Millainen koira länderi on?

Tällä hetkellä mulla on eka oma länderi, Heta, joka on myös mun ensimmäinen koira. Kauheen montaa ländereistä tietävää ihmistä en oo tavannut ja ihan pelkkä nimi kromfohrländer aiheuttaa monesti hämmennystä, joten eiköhän jokainen saa tästä postauksesta jotain irti!

Rotuna länderi on varsin uusi, vasta 1940-1950 luvuilla roturisteyksien tuloksena kehitetty. Länderien pääkäyttö on seura- ja harrastekoira, mikä on ollut sen käyttötarkoitus alusta saakka. Kooltaan länderi on keskikokoinen, melko kevytrakenteinen koita. Ländereistä on olemassa kaksi eri turkinlaatua, karkeakarvainen ja sileäkarvainen. Suomessa ei mun tietojen mukaan ole kuin yksi sileäkarvaisten ländereiden kasvattaja, eli karkeakarvaisia on huomattavasti enemmän. Ländereiden turkinväri on valkoruskea. Nyt on lyöty luultavasti ”tärkeimmät” faktat pöytään (kiitos wikipedia siitä, että korjasit osan mun hieman virheellisistä tiedoista oikeiks).

ikkunaheta.JPG

Harrastekoiraks länderi on varsin loistava valinta. Niillä riittää virtaa ja vauhtia. Hetan kanssa me harrastetaan agilityä ja rallityokoa, molemmista neiti on ihan innoissaan. Kaikki länderi, jotka mä tiedän on tosi innoissaan etenkin agilitystä. Rallytoko ei ollut ainakaan meille heti ihan se best evör juttu, mut kun sitä hetken teki, niin Hetankin kiinnostus heräili. Sillon kun länderit innostuu, niin ne innostuu ihan kunnolla ja välillä tulee ns länderihepuleita. Sillon juostaan kenttää ympäri ja kovaa!

Tässä välissä olis varmaan hyvä mainita, ettei ländereillä oo ollenkaan takajalkoja. Takajalkojen paikoilla on tooodella hyvin pomppivat vieterit. Mulla pituutta löytyy reilut 166 cm, mutta Heta yltää silti hyppäämään mun otsan korkeudelle. Se välillä hirvittää, etenkin meiän parkettilattialla, mutta Heta senkun pomppii menemään.Oon kuullut, että jotkut rakens niiden länderille 2 metriä korkeen aidan, ettei se enää hyppäis aidan yli. Arvatkaas vaan löytykö koira hetken päästä aidan toiselta puolelta! 

ikkunaakkuna.JPG

Ländereistä lähtee ihan mukavasti ääntä. Meille on pari kertaa käynyt niin, että vieraat ihan varmistaa sen, kuinka iso Heta on ja onko se kovin agressiivinen. Äänestä Hetaa vois veikata paljon isommaks koiraks, mutta totuus on se, että se on aika tirri.

Länderit on aika itsenäisiä koiria. Sillon, kun Heta oli pentu saatoin oottaamonta minuuttia kuusen takana piilossa, ennen kun neiti ees huomas, että olin kadonnu. Nytkin Heta viihtyy tarvittaessa hyvin omissa oloissaan, mutta monesti se jolkottelee perässä nenä kiinni pohkeessa.

Vaikka me ajateltiin aluks, ettei länderi oo meille se paras eka koira, niin kyl se arki lähti hyvin rullaamaan ja niin se rullaa edelleen. Mä muistan vieläkin sen hetken, kun Heta tuli meille ekaa kertaa. Se vaan oli jotain niin ihanaa <3

Toivottavasti tässä oli nyt tärkeet asiat, mitä rotua esitellessä pitää huomioida. Mä en oo aikasemmin ländereitä rotuna esitelly, tai no. olihan kerran se koulun esitelmä, mutta siitä on jo ainakin puoltoista vuotta. Millaisia ajatuksia, teillä heräs ländereistä? Entä ne jotka omistaa länderin tai tuntee rotua muuten, millasia kokemuksia teillä on tästä rodusta?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *