Puolukkakinuski-raakakku: Näillä vinkeillä onnistut varmasti
*Kaupallinen yhteistyö: Green Street
Ennen jo pelkästään sana raakaleivonta tai raakakakku aiheutti minussa vastentahtoisen ja nihkeän reaktion: Ääh vaikeaa! Miljoona kummallisen kuuloista aineosaa tai outoa superfoodia, joita joutuu etsimään hippikaupoista, tuntikausien leivontasavotta, ja kalliiksi käy. Enkä muuten edes omista tehosekoitinta, jolla useammat raakakakuista surautetaan.
Koko viime kesän käytin toinen toistaan luovimpien ja terveellisimpien raakaleivonnaisten kehittelyyn. Niistä kovinkaan monikaan resepti ei kestä päivänvaloa saatikka sitten tulla julkaistuksi blogissa, haha. Kesän 2016 kokeilunhaluni laimeni hiljalleen, sillä oikein mikään leipomuksistani ei onnistunut. Arvelin, että minusta ei tule raakaleipuria. Sen sijaan kahviloissa raakakakut ovat jo pitkään ykkösherkkujani, ja haaveilin kuitenkin salaa, että joku päivä pyöräytän ihka oikean omatekoisen raakaleivonnaisen. Tai ainakin viimeistään reilu vuoden päässä häämöttäviin valmistujaisiin (koputathan puuta?!) tilaan kunnon raakakakkubuffetin, jos omat taidot eivät vielä silloinkaan riitä.
Onneksi on olemassa raakaleivonnan ammattilaisia. Pääsin hiljattain tuulettamaan luutuneita asenteitani Green Streetin raakakakku-workshoppiin Tarun kanssa. Etukäteen mietin, että tosi kiva homma, mutta saas nähdä inspiroidunko niin, että ystäväni pääsevät joskus oikeasti maistamaan minun tekemää raakakakkua.
Mitä on raakaleivonta? Entä mikä on raakakku?
Niille, joille raakaleivonta on vierasta, tiedoksi, että raakakakut ovat vähän terveellisempiä herkkuja. Aineosat ovat tavalliseen kakkuun verrattuna huomattavasti ravintorikkaampia, ja väittäisin, että raakakakunpalanen on pätevä lounas silloin tällöin nautittuna. Esimerkiksi valkoisen sokerin tilalla käytetään usein kookospalmusokeria, jonka glykogeeni indeksi on matalampi kuin perussokerin (eli ei pompauta verensokeria ylös yhtä lailla). Raakakkujen leipomiseen ei myöskään tarvita uunia, vaan ne jähmetetään kylmässä.
Raakakakut ovat lähes aina vegaanisia. Joissakin raakaleivonnaisissa saatetaan käyttää hunajaa makeutukseen, mutta sen voi korvata esimerkiksi kookossokerilla tai agave-siirapilla. Huom: Lisää näitä vähän vähemmän ja varovaisemmin kuin hunajaa, sillä ovat makeita!
Saimme Tarun kanssa tehtävänannoksi loihtia puolukka-kinuskikakun, joka oli suureksi iloksemme raaka-aineiltaan simppeli ja yksinkertainen leipoa myös kotona. Sauvasekoitin riitti kyseisen kakun valmistukseen eli ei tarvitse hankkia tehosekoitinta, jipii!! Kakun pyöräyttäminen oli sen verran helppoa ja nopeaa, että lupauduin vetämään raakakakkutyöpajan kaveriporukalleni, ja aivan varmasti tulee leivottua raakkakku seuraaviin juhliin! Seuraavaksi vähän raakakakkusanastoa, ammattilaisen vinkit raakaleivontaan sekä lopuksi tietysti lempparikakkuni resepti!
Raakakakkusanastoa:
- Toco pehmentää makua ja sisältää mm. E-vitamiinia antioksidantteja. Tocolla ei ole rakenteellista vaikutusta eli sen voi halutessaan jättää pois.
- Psyllium on kuitua ratamon siemenkuoresta. Se imee nestettä ja turpoaa. Psyllium auttaa kakkua pysymään kasassa.
Näillä ammattilaisen vinkeillä onnistut raakaleivonnassa:
- Osta kakussa käytettävät jauhot hienoina jauheina, jos mahdollista, sillä silloin ne saa helpommin sekaisin.
- Taatelit ja öljy toimivat sitovina aineosina. Kakkupohjaan voi käyttää kuivia tai tuoreita taateleita. Muista poistaa kivet!
- Lisää rasvat eli jähmettävät ainekset viimeiseksi! HUOM: Psyllium lisätään vasta rasvojen jälkeen. Psyllium on tärkeää sekoittaa hyvin.
- Älä käytä kakkuihin ei kuumaa eikä kylmää vettä. Radikaalit lämpötilat vaikuttavat kakun massan koostumukseen. Kylmästä vedestä kakku jähmettyy ja kuumasta tapahtuu myöskin jotakin ikävää.. en muista enää mitä, mutta älä siis lisää kuumaa vettä :D. Eli mieluiten käytä haaleaa vettä.
- Kaakao on jähmettävä aine, jonka voi halutessaan korvata kookosöljyllä.
- Kookospalmusokerin sijaan voi käyttää fariinisokeria.
- Kakkuun lisättävä banaani kannattaa olla mieluummin hieman raaka eli kova ja vihreä. Tällöin kakku säilyy paremmin ja banaanin maku ei korostu liikaa.
- Avokadojen tulee olla syöntikypsiä.
- Kakkupohjaan käytettävät pähkinät voit valita mielesi mukaan, ja halutessasi voit lisätä siemeniäkin pähkinöiden kaveriksi tai tilalle, kunhan määrät pysyvät samana.
- Käytä kakun pohjaan kuivia ja täytteeseen liotettuja pähkinöitä.
- Voit pika jähmettää kakun pakastimessa, jos haluat tarjoilla sen saman päivän aikana.
- Lämmitä kakkuvuokaa reunoista ennen kuin irrotat sen.
- Raakakakku on parasta seuraavana päivänä yön yli jääkaapissa seisoneena. Kakku pysyy 2-3 päivää kauniina, syöntikunnossa 4 päivää ja säilyy pakkasessa 2-3 kuukautta. Jos pakastat kokonaisen kakun, ota se edellisenä päivänä sulamaan jääkaappiin. Jos kakku on pakastettu paloina, niiden sulamiseen riittää alle tunti.
Sitten se resepti. Tilasin tätä kakkua myös synttäreilleni, ja se oli vieraistakin aivan loistavan makuista<3!
Puolukkakinuski –raakakakku
Leivonnassa käytetty vuoan halkaisija oli 22 cm.
Muista lisätä raaka-aineet reseptissä luetellussa järjestyksessä!
Pohja
1 dl kookosjauhoja
1 dl kookospalmusokeria
2 rkl kookosöljyä
Kinuskitäyte
2 dl kookoskermaa
1 ½ dl kookospalmusokeria
1 rkl tocoa
1 tl pikakahvijauhetta
2 tl lesitiiniä
½ vaniljaa
¼-1/2 tl suolaa
n. ½ avokadoa
¾ dl kookosöljyä
1 tl psylliumia
Puolukkatäyte
2 dl kookoskermaa
n. ½ avokadoa
80 g hunajaa (voi korvata agavesiirapilla tai kookossokerilla, lisää näitä kuitenkin vähemmän kuin 80 g)
2 rkl tocoa
2 tl lesitiiniä
½ tl vaniljaa
¼ tl suolaa
2 dl sulatettuja puolukoita
1 ¼ dl kookosöljyä
2 tl psylliumia
Valmistus
Pohja
Mittaa kookosjauho ja kookospalmusokeri kulhoon. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen kookosöljy. Sekoita ainekset, jotta niistä muodostuu murumainen seos. Pingota irtovuokapohjan pohjalle livinpaperia tai leikkaa vuoan pohjalle pyöreä leivinpaperipala. Painele pohjamassa kakkuvuoan pohjalle.
Kinuskitäyte
Valmista ensin kinuskitäyte. Mittaa kaikki ainekset psylliumia ja kookosöljyä lukuun ottamatta kulhoon (tai tehosekoittimeen) ja sekoita massa sileäksi (sauvasekoittimella). Lisää joukkoon kookosöljy ja psyllium ja sekoita uudelleen. Levitä täyte irtopohjavuokaan pohjamassan päälle tasaisesti. Laita kakku jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat puolukkatäytteen.
Puolukkatäyte
Valmista puolukkatäyte samalla tavoin kuin kinuskitäyte eli: Mittaa kaikki ainekset psylliumia ja kookosöljyä lukuun ottamatta kulhoon (tai tehosekoittimeen) ja sekoita massa sileäksi (sauvasekoittimella). Lisää joukkoon kookosöljy ja psyllium ja sekoita uudelleen. ja levitä se tasaisesti kinuskikerroksen päälle. Koristele kakku haluamallasi tavalla ja nosta kakku jääkaappiin tai pakkaseen jähmettymään.
Et voilà, bon appetit <3!
Millaisia kokemuksia sulla on raakaleivonnasta? Onko jotakin lisättävää ”Näin onnistut varmasti” –vinkkeihin? Mikä on mielestäsi paras raakakakkuresepti?
Ihanaa aurinkoista päivää kaikille!
Bisous, Niina
P.S. Tutustu Green Streetin workshoppeihin täältä!
Lue myös:
Vegaanin ruokapäiväkirja : kaura-hummus hampurilaiset ja täytetyt kesäkurpitsat ∞ 8 + 1 Luonnon hyvinvointivaikutusta ∞ Kootut psykologia postaukset ∞ Testissä hiusten kristallipuhdistus ∞ Proteiinirikas vegearrabbiata (ve) ∞ Voiko psykologi pitää blogia? ∞ Tuorepuuro (ve, g) ja marjakokkailua ∞ Miksi hain opiskelemaan psykologiaa? ∞ Ällöttävää verkostoitumista ja Bloggers’ Inspiration Day 2017 ∞ Anna enemmän kuin saat ja seksivau!
Ota yhteyttä: unepetitelife@gmail.com | Seuraa une petite lifea: Facebookissa | Seuraa une petite lifea Instagramissa @unepetitelife