan. Kokoa salaatit suoraan ruokailuastioihin, päälle voit halutessasi laittaa salaatinkastiketta tai öljyä, suolaa ja pippuria.

Valkosipulipatonki

Moni meistä rakastaa kaupan valkosipulipatonkia, miksipä ei siis tehtäisi sitä itse. Tästä reseptistä tulee kaksi patonkia tai kolme pientä patonkia.

TARVITSET:

n. 2,5 dl vettä

20g hiivaa tai

1pss kuivahiivaa

1tl suolaa

n. 6 dl vehnäjauhoja

täyte;

2-3rkl voita

1-2 valkosipulin kynttä

1tl oreganoa (tai pizzamaustetta…)

1 tl persiljaa

VALMISTUS

1. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.

2. Lisää hiivaveteen suola ja seuraavaksi jauhot, samalla taikinaa vaivaten. Halutessasi voit korvata puolet jauhoista esim. sämpyläjauhoilla.

3. Sulata voi ja sekoita siihen mausteet sekä puristettu valkosipuli.

4. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan ja kauli ne levyiksi. Levitä täyte tasaisesti levyjen päälle ja rullaa pötköksi. Laita patongit pellille, viillä niihin muutama viilto ja voitele lopuksi vedellä.

5.Paista 250 asteessa n. 15 minuuttia.

Alkuperäisen reseptin löydät täältä.

Sisällä otetut kuvat: Eedit

Haleja,

xxx Tuuli

koti ruoka-ja-juoma