Valokuvaus pähkinän kuoressa!

Kyselin instagram-storyssani mitkä asiat valokuvauksessa kiinnostavat tai mietityttävät. Kaikkein eniten kysymyksiä tuli liittyen kameran käyttöön, valokuvaustyyliin ja hienojen kuvien ottamiseen. Itsekin miellän nämä kolme asiaa keskeisiksi asioiksi valokuvauksessa, joten tässäpä sitten tulee; valokuvaus pähkinän kuoressa!

KAMERAN KÄYTTÖ – Kameran käyttöä ei opi muuten kuin tekemällä ja kokeilemalla. Uskokaa pois, aluksi mä muuttelin kaiken maailman lukuja ja painelin kaikkia nappeja, siinä toivossa et se vaan sattuis auttamaan. En voi sanoa, että osaisin vieläkään mitenkään ammattilaismaisesti kameraa käyttää, mutta ainakin oon parantunut siinä. Nykyään osaan muutta asetuksia samalla tietäen mihin se vaikuttaa ja valita kuvaustilanteeseen sopivan kuvaustilan.

En väitä, että kameran käytön opettelu olisi helppoa. Aluksi katsoin myös paljon youtube videoita ja etsin netistä tietoa siihen, kuinka kameraa käytetään. Silti mun vastaus on kokeilu ja tekeminen. Tekemällä ja kokeilemalla oppii, kun vaan menee tutun ja turvallisen ulkopuolelle!

VALOKUVAUSTYYLI – Omaa valokuvaustyyliä on hankala löytää, pitäisiköhän jopa sanoa, että todella hankala. Itse en koe, että vieläkään tasan tarkkaan osaisin ottaa sellaisia kuvia, kuin halua ottaa, mutta ainakin mulla on jotain mitä kohti pyrkiä.

Mä löysin oman valokuvaustyylini oikeastaan sattumusten ja kovan työn ansiosta. Sattumalta löysin postauksen, jossa puhuttiin oman valokuvaustyylin löytämisestä. Ideana oli, että tallentaa sata kuvaa, jotka kaikkein eniten miellyttävät omaa silmää ja sen jälkeen keksitään yksi kerrallaan kaikista sanoja. Mulla toistuvia sanoja olivat mm. hetki, muisto, aitous värimaailma ja tunne. Sanon jo nyt, että vie aikaa mutta on sen arvoista!

Jos tämän saman teet, niin toki siellä olisi varmasti jotain eri sanoja. Mulle nuo viisi on ehkä enemmän niitä, mitä valokuvauksessa arvostan ja siksi haluan niiden näkyvän myös omissa kuvissani.

HIENOJEN KUVIEN OTTAMINEN – Kaikista tulleista kysymyksistä mulle jäi parhaiten mieleen tämä kysymys; ”Tarviiko hienon kuvan ottamiseen hyvän kameran ja taitoa? Vai mikä se juju on?”

Olen sitä mieltä, että hienoihin kuviin ei tarvita hyvää kameraa ja taitoa. Hienot kuvat voi ihan hyvin ottaa puhelimen kameralla, juju on enemmänkin siinä lopullisessa kuvassa. Joidenkin mielestä kuva on hieno silloin, kun tarkennus on oikea, mallin hiukset ovat hyvin ja kaikki on juuri niinkuin suunniteltiinkin. Toki näinkin voi saada hyviä kuvia, mutta mun mielestä kuva on kuitenkin hyvä silloin, kun siitä välittyy jokin aito tunne tai siinä ei ole oikeastaan mitään poseerausta. Vaikka tarkennus olisi kuvassa olevan henkilön sijaan jossain aivan muualla kuvasta voi tulla todella upea, jos hetki on oikeasti aito eikä kuvattava vain tuijottanut kameraa.

Mä lähden monesti tarkoituksella kuvaamaan, enkä voi olettaa, että saisin jonkun aidon hetken ensin nenän eteen ja seuraavana kameran rullalle. Jos haluan tarkoituksella ottaa kuvia tietystä paikasta, niin yleensä pyydän kuvattavia liikkumaan tai tekemään jotain muuta, joskus myös lukemaan. Silloin, kun ei väen vängällä yritä vääntää upeaa poseerausta ja ilmettä kameralle, kuvista tulee monesti hienompia!

kuvissa: Venla

Jos sulle nyt tuli semmonen fiilis, että nämä mut jutu ei voit toimia, niin se on ihan fine. Ehkä et vaan arvosta kuvissa samoja asioita kuin mä, mutta nämä on just niitä juttu mitkä mä olen todennut kokemuksen kautta.

Haleja ja hyvää kesäloman alkua,

xxx Tuuli

kulttuuri ajattelin-tanaan
Kommentit (4)
 1. EllishPellish
  2.6.2019, 23:48

  Wau, ihana inspiroiva ja upea postaus jälleen! Sulta löyty ihanan tyhjentäviä vastauksia, joihin mä en kyl voi sanoo muuta ku et a g r e e!! Etenki tohon, että tarviiko hyvään kuvaan hyvän kameran ja taitoa, osasit vastata jotenki tosi ihanasti <33 mullakaa ei oo mitää kameraa tai muuta, mut silti oon moniin mun kirjakuviin tosi tyytyväinen! Ja usein parhaat kuvat tuleeki ihan sattumalta! ❤️❤️

  1. Kiitos kovasti, ihana kuulla tämmöstä palautetta! <3 Mun mielestä on ihan super tärkeetä että osaa olla itseotettuihin kuviin tyytyväinen, vaikkei mitään hienoa kameraa olisikaan. Niinhän ne tulee, parhaita kuvia ei voi suunnitella!

 2. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta ja hyvistä vastauksista!:) Tuo on kyllä niin totta, että kun ei väkisin väännä hienoja poseerauksia, syntyy parempia kuvia! Todettu niin todeksi useasti etenkin tällaisen minulaiseni amtööri-mallin ja -valokuvaajan kuvissa 😀
  Hyvää viikonloppua!
  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  1. Kiitos sinne suuntaan, kun jaksoit lukea ja kommentoida <3 Amatöörimalli ja -valokuvaaja löytyy täältäkin ja tuon jutun on kyllä huomannut!
   Hyvää alkavaa viikkoa sulle!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *